Smoleńsk

22%

Zajímavosti 4

  • Premiéra byla ohlášena na 15. dubna 2016, několik dní po výročí havárie, ale v březnu byla odložena (nakonec se uskutečnila 9. září). Oficiálním důvodem byly blíže nespecifikované technické potíže, údajně spojené se speciálními efekty. Neoficiální zprávy tvrdily, že film byl promítnut Jaroslawu Kaczynskému - bratrovi zesnulého prezidenta a vůdci politické strany PiS (Právo a spravedlnost), který nebyl spokojen a požadoval opakování.
  • V roce 2017 byl tento film nominován v 10 kategoriích na polskou cenu "Weze" (Hadi) za nejhorší film. Získal 7 Hadů: Velkého Hada ("Wielki Waz") za nejhorší film roku a Hady (Waz) za režii, scénář, herečku, herecké duo, trapný film na důležité téma a nejtrapnější scénu.
  • Podle filmu reportér polské národní televize, který na místo neštěstí dorazil jako první, zemřel v Rusku za podezřelých okolností a jeho film nebyl zveřejněn. Ve skutečnosti reportér Slawomir Wisniewski nezemřel. Jeho záběry byly veřejně odvysílány, a dokonce se dostaly do filmu. Reportér televize TVN Krzysztof Knyz zemřel po návratu z Ruska, ale v době havárie byl vážně nemocný v ruské nemocnici.
  • Marian Opania dostal nabídku na roli prezidenta Lecha Kaczynského. Ostře ji odmítl a v rozhovorech prohlásil, že nehodlá pomáhat vytvářet "nesmyslné teorie o atentátu".