Švéd v žigulíku

66%
Švéd v žigulíku

Automobilka Lada v Toljatti měla v sedmdesátých letech západnímu světu ukázat zázrak sovětské prosperity. Byla dokonalou utopií, o které se nikdo neodvážil pochybovat. O více jak čtyřicet let později prodělává miliardy rublů ročně a pomalu se rozpadá. A nikdo se jí neodváží dotknout. Švédský krizový manažer má v upadající továrně předvést zázrak kapitalistického obchodního modelu. Bo Inge Andersson, bývalý voják, který už jednu ruskou automobilku vzkřísil, přichází do Toljatti s malým týmem a velkým cílem. Stát se prvním cizincem, který společnost dovede k zisku. A nikdo se mu neodváží vzdorovat. Zatím. S prvními kroky k záchraně se odhaluje podstata světa kolem. Sovětský sen v nadživotní velikosti za sebou zanechal jen opuštěná letní střediska a provinční vojenské přehlídky. Velké plány pro obyvatele Toljatti nic neznamenají. Co udělají, až jim někdo začne obracet svět vzhůru nohama? Švéd v Žigulíku je příběh o velkých plánech a ještě větší absurditě. (Pilot Film)


Scénář:

Recenze: Švéd v žigulíku

Kinobox.cz
70%

I když jde o dokument, měl jsem z něj podobný dojem jako z Hologramu pro krále nebo Lovu lososů v Jemenu. Nebo dokonce jako z něčeho od Wese Andersona, protože tvůrci si velmi dobře umějí pohrát s vizuální stránkou a dokážou udělat normální monolog vtipnější tím, že protagonistu správně geometricky umístí do velké sauny nebo do pokoje s medvědí kůží.


xxmartinxx
xxmartinxx
22 285 bodů
8
Působivý mikrokosmos s osobním důrazem na konkrétní postavu. Dobře vytěžený námět, takhle si představuju to, o co se Remunda pokoušel s Krtkem, ale nevyšlo to

Dodatečné informace

Původní název:
Švéd v žigulíku (více)
  • Česká republika Švéd v žigulíku
  • Česká republika The Russian Job
Premiéra v ČR:
22. 3. 2018
Distributor:
Pilot Film
Země původu:
Česká republika

Powered byJustWatch