Mia a bílý lev

67%

Zajímavosti 8

  • Nápad na film Mia a bílý lev se Gillesi de Maistrovi zrodil při natáčení televizního dokumentu o jedinečném přátelství mezi dětmi a divokými zvířaty na celém světě. V Jihoafrické republice se setkal s chlapcem, jehož rodiče měli farmu se lvy; pod záminkou jejich ochrany je ve skutečnosti přeprodávali k lovu do ohrad.
  • Pokud se vám sázka na točení se lvem zdá bláznivá, tým byl zjevně velmi dobře připraven. Ryan McLennan, který hraje Miina bratra, ve skutečnosti sloužil jako nárazník pro případ, že by se herečka Daniah De Villiers bála.
  • Daniah De Villiersová a Ryan McLennan měli po tři roky tři impregnační sezení týdně, vždy dvě až tři hodiny, s Kevinem Richardsonem. Učil je, jak si zvyknout na přítomnost lva. Na začátku se velmi angažoval, aby stanovil základní pravidla, a pak byl schopen předat štafetu týmu na část sezení. Jakmile lev dospěl, vrátil se na plný úvazek, aby se dětem věnoval.
  • Gilles de Maistre se obrátil na jihoafrického zoologa Kevina Richardsona, který se lvům věnuje již více než dvacet let. První věnoval druhému dokumentu s názvem Muž, který šeptal lvům do uší (L'Homme qui murmure á l'oreille des lions). Někdy Richardson zastoupil režiséra, aby mohl lva v potenciálně nebezpečných scénách natočit co nejblíže.
  • Gilles de Maistre uvažoval o pokračování, ale od tohoto nápadu upustil, protože by bylo nutné obnovit vztah mezi Daniah De Villiers a lvem. Přerušení natáčení však mělo za následek ukončení jejich vzájemných vztahů a tříletého učednictví.
  • Natáčení probíhalo normálně, dokud lvu nebyl rok a půl. Tam se tým složil do klecí, protože lev prochází dvouletým obdobím, které lze přirovnat k dospívání.
  • Mia a bílý lev vypráví o přátelství mezi dítětem a divokým zvířetem, které vzniklo díky produkci, do níž bylo v Jihoafrické republice obsazeno více než 300 dětí, než byla nalezena Daniah De Villiers, která ztělesnila Miu. Daniah De Villiers strávila se lvem Thorem tři dny, přičemž natáčení probíhalo během tohoto období ve čtyřech blocích. Po celé této době strávené v buši musela dívka lva opustit a vrátit se k normálnímu životu, což byla opravdová slza; za Thorem se pravidelně vrací. Pro Kevina Richardsona bylo nejsložitější najít dostatečně bláznivé rodiče, kteří by své dítě nechali zúčastnit se takového dobrodružství. Režisér však upřesňuje, že jeho film není dokumentem, ale skutečně fikcí.
  • Když dostal nápad na film, požádal spoluautor scénáře a režisér Gilles de Maistre specialistu Kevina Richardsona o možnost natočit dítě se lvem. Bylo mu řečeno, že by to bylo nemožné, protože jedinou možností, jak by lev dítěti neublížil, by bylo, že by spolu vyrůstali, což je pro lva tříletý proces a pro filmové natáčení příliš dlouhá doba. De Maistre se nenechal odradit, našel Daniah De Villiersovou, mladou jihoafrickou dívku, která se již se lvy seznámila, aby vyrůstala s titulním bílým lvíčetem, a film natáčel dva a půl roku, od května 2015 do prosince 2017, přičemž ostatní herci pravidelně létali na natáčení svých scén.