Star Trek: Discovery

67%

Zajímavosti 21

  • Michael je Spockova adoptivní sestra, a tak se v seriálu objevuje mnoho flashbacků do jejich dětství a výchovy na Vulkánu. Spockův nevlastní vulkánský bratr Sybok se v těchto scénách neobjevuje a ani není zmíněn. Ve filmu Star Trek V: Poslední hranice (1989) Spock říká, že se Sybokem vyrůstali společně. Protože však nikdy není uvedeno, kdy Sybok vstoupil do Sarekova domu - pouze to, že tak učinil po smrti své matky - nebo kdy byl z rodiny vyhoštěn, není vyloučeno, že se Sybok přistěhoval až po Burnham a odešel před její maturitou (dva extrémy flashbacků). Také vzhledem k tomu, že Sybok nebyl před Star Trekem V nikdy zmíněn, zdá se rozumné, že o něm rodina po jeho vyobcování už nikdy nemluvila.
  • Jméno bývalé lodi kapitána Lorky, USS Buran, je narážkou na sovětský program raketoplánů - její projekt i hlavní loď třídy se jmenovala Buran. Buran znamená v ruštině sněhová bouře nebo vánice. Raketoplány Buran nebyly přesnými kopiemi svých amerických protějšků (jejichž plány ukradla KGB), ale byly téměř identické. Buran letěl pouze jednou v roce 1988 na plně automatizované misi. Byl zničen při zřícení hangáru v roce 2002 v Kazachstánu na kosmodromu Bajkonur. V různém stádiu dokončení jsou tam i další dva.
  • První seriál Star Treku, u kterého se v úvodních titulcích nezobrazují názvy epizod.
  • Vzhledem k tomu, že mezi herci a štábem je mnoho veganů, je catering ve studiu certifikován jako veganský, stejně jako všechny rekvizity, které mají být konzumovány nebo které by herci mohli pozřít.
  • Jak bylo odhaleno v epizodě After Trek (2017), estetika Klingonů byla inspirována uměním H. R. Gigera.
  • Křestní jméno hlavní hrdinky Michael je pro ženy neobvyklé. Jméno navrhl bývalý showrunner Bryan Fuller, který má tradici netradičních jmen ve svých předchozích seriálech (zejména Pushing Daisies (2007) a Wonderfalls (2004)). Podle producenta Aarona Harbertse je jméno také poctou publicistce Michaele Sneedové a Michaelu Steeleovi z rockové skupiny The Bangles. Další herečkou s křestním jménem Michael je Michael Learned, která je známá z dlouholetého seriálu The Waltons (1972).
  • Epizodu Light and Shadows (2019) druhé série režírovala Marta Cunninghamová, která je skutečnou manželkou Jamese Fraina, jenž v seriálu hraje Sareka.
  • První seriál Star Treku vyprávěný z pohledu specialisty.
  • Poprvé od filmu Star Trek: Animovaný seriál (1973) měl seriál Star Trek premiéru v televizi "velké trojky". Tento seriál běžel na NBC v letech 1973-1974.
  • První televizní seriál Star Trek od roku 2005, kdy skončil Star Trek: Enterprise (2001).
  • "Star Trek: Discovery" je prvním ze šesti televizních seriálů, který nevyrábí Desilu Productions ani Paramount Pictures. Je to také první televizní seriál Star Trek, který produkuje společnost CBS poté, co v roce 2006 znovu získala práva na tento seriál.
  • Během natáčení se tento seriál natáčel pod kódovým označením "Green Harvest" a tento název byl vytištěn na horní straně všech call listů. Jedná se o odkaz na "Modrou sklizeň", kódové označení používané při natáčení filmu Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho (1983).
  • V titulním článku o seriálu Star Trek: Discovery, který vyšel 4. srpna 2017 v časopise Entertainment Weekly, novinář James Hibberd popsal okamžik, kdy Jason Isaacs (v roli kapitána Gabriela Lorcy) pronesl ad-libem větu "proboha!" jako nové zakončení jedné repliky. Kirsten Beyerová, která epizodu napsala, Isaacsovi vysvětlila, že "proboha" nemůže do dialogu vložit, protože jedno z pravidel, které Gene Roddenberry stanovil pro jím vytvořený vesmír, říká, že v jeho vizi budoucnosti, v níž se odehrávají všechna média Star Treku, náboženství - a tedy i všechny představy o "Bohu" - již neexistují. Isaacova sarkastická odpověď Beyerovi zněla: "Co takhle 'proboha'? Můžu to říct?" A Beyerova odpověď zněla: "To můžeš říct dřív než 'Bůh'." V restartu Star Treku z roku 2009 však Karl Urban (jako doktor Leonard "Bones" McCoy) vyjadřuje svou frustraci nadávkami "dobrý bože, člověče!" a "můj bože, člověče!". Nevysvětluje ani zvrat v závěru původního pilotního filmu Chléb a hry (1968).
  • Jméno a název vesmírné lodi byly inspirovány fiktivním vesmírným plavidlem Discovery z filmu 2001: Vesmírná odysea (1968) a skutečným raketoplánem NASA Discovery. Producenti se také domnívali, že název odráží to, co nazývali "smyslem pro Discovery", který se vztahuje k celé sérii Star Trek. Vezmeš mě za ruku? (2018) (#1.15) byl poslední epizodou odvysílanou před smrtí Douglase Raina, který v tomto filmu namluvil počítač HAL-9000, takže je možné, že mohl namluvit počítač Discovery v tomto seriálu.
  • Úplně první hudební tón hlavní titulkové znělky má stejnou výšku, délku a odstup od druhého tónu jako hlavní titulková znělka filmu Star Trek (1966). Odtud se mění až téměř ke konci, kde je malá část původního tématu Alexandera Couragea zdvojena.
  • Tato série se odehrává v základním vesmíru, nikoli v alternativním vesmíru, známém také jako "Kelvinova časová linie".
  • "Star Trek: Discovery" je první seriál ze světa Star Treku, který nevznikl ve Spojených státech. Seriál se natáčí v kanadských studiích Pinewood Toronto Studios.
  • Vzhledem k tomu, že Majel Barrettová zemřela 18. prosince 2008, jedná se o první inkarnaci Star Treku (včetně animovaného seriálu a filmové série z let 2009-2016), ve které se neobjevila.
  • Postava Anthonyho Rappa (Paul Stamets) v seriálu Star Trek: Discovery vychází z postavy nejlepšího mykologa na světě Paula Stametse. Skutečného Paula Stametse jste mohli vidět v pořadu Ted Talk a najdete ho na YouTube.
  • Design USS Discovery se velmi podobá původnímu konceptu (Ralph McQuarrie) přestavěné Enterprise pro zrušený film Star Trek: Planeta Titánů (70. léta). Když byl tento film zrušen, uvažovalo se o návrhu i pro zrušený televizní seriál "Star Trek: Fáze II" (1978).
  • Lodě Hvězdné flotily v první sezóně, včetně Discovery, Shenzou a přepracované Enterprise, navrhl výtvarník John Eaves. Eavesova práce pro Star Trek trvá už tři desetiletí. Jeho pravděpodobně nejvýznamnějším příspěvkem byl návrh Enterprise-E pro film Star Trek: První kontakt (1996).