Pád anděla

65%

Zajímavosti 32

  • V době, kdy bylo oznámeno natáčení tohoto dílu, se také proslýchalo, že by se mohli vrátit Melissa Leo a Robert Forster (oba se objevili v prvních dvou dílech série), ale tyto zvěsti byly nepravdivé. Nyní se bohužel Forster v dalším filmu "Has Fallen" už neobjeví, protože v říjnu 2019 zemřel.
  • V době uvedení filmu se mnoho lidí zajímalo o postavu Benjamina Ashera v podání Aarona Eckharta (protože byl hlavní postavou předchozích dvou dílů). Nebyla o něm učiněna žádná zmínka a dokonce ani žádný důkaz, že by byl minulým prezidentem. Tvůrci filmu se hájili tím, že každý nový akční díl musí dobře fungovat jako "samostatný" (podobně jako filmy o Jamesi Bondovi 007) bez větších zmínek o tom, co se stalo dříve.
  • Postava Allana Trumbulla byla předsedou Sněmovny reprezentantů, viceprezidentem a prezidentem. V současné době v historii Spojených států amerických žádná osoba nezastávala všechny tři funkce.
  • Morgan Freeman si pro tuto roli nechal trochu oholit vlasy a vousy, aby vypadal více jako prezident.
  • Šílený kredit: Závěrečné titulky věnují film "...našemu drahému příteli Johnu Thompsonovi". Thompson byl jedním z producentů filmu, který zemřel na leukémii ve stejném roce jako tento film. Jednalo se o jeho poslední filmový projekt. Na svém kontě má další filmy z této série, ale také Rambo (2008), Brooklyn's Finest (2009), The Expendables (2010) a The Hitman's Bodyguard (2017).
  • Všechny tři filmy ze série byly distribuovány různými studii. Společnost FilmDistrict distribuovala film Olympus Has Fallen (2013), Gramercy distribuovala film London Has Fallen (2016) a Lionsgate distribuovala film Angel Has Fallen.
  • Z právních důvodů nejsou federální vězni nikdy převáženi před zraky tisku nebo veřejnosti bez balistické neprůstřelné vesty typu III.
  • Morgan Freeman, kterému bylo v době natáčení jedenaosmdesát let, je jedním z nejstarších herců, kteří ve filmu ztvárnili úřadujícího amerického prezidenta.
  • Příběh se odehrává zhruba dva roky po událostech filmu London Has Fallen (2016), což naznačuje, že Banningovu dítěti jsou zhruba dva roky.
  • Ve filmu Olympus Has Fallen (2013) ztvárnil Morgan Freeman předsedu Sněmovny reprezentantů a ve filmu London Has Fallen (2016) se stal viceprezidentem. V mezidobí mezi druhým a tímto filmem byla jeho postava zvolena prezidentem Spojených států. Freeman se v roli prezidenta objevuje již podruhé, poté co si zahrál prezidenta Toma Becka ve filmu Hluboký dopad (1998).
  • Nick Nolte si v tomto filmu zahrál roli veterána z vietnamské války. Ve skutečném životě do Vietnamu nikdy nejel, protože byl před lety obviněn z trestného činu. Cítil se neúplný, že tak nemohl učinit, protože se v té době cítil zavázán bojovat ve vietnamské válce jako mladý muž.
  • Ačkoli se jedná o třetí díl, je to poprvé, kdy spolu Morgan Freeman a Gerard Butler skutečně pracují. Ve filmu Olympus Has Fallen (2013) spolu (alespoň fyzicky) nesdíleli žádné scény. Ve filmu London Has Fallen (2016) byla scéna, kterou sdíleli, ve skutečnosti natočena odděleně (s použitím dvojníků) a sestříhána společně.
  • V rozhovoru s Gerardem Butlerem uvedl, že série by mohla mít ještě tři další díly.
  • Když Mike Banning navštěvuje neurologa, používá falešné jméno "pan Jameson". Později se ukáže, že Jameson je Mikovo prostřední jméno.
  • Summit G20, kterého se prezident Trumbull účastní, je skutečným záznamem summitu G20 v německém Hambergu v roce 2017. Trumbull (Morgan Freeman) byl sestříhán místo tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a premiérka Spojeného království Theresa Mayová byla vystřižena.
  • Údajně se nepočítalo s tím, že by se Aaron Eckhart vrátil a zahrál si roli prezidenta, protože ve druhém filmu je zmíněno, že Asher je prezidentem více než šest let a maximální doba pro prezidenta USA jsou dvě funkční období (10 let, pokud se osoba stane prezidentem v posledních dvou letech funkčního období jiného prezidenta a poté je zvolena na dvě vlastní funkční období). Roli tedy místo něj převzal Morgan Freeman.
  • Tento film měl téměř o polovinu nižší rozpočet než Olympus Has Fallen (2013) (70 milionů dolarů) a podstatně menší rozpočet 40 milionů dolarů.
  • Gerard Butler prohlásil, že tento film bude temnější a více zaměřený na postavy než Olympus Has Fallen (2013) nebo London Has Fallen (2016), a dokonce ho přirovnal k Loganovi (2017). Vyjádřil také naději, že půjde o poslední film " ... has Fallen".
