Pozlacený věk

79%

Zajímavosti 16

  • Simon Jones (Bannister) hrál krále Jiřího V. ve filmu Panství Downton (2019), který je filmovým pokračováním seriálu Panství Downton (2010-2015). Jones je zatím jediným hercem, který se objevil jak v seriálu Pozlacený věk, tak v seriálu Panství Downtony.
  • Cynthia Nixonová dříve spolupracovala s matkou Louisy Jacobsonové, Meryl Streepovou, ve filmu Marvinův pokoj.
  • Christine Baranski a Audra McDonald si společně zahrály v seriálu Dobrý boj (2017).
  • Rod Livingstonů, který je v seriálu významně zmiňován, je jedním z nejstarších a nejvlivnějších starých rodů v New Yorku, pocházející z rodu lorda Roberta Livingstona staršího. Ten byl skotským hrabětem a patřil do skotského šlechtického rodu. Spolu se svým švagrem Pieterem Schuylerem (zakladatelem slavné rodiny Schuylerů v broadwayském muzikálu Hamilton) se stali mocnými hybateli rozvoje New Yorku. Livingstonové by neměli být zaměňováni s Cořinou rodinou v seriálu Panství Downton - Levisonovými.
  • Christine Baranski dříve pracovala se sestrou Louisy Jacobson Mamie Gummer v seriálu Dobrá manželka a jeho spin-offu The Good Fight. Baranski také dříve pracovala s matkou Louisy Jacobsonové, Meryl Streepovou, ve filmových muzikálech Mamma Mia! a Mamma Mia! Here We Go Again.
  • Carrie Coon je ve skutečném životě jen o 13 let starší než její dcera na plátně Taissa Farmiga.
  • Advokát Tom Raikes sdělí Marian Brookové, že její majetek je zhruba 30 dolarů v hotovosti. V roce 2022 by to bylo asi 820 dolarů.
  • T. Thomas Fortune (hraje ho Sullivan Jones), redaktor novin New York Globe, s nímž se Peggy setkává v první sérii, byl skutečnou historickou postavou. V období od 80. let 19. století do roku 1907 vedl jedny z prvních černošských novin v Americe, které odsuzovaly rasové násilí, diskriminaci a segregaci. Pomohl založit organizaci nazvanou Afroamerická liga (později Národní afroamerická liga), která usilovala o volební práva, desegregaci, rovné příležitosti ve vzdělávání a zastavení lynčování. Encyklopedie Britannica ho označuje za "předního černošského amerického novináře konce 19. století".
  • Odehrává se ve stejném světě jako seriál Panství Downton (2010).
  • V lednu 2022 Dave Itzkoff z New York Times uvedl, že natáčení probíhalo převážně na scénách postavených na zvukových kulisách na Long Islandu, ačkoli některé scény se natáčely v Troji ve státě New York, v Newportu na Rhode Islandu a v Muzeu amerického zbrojířství v Old Bethpage ve státě New York.
  • Natáčení se zpozdilo kvůli začátku pandemie COVID-19. To znamenalo, že role Berthy Russellové, kterou měla původně hrát Amanda Peetová, musela být přeobsazena Carrie Coonovou, když se Peetová dostala do časového konfliktu s novým harmonogramem natáčení.
  • Pozlacený věk jako historické období trvá zhruba od roku 1865 (konec občanské války) nebo 1870 do roku 1900. Termín pochází z názvu románu Marka Twaina a Charlese Dudleyho Warnera "Pozlacený věk" z roku 1873: A Tale of Today" (Příběh ze současnosti), ale začal se používat až ve 20. letech 20. století, kdy jej historici a pokrokoví reformátoři použili jako označení rozporů a pokrytectví tohoto období: hyperbolických výstřelků a extrémní chudoby zároveň.
  • Dave Itzkoff ve svém článku z ledna 2022 v New York Times "'The Gilded Age' Finally Arrives on HBO" napsal, že dlouhá přestávka v natáčení způsobená pandemií COVID-19 umožnila herečce Denje Bentonové (která hraje Peggy Scottovou) "snažit se o vylepšení [své role], aby lépe odrážela [její] chápání historie. Bentonová uvedla, že naléhala na tvůrčí tým Zlatého věku, aby poskytl více možností, jak ukázat, že existovali černoši jako její postava Peggy, kteří žili ve svých vlastních bohatých a vzdělaných komunitách. 'Srdce a záměr kolem Peggy zůstaly stejné,' řekla Bentonová, jejíž postava je ambiciózní spisovatelka. 'Ale bylo to jako, máme tady příležitost? Proč musí Peggy pracovat pro bílé nakladatelství? V té době existovaly úžasné černošské noviny. Přemýšleli jsme o tom? Benton řekl, že proces spolupráce vedl ke změnám v postavách a dějových liniích, i když 'se to rozhodně nestalo přes noc'. Dodala: "Jsem si jistá, že jsme měli sevřené půlky a kouleli očima, ale zvládli jsme to. [Casey] Bloys, výkonný ředitel HBO, řekl: "Vždy se snažíme, aby dobové dílo působilo autenticky. Dodal, že v případě postavy Peggy 'jsme se opravdu chtěli ujistit, že je plně realizovaná a historicky přesná'."
  • Tvůrce seriálu Julian Fellowes v oficiálním podcastu HBO prozradil, že George Russell je založen na skutečném lupiči a železničním finančníkovi Jayi Gouldovi. Stejně jako Russelovi, i Gouldovi se snažili získat uznání mezi newyorskou smetánkou, zejména u faktické vůdkyně paní Astorové.
  • Dave Itzkoff v článku v New York Times z ledna 2022 uvádí, že na konci natáčení byla Carrie Coonová (představitelka Berthy Russellové) v osmém měsíci těhotenství. Coonová řekla: "Nastal okamžik, kdy jsem už nemohla nosit korzet. Uvidíte několik chytře načasovaných pasáží, abych skryla břicho."
  • Tvůrce Julian Fellowes uvedl, že doufá, že se v seriálu někdy objeví mladší verze hraběnky z Granthamu, kterou původně hrála Elizabeth McGovern v seriálu Panství Downton (2010).