Barva z vesmíru

57%

Zajímavosti 29

  • Rituál, který Lavinia provádí na začátku, je Menší vyháněcí rituál pentagramu, důležitá a téměř univerzální součást západního okultismu. Tato verze vychází z rituálu používaného hermetickým řádem Zlatého úsvitu. Zlatý úsvit byl tajný spolek, založený v Londýně roku 1887 třemi svobodnými zednáři jménem William Robert Woodman, William Wynn Westcott a Samuel Liddell Mathers a rozpuštěný roku 1903, který se koncem 19. a počátkem 20. století zabýval okultními, metafyzickými a paranormálními aktivitami, zaměřující se kromě praxe na studium hermetické kabaly, teurgie, duchovního rozvoje, osobního rozvoje, uvědomění si čtyř klasických živlů, astrologie, tarotového věštění, geomantie, scryingu, astrálního cestování a alchymie, patřící k nejvlivnějším v oblasti magie a nadpřirozena po celém světě 20. století. Rozdíly mezi Mathersem a ostatními dvěma způsobily jeho zánik v roce 1903, ale Mathers řád obnovil sám a až do své smrti v roce 1918 zakládal chrámy ve Velké Británii a USA. Po Zlatém úsvitu následovaly další tajné společnosti jako Alpha et Omega, Isis-Urania Temple a Stella Matutina, které měly navíc aktualizované verze původního řádu jako The Hermetic Order of the Golden Dawn, Inc. a Open Source Order of the Golden Dawn, a další.
  • Na konci filmu hraje v televizi film Jednooký Jack (1961) s Marlonem Brandem v hlavní roli. Brando si zahrál ve filmu Ostrov doktora Moreaua (1996), jehož původním režisérem byl Richard Stanley (po problémech s producenty ho nahradil John Frankenheimer, který nebyl uveden v titulcích).
  • Postava Joshe C. Wallera se jmenuje Pierce. V původní povídce je Ammi Pierce starý blázen a blízký přítel rodiny Gardnerových, který vypravěči vysvětluje události, k nimž došlo po pádu meteoru.
  • Ward řekne Nathanovi, že je z Providence. Providence je rodné město H. P. Lovecrafta a místo, kde strávil téměř celý svůj život. Na jeho náhrobku je to napsáno jako epitaf: "Já jsem Providence".
  • Když Ward poslouchá podivný zvuk nahraný na magnetickou pásku, Ezra poznamenává: "Vidíš, věděl jsem, že mi nikdo neuvěří, pokud to nebudu mít na Memorexu." Memorex byl v sedmdesátých a osmdesátých letech 20. století jedním z největších výrobců audio a multimediálních kazet. Společnost byla známá svým chytrým sloganem "Is it live, or is it Memorex?" (Je to živé, nebo je to Memorex?) a reklamní kampaní, v níž vystupovala slavná zpěvačka Ella Fitzgeraldová. Ta při nahrávání na audiokazetu zazpívala tón, který roztříštil skleničku na víno. Poté kazeta přehrála její zpěv, který rozbil další sklenici na víno. Přechod zákazníků na CD a DVD v 90. letech 20. století vedl k zániku společnosti Memorex.
  • Nad Bennyho počítačovým stolem je nápis "Žádné tělo nebude ušetřeno". Jedná se o verzi citátu z Bible, Marek 13,20. Stejný citát použil Richard Stanley ve filmu Hardware (1990). V tomto filmu se šílený robot známý jako M.A.R.K.13 vydá za nic netušící ženou. Původní citát zní: "A kdyby Pán nezkrátil ty dny, žádné tělo by nebylo spaseno, ale kvůli vyvoleným, které si vyvolil, ty dny zkrátil".
  • Třetí spolupráce Nicolase Cage a společnosti XYZ Films po vysoce ceněné hororové komedii Máma a táta (2017) a kultovním hitu Mandy (2018).
  • Ward Phillips má na sobě mikinu Miskatonické univerzity, která je zmiňována v různých povídkách H. P. Lovecrafta. Postava Tommyho Chonga Ezra se možná jmenuje podle Ezry Weedena, postavy z Lovecraftovy povídky Případ Charlese Dextera Warda z roku 1927.
  • Od stejných producentů kultovního hitu Mandy (2018).
  • Simulace, kterou Benny hraje na svém počítači před nárazem asteroidu, je skutečná hra s názvem Vesmírné pískoviště 2.
  • Logo zpravodajského kanálu WARK, který poskytuje rozhovory postavě Nicolase Cage, se svým designem velmi podobá původnímu znamení bezu H. P. Lovecrafta.
  • Nicolas Cage i Richard Stanley se v určitém období svého života vydali hledat Svatý grál.
  • Nicolas Cage se inspiroval výkonem Jacka Nicholsona ve filmu Five Easy Pieces (1970), zejména scénou s autem.
  • Producent Josh C. Waller odstranil z projektů všechny předchozí spolupracovníky Richarda Stanleyho, takže Stanley musel pracovat s většinou úplně cizími lidmi. Sám prohlásil, že to nakonec bylo ku prospěchu věci: měl pocit, že nikdy neměl lepší a sympatičtější štáb.
  • Richard Stanley se myšlenkou převést na plátno povídku H. P. Lovecrafta "Barva z vesmíru" zabýval od roku 2011, ale vždy měl problém sehnat finance. V červenci 2013 projekt představil investorům na filmovém festivalu Fantasia, ale bez úspěchu. Situace se změnila v září 2015, kdy bylo oznámeno, že se produkce ujala produkční společnost SpectreVision. Po třech letech mlčení, během propagačních rozhovorů k filmu Mandy (2018), producent Josh C. Waller všechny překvapil oznámením, že projekt stále žije a začátkem roku 2019 se začne natáčet.
