Padesát odstínů temnoty

53%

Zajímavosti 24

  • Hned na začátku dostane Anastázie od Christiana kytici žlutých růží a popřeje jí hodně štěstí v nové práci. Je tak velká, že když postaví (přiloženou) vázu na kuchyňskou linku, jsou růže o něco výše než její srovnaná hlava. Z vrcholu sundá kartičku, která byla ke květinám přiložena, aby si ji přečetla, a drží ji zhruba u svého solar plexu, což je nejméně 18 cm pod okvětními lístky. Přesto, když se kamera přiblíží na kartu a namíří dolů, okvětní lístky jsou v plné kráse za kartou. To by bylo možné pouze v případě, že by náhle vyrostla o další dva metry. Na potvrzení toho, když se snímek změní na dlouhý záběr, drží kartu stále ve stejné výšce, daleko pod okvětními lístky, a dokonce níže než vrchol vázy.
  • Jediný film Padesát odstínů, který nebyl uveden v kině IMAX DMR, protože všechna kina IMAX již byla obsazena pro promítání filmu LEGO Batman Movie.
  • Spolu s filmem Padesát odstínů svobody (2018) jde o třetí pokračování, které Universal Pictures natáčí za sebou. Prvními byly Návrat do budoucnosti, části II a III, které byly uvedeny v letech 1989 a 1990, a druhými byly Dětská hra 2 a 3, které byly uvedeny v letech 1990 a 1991.
  • V traileru je vidět, jak Ana a Christian hrají kulečník, ale tato scéna je pouze v nehodnocené verzi filmu.
  • Ve filmu má postava Jamieho Dornana, Christiana Greye, na zdi svého pokoje plakát UFC. Dornan poznamenal, že to bylo uděláno záměrně, aby vytvořil Greyovu mužnější image. Řekl: "Chtěli jsme, aby Christian působil drsněji. Chtěl jsem, aby byl v tomto filmu fyzicky impozantnější a aby ukázal, že si umí poradit sám se sebou a že umí být i trochu drsný. Takže myšlenka, že se věnuje ultimátním zápasům, dávala smysl."
  • V březnu 2015 odhalila režisérka Padesáti odstínů šedi (2015) Sam Taylor-Johnson, že se nevrátí k filmům Padesát odstínů temnoty a Padesát odstínů svobody (2018). Stejně tak scénáristka Kelly Marcelová uvedla, že se k sérii nevrátí.
  • Šaty, které má Ana na sobě na výstavě umění na začátku filmu, jsou stejné, jaké má na sobě v Padesáti odstínech šedi (2015), když vyjednává s Christianem o smlouvě.
  • Scénárista Niall Leonard je manželem E. L. Jamesové, která napsala knižní sérii, podle níž byl film natočen.
  • O roli Eleny Lincolnové alias "paní Robinsonové" projevili fanoušci zájem u hereček jako Kim Cattrallová, Michelle Pfeifferová a Charlize Theronová.
  • Na začátku roku 2015 se objevily zvěsti, že Jamie Dornan se rozhodl nezopakovat si roli Christiana Greye v pokračování filmu Padesát odstínů šedi (2015). Tyto zvěsti však nakonec vyvrátil jeho oficiální zástupce, který prohlásil, že je franšíze zcela oddán.
  • Sam Taylor-Johnsonová, která režírovala předchozí film Padesát odstínů šedi (2015), odmítla, že by se vrátila k natáčení pokračování. Jako zdroj velké frustrace uvedla časté střety s autorkou E. L. Jamesovou, která od studia dostala ke všemu konečný souhlas. Nahradil ji James Foley, který prohlásil, že má s autorkou "skvělý vztah", a proto se vrátil pro druhé pokračování Padesát odstínů osvobození (2018).
  • Poté, co se ozvaly hlasy, že oholený Jamie Dornan není v roli Christiana Greye ve filmu Padesát odstínů šedi (2015) dostatečně sexy, rozhodli producenti, že si může nechat strniště i pro další díly.
  • Jamie Dornan prozradil, že pro scény bez trička tvrdě cvičil a v porovnání s prvním filmem nabral více svalů. Dornan uvedl, že u prvního filmu nebyl se svou postavou příliš spokojen, protože byl obsazen pouhých 5 týdnů před natáčením, takže nemohl dosáhnout takové postavy, jakou chtěl pro postavu Christiana Greye. Pro pokračování však prý měl na přípravu téměř dva roky, takže se mohl dostat do požadované formy a rozhodně chtěl, aby postava byla oproti prvnímu filmu fyzicky impozantnější, což se mu díky času navíc podařilo.
