Stockholm

60%

Zajímavosti 13

  • Na chodbě banky je fontánka s pitnou vodou. Tyto fontánky nebyly v Evropě zdaleka tak běžné jako ve Spojených státech.
  • Skútr Vespa, který Kaj Hansson vidí před bankou, je verze PX z roku 1980, která nebyla v roce 1973 vůbec navržena.
  • Bankovní hala se určitě natáčela v Severní Americe, nikoli ve Švédsku. Design telefonů, vypínačů světel a dveřních klik není stejný jako ve Švédsku nebo v Evropě. Evropské telefony před rokem 1990 nemají písmena odpovídající číslicím. Vypínače světel ve Švédsku a v Evropě nepoužívají přepínač pro zvedání nahoru nebo dolů: místo toho používají ploché kolébkové panely. Evropské dveře (mimo Velkou Británii) používají kliky místo knoflíků.
  • Při loupeži byli ve skutečnosti zajati čtyři lidé, tři ženy a jeden muž, nikoliv jen dvě ženy a jeden muž, jak je zobrazeno ve filmu.
  • Obrovská televize v premiérově kanceláři je americká, stejně jako elektrické zásuvky na stěně. Evropské televizory nemají lišty zakrývající okraj katodových trubic jako americké verze. Typ antény s králičím uchem, jaký je vidět v premiérově kanceláři, se v Evropě používal jen velmi zřídka; televizory byly spíše připojeny k velkým střešním anténám. Také elektrické zásuvky ve Švédsku jsou evropského typu C (CEE 7/16 Europlug) nebo německého typu F (CEE 7/4 Schuko).
  • Pistole, kterou Lars předává Gunnarovi, je Beretta 92. Tato pistole byla vydána až dva roky po loupeži. Je vidět, že ji používá i mnoho policistů.
  • Shanti Rooney, která ve filmu hraje roli premiéra Olofa Palmeho, hrála také ve švédském televizním dramatu Norrmalmstorg (Stockholmsyndrome) z roku 2003, natočeném podle stejného skutečného příběhu. Hrál jednu z hlavních postav, Clarka Olofssona, jednoho z lupičů.
  • V dialogu žádá bankovní lupič o únikové auto, "Mustang Boss 302, jako měl Steve McQueen ve filmu Bullitt (1968)". McQueenův vůz v tomto filmu byl však ve skutečnosti Ford Mustang GT Fastback s motorem 390 V8 z roku 1968, nikoli Mustang Boss 302 (o který bankovní lupič požádal a který byl vyroben v letech 1969 a 1970, ale ne v roce 1968, tedy v době natáčení filmu Bullitt), ani Mustang Fastback z roku 1973, vůz, který policie přiveze do banky jako únikové auto pro lupiče.
  • "Kreditbanken" několikrát změnila název a později se sloučila s bankou Nordea. Exteriér banky zobrazený ve filmu ve Stockholmu neexistuje. Film byl natočen na blíže neurčeném místě v USA.
  • Všechna jména, s výjimkou jména švédského premiéra Olofa Palmeho, který byl zavražděn při nesouvisejícím zločinu v roce 1986, byla pro tento film změněna, protože mnoho skutečných osob, které jsou ve filmu zobrazeny, bylo v době psaní scénáře stále naživu.
  • V místě, kde stála budova banky, je nyní obchod s oblečením.
  • Seznam věcí, které měli skuteční švédští lupiči přinést do banky, je klasickou součástí švédské kriminální historie. Seznam obsahoval: "Krabičky cigaret Prince!", "WHISKEY!!!" (téměř vyryté do papíru a dvakrát podtržené), "prášky na uklidnění... pro dámy, kdyby byly nervózní!", televizor s podivně specifickou velikostí obrazovky a specifické množství toaletního papíru a zeleniny atd.
  • Skutečná událost zobrazená ve filmu dala název psychologickému jevu známému jako Stockholmský syndrom, kdy rukojmí v rámci strategie přežití naváží psychologické spojenectví se svými vězniteli (někdy se také říká sympatie nebo soucit s nimi).