  • Gerard Butler a Morgan Freeman jsou jediní dva herci, kteří si v tomto díle zopakují své role. Jsou tak jedinými dvěma herci, kteří se objevili ve všech třech filmech "Has Fallen".
  • Piper Perabo nahradila Radhu Mitchell v roli Leah Banning, Mikeovy manželky, kterou Mitchell hrála ve filmech Olympus Has Fallen (2013) a London Has Fallen (2016).
  • Natáčení filmu bylo odloženo o tři měsíce, aby se Gerard Butler mohl zotavit ze zranění, které utrpěl při jízdě na motocyklu.
  • Stejně jako v případě filmů Olympus Has Fallen (2013) a London Has Fallen (2016) Morgan Freeman v rozhovorech otevřeně přiznal, že tento film natočil hlavně pro peníze. Jak vysvětlil u předchozích dvou: "Peníze. Je to třetí díl série, který vydělává víc než ten první. Znovu si zahraji prezidenta, hraji v úspěšné sérii, pracuji s člověkem, kterého opravdu obdivuji a mám rád. Je to perfektní." Na otázku, zda stále cítí "oheň v břiše", pokud jde o herectví, odpověděl: "Baví mě to, pořád mě to baví. Rád točím filmy, ale teď je to spíš doutnající žár."
  • Poradce říká viceprezidentovi, že k předání moci zpět prezidentovi ještě nikdy v historii USA nedošlo. To není pravda: 13. července 1985 podstoupil Ronald Reagan v narkóze operaci rakoviny tlustého střeva, takže viceprezident George Bush vykonával prezidentské pravomoci a povinnosti po dobu jeho pracovní neschopnosti a byl úřadujícím prezidentem až do pozdějšího dne, kdy se Reagan znovu ujal svých pravomocí. Prezident George W. Bush podstoupil kolonoskopický zákrok 29. června 2002 a znovu 21. července 2007. V obou případech se zastupujícím prezidentem dočasně stal viceprezident Dick Cheney, poté byly pravomoci opět předány Bushovi. Kromě toho 19. listopadu 2021 podstoupil kolonoskopii prezident Biden a na 85 minut předal úřadující prezidentské pravomoci viceprezidentu Harrisovi.
  • Proč si organizátoři vybrali Mikea Banninga, aby na něj hodili atentát na prezidenta? Vláda ví, že v minulých dvou teroristických krizích úspěšně zachránil americké prezidenty.
  • Při doplňování paliva na čerpací stanici v Západní Virginii je v pozadí vidět evropská dopravní značka (bílá šipka v modrém kruhu).
  • Ve scéně s kamionem, kdy Banning narazí do stromu s přívěsem a ten se převrátí a odpojí od kamionu, se měl kamion také převrátit. Zajišťovací čelisti a deska pátého kola jsou navrženy tak, aby udržely kamion a přívěs pohromadě, takže náraz do stromu by způsobil převrácení obou.
  • Drony, které útočí na prezidenta, jsou vypouštěny z odpalovacího zařízení typu kaťuša, které se používá k odpalování raket, nikoli dronů.
  • Během scény převozu, kdy je konvoj napaden, by nikdy nebyla pouze 3 vozidla převážející vysoce cennou osobu. Ve večerních hodinách, kdy se o útok na POTUS na této úrovni pokusí, bude v několika vozidlech silně ozbrojená ochranka. Pro odlákání případných útoků by byl k dispozici návnadový konvoj. Útočná vozidla by také neměla na sobě značky ani jiné identifikační znaky, aby bylo obtížnější je vystopovat.
  • V době, kdy je prezident Trumbull v nemocnici, složí soudce přísahu do rukou viceprezidenta. Vzhledem k tomu, že prezident je v důsledku svého zranění neschopen výkonu funkce, nebylo by nutné, aby skládal přísahu, protože automaticky přebírá roli prezidenta na základě podmínek 25. dodatku.
  • Když viceprezident Kirby telefonuje z Oválné pracovny s Jenningsem, není možné, aby tento hovor nebyl v reálném čase monitorován a nahráván.
  • Kolem 44. minuty se v policejní vysílačce ozve: "Dotyčný havaroval na 34. kilometru." Bylo to na neudržované obslužné komunikaci. Jedná se o polní nebo štěrkové cesty bez značení.
  • Hollywood opět věří, že kyslík je výbušný, a v tomto filmu zboří celou budovu. Kyslík podporuje hoření, ale sám o sobě není ani hořlavý, ani výbušný.Není to kyslík, je to tekutý dusík. Označení je zřetelně zobrazeno ve dvou různých záběrech. přitom je zde zmínka o "zahřívání" kapalného dusíku. Je třeba vědět, že čistý dusík (N2) v jakémkoli stavu je jednou z nejstabilnějších chemických látek na planetě - na druhém místě po vzácných plynech. Jeho zahřívání může způsobit strukturální poruchu nádoby, v níž je uložen, ale pravděpodobnost hoření nebo výbuchu je nulová, kromě vypuštění přetlakovaného obsahu.