  • Postava Jamieho Dornana Christian Grey má být ve filmu v mimořádné fyzické kondici, ale Dornan prozradil, že nechtěli natočit standardní scénu cvičení, aby to ukázali, a dodal, že ukázat ho, jak jen zvedá činky, by bylo nudné a chtěli scénu udělat zajímavější. Dornan se tedy dobrovolně nabídl, že pro film předvede gymnastickou jógovou pózu, kterou už umí i ve skutečném životě. Gymnastická póza spočívala v tom, že celé tělo vyvažoval jen tak, že se zápěstími držel na pomě a tělo držel rovně s nohama ve vzduchu a hlavou skloněnou dolů. V rámci propagace filmu se Dornan objevil v noční talk show Conana a předvedl tento výkon živě pro publikum ve studiu.
  • Jamie Dornan žertoval, že nerad natáčí příliš mnoho scén s hereckým kolegou Ericem Johnsonem, který ve filmu hraje jeho romantického rivala, protože Johnson je "příliš vysoký" a nedělá mu příliš dobře.
  • Dakota Johnson prozradila, že před natáčením sexuálních scén dělají s Jamiem Dornanem různé věci. Ona si prý dá sklenku whisky a Dornan dělá kliky. Dornan uvedl, že kromě pokynů režiséra mezi sebou vždy vedli také soukromý rozhovor, aby si scénu mezi sebou vyladili.
  • Ana říká: "Očekávám, že mi budeš říkat Anno. Neočekávám, že mi přineseš kávu, pokud si ji nedáš sám, a zbytek si vymyslíme za pochodu." Totéž řekla Melanie Griffithová, matka Dakoty Johnsonové, ve filmu "Podnikavá dívka" (1988).
  • Ačkoli ve filmech Christian říká, že a)Tvrdí, že si nepamatuje svou matku, ale v jeho pokoji je fotografie jeho matky a jeho ponorky mají vypadat jako ona. b)Říká, že byl se svou matkou, když zemřela, a pak byl odvezen do nemocnice, kde Grace pracovala v nemocnici, což vedlo k jeho adopci, ale nevysvětluje, jak skončil v pěstounské péči s Jackem Hydem.
  • Když se Christian a Roz ve vrtulníku blíží k hoře Svaté Heleny, vidí ji nejprve ze severovýchodu, jako by letěli z centrálního Washingtonu na jihozápad směrem k Portlandu. Poté jsou vidět, jak letí na sever kolem východní strany hory, s jezerem Crystal Lake před sebou, v opačném směru než v předchozím záběru. Ani jedno z toho nevysvětluje, proč se vůbec nacházeli v blízkosti hory Svaté Heleny. Není to nikde poblíž žádného vhodného letového plánu z Portlandu do Seattlu.
  • Je naznačeno, že Christianův pokoj v domě jeho rodičů byl jeho pokojem v době dospívání a nějakou dobu nebyl využíván (říká, že to byl jeho pokoj "kdysi dávno"). Některé knihy jsou však příliš nové na to, aby byly jeho jako teenagera: Kniha "Kill City Blues" od Richarda Kadreyho byla vydána v roce 2013, kdy by Christianovi bylo 25 let, a "Válka darů" od Orsona Scotta Carda (2007), kdy by mu bylo 19 let.
  • V bytě křesťanů se oproti prvnímu filmu změnilo několik "kulis". Přestože autoři chtějí, abyste věřili, že příběh druhého filmu začíná krátce po skončení závěru prvního filmu. Změnilo se umělecké dílo na okenní stěně. Změnil se velký stůl před oknem, na kterém v 1. filmu prohlašuje, že je "Fifty shades fucked up". Nejvíce vizuálně patrný byl krb. Ve 2. filmu je mnohem větší a nyní je nad ním televize, kde v 1. filmu nebyla. Výrazně se změnil design schodiště. Dveře do herny byly bílé a nyní jsou tmavé.
  • Když Ana vejde do odemčeného Červeného pokoje, je tam páková klika, zatímco ve filmu Padesát odstínů šedi (2015) byla klika kulatá.
  • Ana nemá mokré vlasy po noční procházce v dešti a zastavení.
  • Po jejich rande u večeře na začátku pošle Grey Steeleovi vzkaz "Sni o mně". Její odpověď zní: "Možná. Děkuji ti za dnešní večer. Tak zatím, zlato." Když mu však pošle zprávu o cestě do New Yorku, Greyova historie chatu odhalí její odpověď jako "Always" (vždy).