Trumbo

75%

Zajímavosti 30

  • Ve scéně odehrávající se v domě Edwarda G. Robinsona (Michael Stuhlbarg) visí na stěně různé obrazy. Robinson byl vášnivým sběratelem umění a mezi zobrazenými obrazy jsou i dva, které měl Robinson ve své sbírce: "Vincenta van Gogha a "Mladá dívka s kloboukem" od Pierra-Augusta Renoira.
  • Bryan Cranston a Michael Stuhlbarg spolu později pracovali na televizní minisérii "Your Honor".
  • V biografii Bruce Cooka, která byla inspirací pro film, není Hedda Hopperová vůbec zmíněna.
  • První nekomediální film režiséra Jaye Roache.
  • V Trumbově obývacím pokoji visí iniciační certifikát bratrstva Delta Tau Delta. Skutečný Dalton Trumbo byl členem tohoto bratrstva na Coloradské univerzitě v Boulderu.
  • Synem Iana McClellana Huntera je režisér Tim Hunter, který režíroval Bryana Cranstona ve finále první série seriálu Breaking Bad. O sedm let později Cranston ztvární Daltona Trumba, původního spisovatele filmu Roman Holiday, za který otec Tima Huntera získá Oscara, když poslouží jako Trumbova zástěrka.
  • Po filmech Umělec (2011) a Argo (2012) se jedná o třetí celovečerní film za poslední čtyři roky, v němž John Goodman hraje majitele nebo důležitého zaměstnance filmové společnosti. Zajímavé je, že oba předchozí filmy získaly Oscara za nejlepší film. Goodman hrál producenta levných hororů z 60. let také ve filmu Matinee (1993).
  • John Goodman se objevil ve filmu Always (1989), který sice napsal Jerry Belson, ale aktualizoval a adaptoval původní scénář k filmu A Guy Named Joe (1943), jehož autorem byl Trumbo.
  • Ve skutečném životě byl Edward G. Robinson o dvanáct let starší než Dalton Trumbo a o čtrnáct let starší než John Wayne, přestože v tomto filmu vypadá výrazně mladší než oba muži. Ve skutečnosti je Michael Stuhlbarg (Edward G. Robinson) o dvanáct let mladší než Bryan Cranston (Dalton Trumbo) a o osm let mladší než David James Elliott (John Wayne).
  • Do role Daltona Trumba byl zvažován Gary Oldman.
  • Alan Tudyk bavil svého syna Elijaha Miskowského a ostatní děti na place tím, že namluvil hlasy krále Candyho (Raubíř Ralf (2012)), Duka (Ledové království (2013) a Ledové království 2 (2019)) a Alistera Kreie (Velká šestka (2014)). Na kluky udělalo dojem, když zjistili, že je také hlasem mariňáka z filmu Halo 3 (2007), a to z Alana udělalo "magnet na děti" během počátku natáčení tohoto filmu.
  • V polovině filmu se Hedda Hopperová (Helen Mirrenová) ptá, jak se daří jejímu synovi. Odpovídá, že se mu daří dobře a že je u námořnictva. Synem Heddy Hopperové byl William Hopper, známý z filmu Perry Mason (1957), který za druhé světové války sloužil v americkém námořnictvu v Pacifiku.
  • Dalton Trumbo získal v padesátých letech dva Oscary za nejlepší scénář k filmu, ale ani jednoho z nich nemohl převzít, protože v titulcích obou filmů byli použiti "předskokani" (skuteční lidé, kteří souhlasili s tím, že se na scénářích budou podílet, zatímco Trumbo byl na černé listině). Prvním filmem, za který Trumbo získal Oscara, byla romantická komedie Audrey Hepburnové a Gregoryho Pecka Římské prázdniny (Roman Holiday, 1953). Pro tento film byl Trumbovým předskokanem Ian McLellan Hunter (který byl také sám scénáristou); Hunter byl později rovněž zařazen na černou listinu. V roce 1993, když už byli Trumbo i Hunter po smrti, se Akademie pokusila získat zpět Oscara, který byl předán Hunterovi, a předat ho místo toho vdově po Trumbovi, ale Hunterův syn Tim, rovněž režisér (Hrana řeky (1986), Tex (1982) atd.), se ho odmítl vzdát, a tak Akademie místo toho předala paní Trumbo novou sošku. Na DVD vydání filmu Roman Holiday z roku 2003 byl Trumbo uveden místo Huntera. Druhým filmem, za který Trumbo získala Oscara, bylo rodinné drama Odvážný (1956). U tohoto filmu se Trumbo před kamerou jmenoval Robert Rich; na rozdíl od Iana McLellana Huntera nebyl Rich ve skutečnosti scenáristou, ale pouze synovcem producentů filmu. Akademie tuto sošku Oscara Trumbovi znovu předala v květnu 1975, tedy zhruba rok a půl před jeho smrtí.
  • Dean O'Gorman napsal Kirku Douglasovi, aby mu poradil, zda ho má v tomto filmu hrát. Douglas mu odepsal, aby byl osmatřicetiletý herec profesionál a věřil svému instinktu: "Hrát Kirka Douglase, zapomeňte na něj. Prostě hraj tu roli a budeš v pohodě."
  • Režisér Jay Roach tvrdil, že mnoho scén, v nichž Trumbo píše sám u stolu nebo ve vaně, improvizoval Bryan Cranston během natáčení a že Cranston skutečně psal celé věty na papír.
