Rašín

65%

Komentáře a recenze 5

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7.5
Pěkné, pěkné a znovu pěkné. Kostýmy, interiéry i exteriéry mě vyloženě vtáhly do děje a užil jsem si vizuálně to, co vím z dějepisu jen z vyprávění či učebnic. Jak píše i jiný recenzent Ondřej Vetchý trošku přehrával a role mu nesedla. Já mám tohoto skvělého herce rád a umí zahrát skoro vše, ale tohle mu prostě příliš nesedlo.. To ale názor na něj jako na herce nezmění.
ZaS
ZaS
632 bodů
6
Tenhle počin je asi potřeba hodnotit ve dvou rovinách - z uměleckého hlediska je celkem slabý. Přes hvězdné obsazení jsou výkony všech hlavních postav hodně nevýrazné. Ani v jednom případě se nedá rozhodně mluvit o životní roli. Spíše je tomu přesně naopak. Z hlediska historického je ale dobře že vznikl a naboural 100 let starý mýtus o tatíčku Masarykovi. Za vznikem republiky stály i jiné osobnosti a jejich přínos (mnohdy důležitější a nebezpečnější než Masarykův) byl od samého počátku záměrně zamlčován. Takže z hlediska historického rozhodně doporučuji shlédnout. Musíte se ale přenést přes celou řadu aktuálních vlivů - především neustále vysmívaný příklon Kramáře k Rusku, reflektující spíše současné než tehdejší politiky. Stejně tak mi vadilo vakuum mezi vyhlášením republiky a Rašínovou smrtí, jelikož jeho přínos pro republiku v té době se minimálně vyrovnal práci v době monarchie.
hnidopich
334 bodů
1
Ne, nelíbil se mi exaltovaný projev Ondřeje Vetchého. Nemyslím si, že Rašín mluvil takhle pateticky a takhle teatrálně. Začátek filmu (začíná atentátem, jak nepředvídatelné a originální!) je naprosto komický. Rašín, když umíral, pochybuji, že si jakoby v lsd tripu vzpomínal na všechno, co udělal a říkal to lidem na ulici. Vizuálně je to prostě typicky českotelevizní film, čili hnus.