Civilizace – Dobrá zpráva o konci světa

?

Komentáře a recenze 4

Dle relevance
i
40%

To není filmařina, nýbrž přednáška provázená turisticko-ekologickým folklorem, počínaje pyramidami a konče náboženskými rituály. Snad s výjimkou svérázné likvidace odpadu v Káhiře se nenajde nic, co by už jinde nebylo k vidění.

Kinobox.cz
75%

Dokument Civilizace má pouhých 81 minut, v rámci autorských příprav jsou však využity nadstandardně. Divák si během cestopisných pauziček moc neodpočine, a ačkoli ve filmu vystupuje pouhá desítka respondentů, vnímat každou jejich myšlenku bude vyžadovat mimořádné soustředění.

B
60%

Dokument je protkán množstvím mluvících hlav, které jsou ve svých oborech kapacity, těch pár slov pronesených na plátně však působí velmi útržkovitě, nesourodě a mnohdy na pomezí konspiračních teorií (zvlášť pasáže o "zabijácké" Světové bance a o konci komunistického prezidenta Salvadora Allendeho). Filmu rovněž neprospěla nedůstojná reklamní vsuvka jednoho ze sponzorů, automobilky Volvo.

F
40%

Ovšem v momentě, kdy začne vedle Heyerdahla, Cernana či Clarka promlouvat pán z automobilky Volvo (jeden z partnerů filmu), se už opravdu posouváme někam, kam jsme nechtěli. Nezbývá, než zopakovat a věřit, že režisér příště předvede ryze cestopisný dokument, protože takový by nepochybně stál za vícero zhlédnutí.