USS Indianapolis: Boj o přežití

57%

Komentáře a recenze 4

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Příběh napsal život sám a snímek postupem v čase zraje jako víno. Začíná jako nepovedené intro k válečné hře a efekty působí na rok 2016 dosti jalově, postupem se mění na survival a vyloženě jsem se dostal do děje a byl na vratkých člunech spolu s posádkou potopené válečné lodi.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
8
Mario Van Peebles se chopil režie velkorozpočtového snímku o jedné zásadní americké události na sklonku 2. světové války s Japonskem, jenž už jednou byla v roce 1991 pro televizi natočena. Je to událost, která předcházela svržení atomové bomby na Hirošimu a však má s tím hodně co do činění. Loď U.S.S. Indianopolis, o kterém film je, dopravovala součásti oné atomové bomby. Snímek nejen rekonstruuje událost na moři, ale dává zároveň i ohromný kopanec do vlastních řad, neboť se jedná i o ohromnou kritiku tehdejšího velení. Loď byla zasažena japonskou ponorkou, následně se potopila a přeživší námořníci byli ponecháni napospas osudu ve vlnách plných žraloků. A kdo byl za to nakonec souzen? Jak už to bývá, na konci filmu jsou dodány přímé záběry, fotografie a výpovědi očitých svědků. Jestli snímek dokáže chytnout za srdce, těžko říct, ale vžít se do těch námořníků je i tak setsakramentsky těžké. Snímek není natočen špatně. V dramatizaci se netlačí za každou cenu na plyn a naopak tomu všemu dává volný průběh. Bohužel jsou moc okaté CGI efekty. Jejich nepřirozenost je až zarážející. Vzpomínkový film a pocta všem námořníkům na lodi U.S.S. Indianopolis.
Matli
Matli
8 300 bodů
6
Když pominu ty efekty, které jsou někde naprosto zbytečné a horší než v dokumentu na ČT2 před patnácti lety, tak je to celkem normální film podle skutečné události a Cage tam i celkem dobře pasuje. Takže žádný extra velký průser. 40%
leafroller
leafroller
3 023 bodů
7
Myslím, že předem je dobré vědět, že použití atomové bomby nemělo na výsledek nebo rychlost ukončení války naprosto žádný vliv. Japonci by se vzdali již dávno před začátkem tohoto filmu, ale pan Truman to zařídil tak, aby si mohl bombu vyzkoušet a také předvést pro výstrahu sovětům. Jeho bezcharakterní jednání je také součástí pointy filmu, když se snaží ututlat svou neschopnost a odvést pozornost k někomu jinému. Ale jak zazní v prvních minutách:"Válka je dobrá pro průmysl a průmysl je dobrý pro zemi." Snímek samotný je na můj vkus až příliš rozbředlý a přetáčení monotónních scén na moři jsem se prostě neubránil. Z druhé strany oceňuji náhled do podpalubí lodi i ponorky a snahu o co největší autentičnost.