Dívka

72%

Zajímavosti 12

  • Lukas Dhont se ve filmu Girl chtěl zabývat naším vnímáním genderu, s nímž se setkával od dětství.
  • Victor Polster, který má taneční průpravu, se poprvé postaví před kameru s filmem Girl. Konkurzu se zúčastnilo asi 500 lidí ve věku od 14 do 17 let, dívky, chlapci i transsexuálové. Protože se týmu nepodařilo najít přesvědčivého interpreta, obrátil se na obsazení tanečníků a objevil Polstera, který odpovídal tomu, co hledala.
  • Film byl uveden v sekci Un Certain Regard na festivalu v Cannes 2018. Na festivalu získal cenu Caméra d'Or za nejlepší první celovečerní film a také Queer Palm. Victor Polster rovněž v Cannes získal Cenu poroty v sekci Un Certain Regard za nejlepší herecký výkon. Film byl vybrán jako belgický příspěvek pro nejlepší cizojazyčný film na 91. ročníku udílení cen Oscarů. Na Londýnském filmovém festivalu 20. října 2018 získala Dívka Sutherlandovu trofej za nejlepší celovečerní debut.
  • Lukas Dhont nejprve oslovil Noru Monsecour s nápadem natočit o ní dokumentární film, což Monsecourová odmítla, a tak se Dhont přeorientoval na psaní fiktivního příběhu s nepřiznaným přispěním Monsecour.
  • Netflix je obvykle známý tím, že v oblasti nahoty posouvá hranice, ale zpočátku se k nahé scéně s tehdy patnáctiletým hercem Victorem Polsterem stavěl rezervovaně. Podle The Hollywood Reporter byl režisér filmu Girl Lukas Dhont rozrušený, když se dozvěděl, že Netflix chce scénu z filmu vystřihnout. Po několika rozhovorech s Netflixem však byla scéna do filmu vrácena. Jak Dhont řekl novinářům: "Verze filmu Girl, která bude k vidění na Netflixu, bude stejná verze, která měla premiéru v Cannes a v kinech v Belgii a v dalších částech světa." To u mnohých vyvolalo velké obavy, zda je vhodné, aby se ve filmu ukazovalo zcela nahé tělo nezletilého herce, ať už z jakéhokoli důvodu, zejména pokud se postava účastní sexuálních situací, protože to může propagovat dětskou pornografii.
  • Když Lukas Dhont začal studovat na škole kinematografii, narazil na článek o chlapci, který byl přesvědčen, že je dívka: "Okamžitě jsem pocítil obdiv a byl jsem nadšený, že mohu psát o postavě, jako je ona: o někom odvážném, kdo ve velmi mladém věku zpochybnil vazbu, kterou společnost vytvořila mezi pohlavím a genderem."
  • Victor, což je Lařino rodné jméno, je také jméno herce, který ji ztvárnil.
  • Victor Polster, který ztvárnil Laru, je ve skutečnosti tanečník.
  • Lukas Dhont se pro film inspiroval v roce 2009, když si přečetl novinový článek o belgické dívce, která se narodila jako muž a toužila se stát baletkou. V roce 2018 se zúčastnili premiéry v Cannes.
  • Oficiální přihláška Belgie do kategorie "Nejlepší cizojazyčný film" 91. ročníku udílení Oscarů 2019.
  • Herecký debut Victora Polstera.
  • Výběrové řízení na hlavního hrdinu bylo bezpohlavní, tj. otevřené pro dívky, chlapce i ty, kteří nejsou ani jedním z nich. Na konkurz se přihlásilo 500 lidí ve věku od 14 do 17 let, ale nikdo z nich neuměl dobře tančit i hrát, a tak se tvůrci rozhodli obsadit nejprve zbytek tanečníků, a tam našli Victora Polstera.