  • Edward G. Robinson vypovídal před Výborem pro neamerickou činnost Sněmovny reprezentantů čtyřikrát a počtvrté, 30. dubna 1952, jmenoval Alberta Maltze, Daltona Trumba, Johna Howarda Lawsona, Franka Tuttlea, Edwarda Dmytryka a Sidneyho Buchmana. Vyjádřil také lítost nad svým spojením s komunistickou stranou a prohlásil se za "dvojníka". Jedna postava zmíněná ve filmu, Arlen Hird, kterého hrál Louis C. K., však ve skutečnosti nikdy neexistovala. Ve skutečnosti se jedná o sloučení několika historických spisovatelů, kteří se ocitli na černé listině.
  • Bryan Cranston v rozhlasovém rozhovoru prozradil, že Kirk Douglas tento film schválil, ale jeho hlavní výtkou bylo, že nebyl požádán, aby hrál sám sebe.
  • Steve Martin na začátku své kariéry napsal, že ho jeho přítelkyně a její "jiná" rodina seznámila s novými myšlenkami a intelektuálními příležitostmi. Jejím otcem byl Dalton Trumbo. Martin o Trumbovi nikdy neslyšel.
  • Když spolu Trumbo a Otto Preminger telefonují v den, kdy Preminger Trumba jmenovitě oznámí jako scenáristu filmu Exodus (1960), stojí na stole u snídaně keramická konvice. Design této konvičky byl součástí speciální ediční řady Hallmarku od nizozemské umělkyně Marjolein Bastinové a vyšel v roce 1996, tedy zhruba čtyřicet let poté, co se scéna odehrála.
  • Dva týdny před Vánocemi 1959, když Otto Preminger přichází do domu Daltona Trumba, nese v ruce kompletní výtisk nového scénáře k filmu SPARTACUS, na jehož titulní straně dole je nesprávně uvedeno Universal City Studios, Inc., včetně ochranné známky. Více než čtyři roky před vznikem Universal City Studios. Film Spartakus (1960) byl v USA uveden společností Universal-International (Universal Pictures), světová premiéra proběhla 22. září 1960 v DeMille Theatre v New Yorku a od 6. října 1960 byl film uveden do běžných kin v USA. K dlouho očekávanému převzetí Universal Pictures společností MCA, Inc. došlo v polovině roku 1962 v rámci fúze MCA-Decca Records a v roce 1964 pak MCA Inc. vytvořila Universal City Studios, Inc. ze spojení obou společností Universal Pictures a Revue Productions.
  • V čase 8:20 filmu Trumbo označuje nápoj, který po něm hodili, jako "coke", což je název, který se ve 40. letech pro Coca Colu nepoužíval.
  • V závěrečné scéně je Dalton Trumbo zobrazen při svém projevu "jediné oběti" před sdružením amerických spisovatelů. V roce 1970, kdy Trumbo tento projev pronesl, byl tento spolek ještě známý pod názvem Screen Writers Guild.
  • Během úvodních titulků je jako rok autorských práv uvedeno římské číslo MCMXI, tedy 1911. Mělo to být MMXV, tedy 2015.
  • Když se v roce 1954 předává Oscar za nejlepší scénář, moderátor říká: "A Oscara získává..." Tuto větu začali moderátoři používat až při 61. ročníku udílení Oscarů v roce 1989. V 50. letech 20. století říkal moderátor při předávání Oscara: "A vítězem se stává...".
  • Když Trumbo pronáší závěrečnou řeč, je velmi dobře vidět síťka, která drží falešné kotlety a vlasy po stranách čela.
  • Cleo Trumbo fotografuje svou dceru Niki Trumbo k jejím 16. narozeninám na 35mm filmový fotoaparát v interiéru. V té době žádný fotoaparát nedokázal pořídit jasný snímek v interiéru bez dalšího zdroje světla. Ve skutečnosti bylo takové použití tohoto typu fotoaparátu v interiéru běžné nejméně deset let před obdobím vzniku filmu.
  • Hedda Hopperová je dotázána, jak se daří jejímu synovi u námořnictva. Odpovídá, že je nadporučík. Ačkoli je tato hodnost obvykle považována za armádní, titul nadporučík se uděluje také vedoucímu důstojníkovi palubního oddílu na jakékoli americké lodi.
  • Ve filmu jsou Trumbo a bývalý kongresman J. Parnell Thomas ve stejném vězení. Nikdy tam však nebyli, Thomas byl vězněn ve věznici Danbury CT s Lesterem Colem a Ringem Lardnerem mladším, kteří byli členy "hollywoodské desítky". Trumbo si odseděl jedenáct měsíců ve federální věznici v Ashlandu v Kentucky, nikoli v Connecticutu.
  • Na snímku Akademie předává cenu za nejlepší původní příběh za film "The Brave One" Jesse Laskymu, Jr. jménem fiktivního "Roberta Riche". Ačkoli Dalton Trumbo, používající jméno "Robert Rich", napsal scénář k filmu "The Brave One", nenapsal jeho původní příběh. Příběh napsal již v roce 1942 pod názvem "My Friend Bonito" dokumentarista Robert Flaherty pro nikdy nedokončený kompilační film Orsona Wellese "It's All True".
  • Dean O'Gorman (hrající Kirka Douglase) měl v dalších scénách Douglasův typický rozštěp brady, ale v první scéně s Trumbem rozštěp neměl.