The Report

64%

Zajímavosti 34

  • Vydání pro Amazon napsal (a režíroval) Scott Z. Burns. Napsal také další podobně politickou verzi z roku 2019, The Laundromat (2019) - verzi pro Netflix.
  • Matthew Rhys v tomto filmu hraje reportéra New York Times, který pomáhá odhalit vládní tajemství. Podobně si zahrál informátora ve filmu The Post (2017), zodpovědného za únik vietnamských dokumentů do tisku na počátku 70. let. Ironií osudu je, že ve filmu The Post , New York Times bylo znemožněno tyto informace zveřejnit.
  • Jedná se o režijní debut Scotta Z. Burnse.
  • Výslechové metody CIA byly převzaty z vojenského programu SERE (Survival, Evasion, Resistance, and Escape), v jehož rámci jsou příslušníci amerických ozbrojených sil vystaveni mučení a zneužívání, kterému by mohli čelit v případě zajetí nepřátelskými silami. Tato taktika SERE byla navržena tak, aby napodobovala druhy mučení, které v minulosti používaly nepřátelské síly k získání falešných přiznání a propagandy.
  • Úplný název včetně redigovaného slova na plakátu zní "Zpráva o mučení".
  • V některých případech, jako například v případě Pentagon Papers, byly novinářům poskytnuty nebo získány utajované vládní dokumenty, které pak byly zveřejněny v novinách. V případě shrnutí zprávy o mučení senátoři a jejich zaměstnanci trvali na hlasování o odtajnění a veřejném zveřejnění zprávy prostřednictvím řádného a oficiálního procesu.
  • Senátní výbor pro zpravodajské služby schválil vyšetřování programu mučení CIA poměrem hlasů 14:1. Výbor rovněž odhlasoval na základě obou stran jak odtajnění, tak veřejné zveřejnění shrnutí, zjištění a závěrů zprávy vypracované vyšetřovateli výboru.
  • Tehdejší zlověstné prohlášení viceprezidenta Dicka Cheneyho, že Spojené státy budou muset přejít na "temnou stranu", korespondovalo s prvními rozhovory ve vládě o obcházení zákona pomocí nové kontroverzní protiteroristické politiky, včetně programu zadržování a výslechů CIA. Zpráva dokumentuje, jak vysocí úředníci ve dnech po útocích z 11. září diskutovali o používání výslechových technik, které označovali jako "mučení".
  • Adam Driver (Daniel Jones) je absolvent Juilliardovy univerzity a bývalý mariňák, který sloužil u 1/1 Weapons Company v kalifornském Camp Pendletonu.
  • Vládní záznamy ukazují, že CIA používala nepovolené techniky, včetně "rektálního krmení" - vkládání přečištěné stravy do konečníku zadrženého, které odborníci z řad lékařů kritizovali jako neúčinné a škodlivé.
  • Protože mučení CIA bylo stále brutálnější a nepřinášelo užitečné informace, stěžovali si pracovníci CIA v terénu na brutalitu a legálnost používání zesílených výslechových technik CIA na ústředí CIA. Centrála CIA dala důstojníkům v terénu pokyn, aby v taktice mučení pokračovali, a vyzvala důstojníky v terénu, aby své obavy nepsali písemně. Ředitel protiteroristického centra CIA Jose Rodriguez napsal: "Důrazně žádám, aby se v písemném provozu (e-mailovém nebo kabelovém) upustilo od jakýchkoli spekulativních formulací ohledně zákonnosti daných činností, přesněji řečeno od úsudků o jejich zákonnosti vůči operativním pokynům pro tuto činnost, které byly odsouhlaseny a prověřeny na nejvyšších úrovních agentury. Takové formulace nejsou užitečné."
  • Podle New York Times byly videozáznamy z výslechů zničeny navzdory námitkám představitelů Bílého domu, ministerstva spravedlnosti a vysokých členů Kongresu. Před zničením nahrávek nebyli informováni tehdejší představitelé Ústřední zpravodajské služby, včetně Johna Rizza, nejvyššího právníka agentury, a Portera J. Gosse, ředitele CIA, kteří se proti jejich zničení postavili již dříve.
