Space Jam: Nový začátek

53%

Zajímavosti 30

  • První animovaný film uvedený v kinech, který získal Zlatou malinu od filmu Emoji ve filmu (2017).
  • Samuel L. Jackson, Keith David a Kevin Hart byli zvažováni pro roli Al G. Rhythm.
  • Film se natáčel dva roky, a to z důvodu kolize s časovým rozvrhem LeBrona Jamese v profesionálním basketbalu, práce společnosti Industrial Light & Magic na mnoha CGI postavách a záběrech a pandemie COVID-19.
  • Původním režisérem byl Terence Nance, který však v průběhu natáčení dobrovolně odstoupil kvůli tvůrčím neshodám se studiem a producenty a byl nahrazen Malcolmem D. Leem.
  • V komiksu k filmu se červené monstrum jménem Gossamer objevilo ve scéně, kdy ho pronásledovaly postavy ze Scooby-Doo, než ho sebrali Bugs a LeBron James. Tato scéna se objevila pouze v komiksu, nikoli ve skutečném filmu.
  • V čase 27:29 se krátce objeví internetový mem "Big Chungus". Tento meme, v němž Bugs napodobuje Elmera Fudda, pochází z krátkého filmu Wabbit Twouble (1941). Jeho zařazení do tohoto filmu bylo neúmyslné, protože animátor Matt Williames, který pracoval na scéně s tímto memem, ji zamýšlel pouze jako poctu tomuto krátkému filmu a nevěděl o její internetové popularitě, dokud mu ji nevysvětlil režisér animace Spike Brandt.
  • Výroba začala v červnu 2019 během mimosezónního období NBA.
  • Film byl uveden na HBO MAX i v kinech v rámci dočasné strategie společnosti Warner Bros. pro rok 2021.
  • V tomto filmu Tazovi propůjčili hlas Fred Tatasciore i Jim Cummings, ačkoli druhý jmenovaný hlas nemá. Je to podobné jako v původním filmu, kde Foghorna Leghorna namluvili jak Bill Farmer, tak Greg Burson, ale ve výsledném filmu byl uveden pouze Farmer.
  • Francouzský skunk Pepe Le Pew se měl objevit ve scéně inspirované filmem Casablanca (1942), kde se snaží sbalit Greice Santo, která jeho návrhy rázně odmítne. Od nedokončené scény však bylo upuštěno poté, co Malcolm D. Lee převzal režii po Terenci Nanceovi, údajně proto, že postava Le Pewa prý podporuje sexuální obtěžování.
  • LeBron se během natáčení zranil, pravděpodobně kvůli tomu, že filmaři natáčeli 14 hodin denně.
  • "Toon World", vesmír, ve kterém postavičky Looney Toons žijí, je směsicí různých prostředí, ve kterých se odehrávají krátké filmy a epizody seriálu: V této oblasti je k vidění dálnice a různé skalní stavby, generické westernové městečko, kde pravděpodobně žijí lidé jako Yosemite Sam a Nasty Canasta, a malá mexická vesnice. Většinu planety, která není pouští, naopak pokrývá rozlehlý les, prostředí, které můžeme vidět jak v krátkém filmu typu "lovec a štvanec", jako je Rabbit Fire, tak v krátkém filmu zasazeném do středověku, jako je Robin Hood Daffy. Oba typy krátkých filmů jsou zde přiznány - v samotném lese se nachází dřevěná lovecká chata a za lesem je vidět silueta hradu ve středověkém stylu. V poušti se nachází oblast s obřím vodopádem a kousky řecko-římské architektury, vytržené přímo z filmu What's Opera, Doc? V poušti se také nacházejí kousky terénu z Planety X, doplněné stromy s větvemi ve tvaru X a obřím monolitickým X, které zastiňuje část oblasti. Na hranici obou regionů se nachází generická metropolitní krajina, podobná kraťasům Babička/Sylvestr/Tweety. Zajímavé je, že uprostřed budov je vidět jakási červenožlutá vodní věž.
  • První celovečerní divadelní film Looney Tunes od dob Looney Tunes: Zpět v akci (2003), který byl uveden před 18 lety.
  • Doručená pošta s e-mailem, který byl odeslán "výkonnému řediteli společnosti Warner Brothers", obsahuje odkaz na původní webovou stránku filmu Space Jam (1996), která je stále v provozu od roku 1996. Další e-maily odkazují na členy výtvarného a video grafického oddělení štábu.
  • Řada diváků byla překvapena, že se ve filmu WB objevil King Kong, který je majetkem společnosti Universal. Postava King Konga je public domain, protože autorská práva na novelizaci původního filmu se stala public domain již před několika desítkami let. Autorská práva k jednotlivým filmům zůstávají v platnosti, ale, světe div se, jednou ze starých filmových knihoven, které Turner získal v průběhu let před sloučením s Warnerem, byla stará knihovna RKO. Včetně původního filmu King Kong.
