Na hraně demokracie

70%

Zajímavosti 3

  • Michel Temer se stal prezidentem v srpnu 2016 poté, co byla prezidentka Dilma Rousseffová obžalována a odvolána z funkce, a jeho funkční období skončilo 1. ledna 2019, kdy složil přísahu prezident Jair Bolsonaro. Jeho vláda byla zahalena obviněními z korupce, ačkoli zákonodárci odmítli dát souhlas k jeho trestnímu stíhání (v Brazílii je k trestnímu stíhání úřadujícího prezidenta zapotřebí hlasování Kongresu). V březnu 2019 byl zatčen, ale po pěti dnech byl na příkaz federálního soudce propuštěn, protože "nepředstavuje riziko pro vyšetřování obvinění".
  • V červnu 2019 dokumenty exkluzivně poskytnuté zpravodajskému serveru The Intercept odhalily závažná etická porušení a zákonem zakázanou spolupráci mezi soudcem a prokurátory, kteří odsoudili a uvěznili bývalého brazilského prezidenta Luize Inácio Lulu da Silvu kvůli obvinění z korupce: bývalý soudce Sergio Moro (nyní ministr spravedlnosti) během více než dvou let operace opakovaně radil prokurátorovi Deltanu Dallagnolovi prostřednictvím Telegramu. Z rozhovorů vyplývá, že obžaloba měla vážné pochybnosti o tom, zda existuje dostatek důkazů pro prokázání Lulovy viny. V dalších zprávách se Moro staví proti vyšetřování bývalého pravicového prezidenta Fernanda Henrique Cardosa, protože jeho podpora by pro ně mohla být důležitá.
  • Největší brazilské noviny "Folha de S. Paulo" si během prezidentské kampaně v roce 2018 vyžádaly rozhovor s Lulou ve vězení. Soudce Nejvyššího soudu Luiz Fux však rozhodl, že se rozhovor neuskuteční, protože se tým údajně obával, že by to zničilo Bolsonarovy šance ve volbách; toto rozhodnutí bylo zrušeno až v dubnu 2019.