  • Po dokončení scénáře se o něj Scott Z. Burns podělil se svým častým spolupracovníkem Stevenem Soderberghem, aby zjistil, koho by navrhl do hlavní role. Téměř okamžitě padlo jméno Adama Drivera.
  • Po zveřejnění shrnutí, zjištění a závěrů Zprávy ji řada zpravodajských serverů začala nazývat "Zprávou o mučení" - což odráží brutální povahu výslechů popsaných ve zprávě.
  • Výslech Abú Zubajdy, prvního podezřelého, který byl dopaden a umístěn do vazby CIA, byl původním ospravedlněním programu mučení CIA. CIA nepravdivě tvrdila, že mučením Zubajdy získala jedinečné, jinak nedostupné informace. Ze záznamů CIA však vyplývá, že vyšetřovatelé FBI získali od Abú Zubajdy nejcennější informace pomocí tradičních výslechových technik navazování vztahů ještě předtím, než CIA zahájila svůj program mučení. Senátní zpráva popisuje, jak si CIA nárokovala zásluhy za informace získané vyšetřovateli FBI a také jak CIA pokračovala v mučení Zubajdy i poté, co jí pracovníci CIA doporučili nepokračovat v brutálních metodách, protože jsou škodlivé a nepřinášejí přesné zpravodajské informace.
  • Scott Z. Burns si nemohl přečíst celou zprávu CIA, protože neměl příslušnou bezpečnostní prověrku. (Zpráva má také 6 700 stran.)
  • Někteří bývalí představitelé CIA označili Zprávu za "demokratický" dokument, ale její shrnutí bylo schváleno, odtajněno a zveřejněno s podporou obou stran. Dále bylo vyšetřování schváleno s podporou demokratů i republikánů v poměru 14:1 hlasů. Někteří republikáni se sice z vyšetřování "stáhli" na protest proti rozšířenému trestnímu řízení ministerstva spravedlnosti ve věci mučení ze strany CIA, nicméně klíčoví republikáni, jako například senátoři John McCain a Lindsey Graham, vyšetřování nadále podporovali.
  • Mezi hlavní zjištění Zprávy patří: 1) "Řízení a provoz programu zadržování a výslechů ze strany CIA byly po celou dobu trvání programu hluboce chybné, zejména v roce 2002 a na počátku roku 2003" a 2) "CIA jen zřídkakdy pokárala nebo pohnala k odpovědnosti personál za závažná a významná porušení, nevhodné činnosti a systémová i individuální selhání v řízení".
  • Se zveřejněním shrnutí zprávy o mučení nebyly spojeny žádné hrozby ani útoky.
  • Zastánci programu mučení CIA tvrdí, že výslechy byly kontrolované a bezpečné, mimo jiné proto, že se jich účastnil i zdravotnický personál. Mnoho výslechů však neprobíhalo podle vlastních protokolů CIA a zdravotnický personál CIA vyjádřil obavy z fyzických a psychických dopadů výslechů na zadržené. Například podle záznamů CIA popsaných ve Zprávě při jednom waterboardingu Abu Zubaydah "zcela přestal reagovat a otevřenými plnými ústy mu stoupaly bubliny".
  • Dva dny po světové premiéře převzat společností Amazon Studios.
  • Ministerstvo spravedlnosti a Ústřední zpravodajská služba vytvořily několik právních memorand, která měla poskytnout právní ospravedlnění pro program mučení CIA. Tato memoranda byla široce kritizována pro své nepřesné právní analýzy, byla stažena a vládní úředníci se na ně již nemohou spoléhat. Dokonce i podle vlastních pochybných právních norem, které CIA a ministerstvo spravedlnosti předložily, mohl být program výslechů zákonný pouze tehdy, pokud by přinesl "jedinečné, jinak nedostupné" zpravodajské informace, které by vedly k dopadení teroristů a překažení teroristických útoků. Jak zpráva dokumentuje, rozšířené výslechové techniky CIA tyto informace nepřinesly.