  • Ceyair Wright odhalil, že lhal o basketbalových dovednostech, aby získal roli syna LeBrona Jamese Uvedl: "Byl jsem na konkurzu a vzpomínám si, že jsem se podíval a v čekárně byla spousta různých projektů, na které se konaly konkurzy ve stejnou dobu. A já jsem viděl, že se koná konkurz na Space Jam 2, což byl v té době název. Tak jsem zavolal svému manažerovi." Jeho manažer ho povzbudil, aby požádal o konkurz, a tak Wright - který začal hrát poté, co se v sedmi letech objevil v reklamě na Tide - tak učinil. A byl odmítnut: "[Vedoucí castingu] řekl: 'Ne, jsi příliš starý.' " Wright zklamaně odešel, ale o několik týdnů později se do stejné budovy vrátil na jiný konkurz. Během tohoto setkání se castingová režisérka Kim Colemanová Wrighta zeptala, jestli hraje basketbal. "A já na to: 'Jo, hrál jsem basketbal. Na střední škole jsem hrál za univerzitu,' což nebyla pravda, ale tak jsem to řekl," přiznává nyní. "A tak mi pak o dva dny později přišel e-mail na konkurz do Space Jamu a tentokrát to bylo pro staršího bratra." O pár měsíců a pár driblérských tréninků později už role patřila Wrightovi. A naštěstí, jak říká, jeho přirozený atletický talent a basketbalový trenér mu pomohli proměnit jeho malou představu ve skutečnost.
  • V květnu 2014 se LeBron James nechal slyšet: "Vždycky jsem miloval Space Jam. Byl to jeden z mých nejoblíbenějších filmů, když jsem vyrůstal. Pokud budu mít příležitost, bude to skvělé." Další zvěsti hovoří o tom, že by si v nových monstrech mohli zahrát také James nebo Kevin Durant, ale ty byly nakonec vyvráceny, protože Lebron se vyjádřil, že monstra se nevrátí, čímž se dospělo k závěru, že film je spíše samostatným pokračováním než přímým pokračováním.
  • V prvním filmu byla babička pouze roztleskávačkou Toon Squad, ale tady je plnohodnotnou hráčkou, přičemž její věk není žádný problém.
  • Nejikoničtějším obrazem čtyřletého působení Lebrona Jamese v Miami je Dwyane Wade s rozpaženýma rukama poté, co přihrál Jamesovi na smeč. LeBron a Lola Bunny tento záběr během zápasu zopakují.
  • Justin Lin film opustil, aby se ujal režie filmů Rychle a zběsile 9 (2021) a Rychle a zběsile 10 (2023) a nakonec opustil i druhý jmenovaný film.
  • Loď Marvina Marťana má číslo "A113". To je číslo jedné z učeben na Kalifornském institutu umění, školu, kterou navštěvovala většina v současnosti pracujících animátorů.
  • Světelné efekty postaviček Looney Tunes vytvořila společnost Industrial Light & Magic, což je poprvé od filmu Falešná hra s králíkem Rogerem (1988), který vznikl před 33 lety, kdy tato společnost vytvořila světelné efekty pro 2D animované postavičky v hraném a animovaném filmu.
  • Sourozenci Warnerovi se ve filmu několikrát objeví. Looney Tunes: Sourozenci se původně měli objevit ve scéně s vodárenskou věží, ale z neznámých důvodů byl tento nápad zavržen. Wacko, Yakko a Dot jsou však v průběhu basketbalového zápasu několikrát spatřeni. Lze je vidět, jak sedí na střeše Marvinovy vesmírné lodi.
  • Původně měl Michael Jordan a Looney Tunes hrát basketbal proti novému mimozemskému padouchovi jménem "Berserk-O!". Nakonec však Michaelovo odmítnutí vrátit se a raději se nechat nahradit vedlo ke zrušení produkce.
  • Film byl uveden v červenci 2021, kdy uplynulo 25 let od vydání původního filmu Space Jam (1996).
  • Kath Soucie si měla zopakovat roli Loly Bunny a měla nahrané všechny své dialogy. Z neznámých důvodů ji však v průběhu postprodukce nahradila Zendaya.
  • Bob Bergen je jediným hercem, který se vrátil z původního filmu Space Jam (1996), a to shodou okolností ve stejné roli (jako Tweety).
  • Jedná se o první celovečerní film Looney Tunes, ve kterém babičku nenamluvila June Forayová, která zemřela čtyři roky předtím.
  • Po zrušení původního nápadu na film Space Jam 2 se objevil nápad na špionážní film s názvem Spy Jam s čínským hercem Jackie Chanem v hlavní roli. Ten však od projektu odstoupil a z projektu se stal Looney Tunes: Zpět v akci (2003).
  • Když LeBron s Domem vpadnou do serverovny Warner 3000, LeBron se ho zeptá, jestli je v pořádku, a on odpoví: "Jsem v pohodě, tati.", ale jeho rty se ani nepohnou.