Psí domov

68%

Zajímavosti 12

  • Když je Bella v Durangu, vůdce smečky zastaví u popelnice. Mezi vysypanými odpadky je vanička řeckého jogurtu President's Choice, který se prodává pouze v Kanadě.
  • Tvrdí se, že k tomu, aby bylo zvíře považováno za pitbula, stačí, aby tři úředníci kontroly zvířat potvrdili, že zvíře je pitbul.Pokud zvíře pitbulem není, je takové potvrzení podvodné a tito úředníci se vystavují trestnímu stíhání.
  • Když Lucas posílá Bellu k Oliviině tetě a strýci do Nového Mexika, přibalí jí její oblíbené hračky a jednou z nich je náhodou dinosaurus. To je nejspíš narážka na filmovou sérii Jurský svět, kde Bryce Dallas Howard, hlas Belly, hrála hlavní roli Claire Dearing.
  • Tento dramatický film představuje dva pozoruhodné severoamerické kopytníky, kteří se vyskytují pouze v severních nebo západních amerických státech, a to losa a bizona. Losi se vyskytují ve státech Nové Anglie (včetně Maine), Washingtonu, Oregonu, Idahu, Montaně, Utahu, Coloradu, Wyomingu, na horním poloostrově Michiganu, v severní Minnesotě, severním Wisconsinu, severovýchodní Severní Dakotě, severním New Yorku, na Aljašce a ve všech kanadských oblastech. Američtí bizoni obývají aljašské boreální lesy, Velké americké pláně, kanadské prérie, severovýchodní část Britské Kolumbie, Yukon a západní část Severozápadních teritorií.
  • Nejpřímější vzdálenost mezi Farmingtonem v Novém Mexiku, odkud Bella vyrazila na cestu, a Denverem v Coloradu je asi 410 mil. Přímá vzdálenost, bez započítání stoupání a klesání, je asi 266 mil.
  • Ačkoli se tento film celý natáčel v západní kanadské provincii Britská Kolumbie, děj se odehrává v Coloradu, což je severozápadní americký stát. Konkrétními městy, kde se děj odehrává, jsou Denver, Durango a Gunnison.
  • Navzdory názvu a stejnému autorovi knihy W. Bruce Cameronovi se nejedná o pokračování knihy Psí záměr (2017). Společnost Universal Pictures však vydala pokračování tohoto filmu s názvem Psí cesta (2019), které vyšlo ve stejném roce jako tento film.
  • Trailer byl hojně kritizován, protože jasně ukazuje všechny hlavní momenty filmu, včetně závěru.
  • V roce 2020 hlasovali denverští voliči o zrušení zákazu pitbulů ve městě Denver.
  • Kojoti v tomto filmu jsou ve skutečnosti kojoti, což je kříženec vlka a kojota. Běžní vlci, kteří obývají severozápadní státy USA (včetně Aljašky), severní části oblasti Velkých jezer a Kanadu, jsou šedí/šedí a bílí, zatímco kojoti mají hnědou, hnědou, šedou/šedou a bílou srst. Oba druhy psovitých šelem jsou vzácně černé. Kojoti, kteří jsou částečně vlky, obývají severovýchodní americké státy a východní Kanadu.
  • Tvůrci se rozhodli vybrat do hlavní role příběhu o přežití záchranářského psa, který je adaptací románu W. Bruce Camerona, stejného autora, který napsal knihu adaptovanou pro film Psí poslání (2017). Pejsek musel být také směsicí pitbulla, stejně jako v knize. Hledání na internetu skončilo v útulku pro psy bez domova v Tennessee, který zachránil psa Shelbyho z nuzného života na nedaleké skládce. Ačkoli Shelby není směs pitbulů, byla jediným zachráněným psem, kterého našli a kterého bylo možné vycvičit včas, aby se vešel do filmového plánu.
  • Pes, který hraje dospělou verzi Belly, se jmenuje Shelby The Dog a byl to záchranářský pes. Byla nalezena na smetišti v Tennessee.