  • Nicolas Cage chtěl vždycky natočit adaptaci Lovecrafta jako poctu svému otci Augustu Coppolovi (staršímu bratrovi Francise Forda Coppoly), který byl velkým fanouškem H. P. Lovecrafta.
  • Richard Stanley napsal nezfilmovaný životopisný film o spisovateli H. P. Lovecraftovi s názvem "Providence".
  • Režisér Richard Stanley a švédský filmař Henrik Möller zřejmě během pobytu v Pyrenejech provedli rituál lovecraftovskému bohu Yog-Sothothovi, aby film mohl vzniknout.
  • (asi ve 33. minutě) Když Ward Phillips v noci obchází svůj stan a hledá možného vetřelce a náhle ho oslní světla auta, zakryje si Ward obličej knihou, kterou četl, a na spodní straně obálky je vidět název "The Willows" a částečně "ernon Blackwood" jako autor. Odkazuje na stejnojmenný román a raný hororový příběh, který napsal Algernon Blackwood a který vyšel v roce 1907, o dvou lidech, kteří se ztratí v přírodě. Je považován za jedno z nejznámějších Algernonových děl jako příklad raného moderního hororu spojeného v rámci literární tradice weird fiction a uznáván jako hlavní vliv mnoha pozdějších spisovatelů, včetně vlastního H. P. Lovecrafta, který jej považoval za nejlepší nadpřirozený příběh v anglické literatuře.
  • První celovečerní film Richarda Stanleyho po 24 letech od nechvalně proslulého Ostrova doktora Moreaua (1996), 28 let, pokud počítáme od Ďábla prachu (1992) jako podepsanou práci (Stanley byl vyhozen a nahrazen Johnem Frankenheimerem, aby byl poté bez nároku na honorář).
  • Oblíbeným filmem Richarda Stanleyho s Nicolasem Cagem je Upíří polibek (1988). Požádal Cage, aby použil stejný styl herectví.
  • V původním příběhu má Nahum Gardner tři děti mužského pohlaví: Thaddeus, Merwin a Zenas. Ve filmové adaptaci má Nathan dva syny (Jacka a Bennyho) a dceru (Lavinii). "Lavinia" je také jméno postavy z povídky H. P. Lovecrafta "Dunwichská hrůza".
  • Vypravěč se jmenuje Ward Phillips. (Ho)ward Phillips Lovecraft je celé jméno H. P. Lovecrafta. Jedna Lovecraftova povídka z roku 1927 se jmenuje Případ Charlese Dextera Warda a vystupuje v ní postava jménem Ezra.
  • Barva použitá v tomto filmu pro znázornění The Color je magenta, která neexistuje jako jednotlivá vlnová délka světla jako součást spektra viditelného světla (červená, oranžová, žlutá, zelená, modrá, indigová a fialová; známá také jako "Roygbiv", aby se spojilo sedm iniciál). Jedná se spíše o mimospektrální barvu, kterou člověk vnímá pouze při specifické souhře optických tyčinek v očích, které za určitých okolností detekují červenou a modrou barvu a vytvářejí tak v mysli magentu. Protože červená a modrá jsou spojovány se zlem a dobrem, znamená to, že Barva je mimo zlo a dobro, že pochází z jiného vesmíru, kde tyto pojmy nelze použít. Kód barvy magenta je následující: RGB (červená-zelená-modrá) 255, 100, 100; HSB (odstín-saturace-jas) 255, 0, 255. Volba purpurové barvy jako reprezentace Barvy je narážkou na předchozí černobílý film Barva mimo vesmír (2010), kde se (přibližně v 1h) Barva objevuje jako malé purpurové bubliny a (přibližně v 1h 11 min) jako nepočetné purpurové bubliny splývající v Barvu.
  • V rozhovoru s Richardem Stanleym prohlásil, že film bude prvním dílem trilogie a příště bude následovat adaptace Dunwich Horror. Nicméně v březnu 2021 byla trilogie zrušena poté, co byl Stanley obviněn svou bývalou partnerkou Scarlett Amarisovou z domácího násilí, a produkční společnost SpectreVision s ním přerušila veškeré vztahy.
  • V předpovědi počasí, která běží v televizi, zatímco Lavinia myje nádobí, je zmíněn Arkham, stejně jako Innsmouth, Dunwich a Kingsport. Všechna tato prostředí jsou součástí různých příběhů H. P. Lovecrafta. Kromě toho se Lavinia vyptává Bennyho na jeho bývalou přítelkyni z Aylesbury. Je to další místo, které také patří do Lovecraftova vesmíru.
  • Nathan říká, že alpaky chovali Mayové. Mayové žili pouze v Severní a Střední Americe (dnešní Guatemala a sousední země). Alpaky pocházejí pouze z určité oblasti Jižní Ameriky, kde je chovali Inkové.
  • Když se Nathan vrátí z pokusu o nastartování auta, řekne, že baterie byla vybitá kvůli rušení. Auto se po celou dobu, co se o to pokoušel, zjevně slyšitelně otáčelo, takže to nebylo baterií, která by měla za následek cvakání, nikoliv otáčení. Vzhledem ke zmatku, který vyvolala Barva, je těžké určit, zda je Nathanovo vysvětlení náhodné, nebo záměrné.
  • Ward Phillips uvádí, že "většina meteoritů se rozpadá v atmosféře". To není pravda. Meteorit je podle definice kámen z vesmíru, který dopadá na zemský povrch. Hornina, která shoří v atmosféře, aniž by dopadla na povrch, je meteorit. A kámen náhodně unášený vesmírem je meteoroid.