  • Scott Z. Burns původně plánoval pojmout látku satirickým způsobem Dr. Divnolásky, resp: Jak jsem se naučil přestat se bát a milovat bombu (1964). Čím více se však nořil do faktů, tím více si uvědomoval, že to musí být vyprávěno co nejrealističtěji.
  • Zpráva dokumentuje 20 nejčastějších a nejznámějších příkladů údajných úspěchů v boji proti terorismu, které CIA připisuje používání svých zesílených výslechových technik, a shledává je nesprávnými.
  • Podle záznamů CIA byli Mitchell a Jessen pověřeni nejen vytvářením a prováděním programu mučení, ale také hodnocením jeho účinnosti, což vytvářelo jasný střet zájmů. Nejnovější vědecké poznatky o výsleších ukazují, že nejúčinnější jsou přístupy k výslechu založené na vztazích a že mučení přináší nespolehlivé a nepravdivé informace.
  • Někteří bývalí důstojníci CIA tvrdí, že James Mitchell a Bruce Jessen - dodavatelé, které CIA využívala k vývoji programu výslechů - byli odborníky na národní bezpečnost a výslechy. To není pravda. Tito dodavatelé neměli žádné relevantní odborné znalosti v dané oblasti, jazykové ani kulturní. Ani jeden z nich nikdy neprováděl skutečný výslech.
  • Přestože Annette Beningová Dianne Feinsteinovou osobně zná, rozhodla se s ní kvůli jejímu ztvárnění nesetkat.
  • Generální inspektor CIA zjistil, že úředníci CIA neoprávněně přistupovali do počítačových systémů Senátu a podali na zaměstnance Senátu neopodstatněné trestní oznámení. Tehdejší ředitel CIA John O. Brennan se později za tyto kroky jménem CIA soukromě omluvil.
  • Termín "zesílený výslech" označuje výslechové techniky CIA. Tento termín nemá podle platného práva žádný význam, stejně jako taktiky používané profesionálními vyšetřovateli. Termín byl vytvořen CIA k označení výslechových taktik, které by jinak byly považovány za mučení nebo nezákonné zneužívání zadržených osob.
  • Jeden z prvních oficiálních aktů prezidenta Baracka Obamy byl podpis exekutivního příkazu 13491, který omezil všechny vládní agentury na zákonných výslechových postupech používaných armádou a požadoval, aby byl Mezinárodnímu výboru Červeného kříže umožněn přístup k zadrženým osobám ve vazbě v USA. Tento exekutivní příkaz, který fakticky zakázal program CIA, byl kodifikován do federálního zákona prostřednictvím McCainova-Feinsteinova dodatku proti mučení z roku 2015, který byl v Senátu přijat drtivou většinou hlasů obou stran.
  • Po zveřejnění zprávy o smrti Usámy bin Ládina CIA a její bývalí představitelé nepravdivě tvrdili, že zpravodajské informace, které vedly k bin Ládinovi, pocházejí z programu mučení CIA. Jak uvádí The Report s využitím vlastních záznamů CIA, zpravodajské informace, které vedly k Usámovi bin Ládinovi, byly zjištěny jinými prostředky.
  • Několik zpravodajských serverů a senátorů uvedlo, že "Panettova zpráva" - tajná interní revize výslechového programu CIA - podporuje závěry Zprávy. Panettova zpráva, která je v rozporu s oficiální reakcí CIA na Zprávu, nebyla zveřejněna.
  • Film měl premiéru na filmovém festivalu Sundance 2019 a sklidil ovace ve stoje za skutečného Daniela J. Jonese, který byl promítání přítomen.
  • Těsně před začátkem natáčení byl původní plán 50 dnů zkrácen na 26 dnů a rozpočet 18 milionů dolarů byl snížen na pouhých 8 milionů. Proto, jak uvedl režisér Scott Burns, všichni herci včetně představitele hlavní role Adama Drivera nedostali za tento projekt téměř nic.