The 87th Annual Academy Awards

63%

Zajímavosti 25

  • LGBT web Queerty musel vydat opravu poté, co označil vítěze ceny za nejlepší adaptovaný scénář Grahama Moora za "královnu" a jeho děkovnou řeč za "nejteplejší a největší moment" na Oscarech poté, co Moore v zákulisí novinářům řekl, že se nepovažuje za homosexuála a jeho řeč neodkazovala na sexuální preference.
  • Teorie všeho (The Theory of Everything, 2014) byla jediným filmem, který získal nominaci na hlavní mužskou i ženskou roli.
  • Vítězství Alejandra G. Iñárritu v kategorii Nejlepší režie navazuje na vítězství Alfonsa Cuaróna v kategorii Nejlepší režie z předchozího roku. Jsou jedinými Mexičany, kteří v této kategorii zvítězili.
  • Držitelé ocenění za nejlepší herecké výkony Julianne Moore a Eddie Redmayne se objevili ve sci-fi filmech Sedmý syn (2014) a Jupiter vychází (2015), které měly shodou okolností premiéru v prvních únorových dnech roku 2015 a v nichž oba herci ztvárnili hlavní záporáky a které byly kasovně neúspěšné.
  • Komentář Patricie Arquetteové k nerovnosti pohlaví během děkovné řeči při přebírání Oscara za film Chlapectví (2014) se okamžitě stal virálním, když se k němu vyjádřily miliony lidí sledujících přenos doma. Ženské skupiny říkají, že větší rozruch kolem tématu nerovnosti příjmů zaznamenaly pouze tehdy, když Lilly Ledbetterová, aktivistka, která zažalovala společnost Goodyear za to, že jí platila méně než mužským kolegům, vystoupila na Národním sjezdu Demokratické strany v letech 2008 a 2012, a když se Barack Obama v projevu o stavu Unie v roce 2015 ujal tématu rovného odměňování.
  • Po vyhlášení nominací se na internetu objevily ohlasy, když kriticky i komerčně úspěšný film LEGO® příběh (2014) nebyl nominován v kategorii Nejlepší animovaný film.
  • V kategorii kostýmů byli z pěti nominovaných čtyři předchozí držitelé Oscara: Milena Canonero (3 Oscary), Colleen Atwood (3 Oscary), Mark Bridges (1 Oscar) a Jacqueline Durran (1 Oscar). Anna B. Sheppardová získala svou třetí nominaci.
  • Nominace Bennetta Millera na Oscara je prvním případem od rozšíření kategorie Nejlepší film na 10 možných nominovaných filmů v roce 2010, kdy režisér získal nominaci na nejlepšího režiséra za film, který není zároveň nominován na nejlepší film (Hon na lišku (2014)).
  • Poněkud neobvyklým případem je film Hon na lišku (2014), který získal nominaci za nejlepší režii, ale ne za nejlepší film. Stalo se tak poprvé od ceremoniálu v roce 2007, kdy byl nominován Julian Schnabel za film Skafandr a motýl (2007), a poprvé od roku 2009, kdy AMPAS začala umožňovat více než pět nominací na nejlepší film.
  • Dva krátké filmy, které v rámci večera získaly Oscara, hraný snímek Telefonát (2013) a dokumentární film Krizová linka: Pomoc válečným veteránům (2013), oba pojednávaly o lince pro sebevrahy.
  • Celková domácí tržba všech nominovaných filmů v době zveřejnění nominací činila 201 milionů dolarů. To je nejnižší hodnota od doby, kdy se pole rozšířilo na pět nominovaných.
  • 17 herců se objevilo ve dvou filmech, které byly oba nominovány alespoň v jedné kategorii: Cate Blanchett, Bradley Cooper, Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Lesley Manville, Ian McKellen, Sienna Miller, Edward Norton, David Oyelowo, Lee Pace, Chris Pratt, Maya Rudolph, Mark Ruffalo, Channing Tatum, Benicio Del Toro, Owen Wilson a Reese Witherspoon.
  • Studio Fox Searchlight bylo na Oscarech nejúspěšnějším studiem, co se týče počtu nominovaných. Mělo oba nejlépe nominované filmy Birdman (2014) a Grandhotel Budapešť (2014) plus dvě nominace za film Divočina (2014).
  • Julianne Moore je první herečkou po 62 letech, která vyhrála cenu pro nejlepší herečku v hlavní roli, když jí bylo padesát let.
  • Marion Cotillard se díky nominaci na Oscara za nejlepší ženský herecký výkon ve filmu Dva dny, jedna noc (2014) stala jednou ze šesti umělkyň, které byly nominovány na Oscara za cizojazyčný film; dalšími jsou Marcello Mastroianni (italský), Sophia Loren (italská), Liv Ullmann (švédská), Javier Bardem (španělský) a Isabelle Adjani (francouzská). Obě nominace Cotillardové (vyhrála za film Edith Piaf (2007)) byly za výkony ve francouzštině.
  • Robert Duvall se stal nejstarším mužským hercem nominovaným na Oscara v historii. Předtím se jím stal Hal Holbrook.
  • Neil Patrick Harris potvrdil svým fanouškům, že bude moderovat, na Twitteru, kde zveřejnil video, na kterém si ze svého seznamu odškrtává "moderovat Oscary".
  • Tři ze čtyř hereckých vítězů - J. K. Simmons za vedlejší roli, Patricia Arquette za vedlejší roli a Eddie Redmayne za hlavní roli - byli nominováni poprvé.
  • První předávání Oscarů od 80. ročníku (2008) bez "vyřazení" kandidátů na nejlepší film. Každý film nominovaný na nejlepší film získal alespoň jednoho Oscara.
  • Americký sniper (2014) vydělal tolik peněz jako všichni ostatní nominovaní na nejlepší film dohromady.
  • Nominace Meryl Streepové za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli byla její 19. hereckou nominací, čímž zvýšila svůj rekord v počtu hereckých nominací.
  • Bradley Cooper získal třetí nominaci na Oscara za film Americký sniper (2014). Poprvé byl nominován o dva roky dříve za Terapie láskou (2012) a poté za Špinavý trik (2013) (oba filmy režíroval David O. Russell).
  • Benedict Cumberbatch, nominovaný na nejlepšího herce, a Alan Turing (postava, kterou ztvárnil ve svém výkonu nominovaném na Oscara) jsou ve skutečnosti příbuzní. Podle webu Ancestry, který se zabývá rodinnou historií, jsou oba bratranci a sestřenice ze 17. století, přičemž jejich příbuzenské vztahy sahají až do 14. století. Oba jsou údajně příbuzní s Johnem Beaufortem, prvním hrabětem ze Somersetu, a to prostřednictvím Cumberbatchovy a Turingovy otcovské linie. To znamená, že poprvé od doby, kdy Katharine Hepburnová získala cenu za výkon ve filmu Lev v zimě (1968), je nominován umělec za ztvárnění známého skutečného příbuzného.
  • Benedict Cumberbatch a Eddie Redmayne nominovaní na nejlepšího herce ztvárnili Stephena Hawkinga (Cumberbatch ve filmu Hawking (2004), Redmayne ve filmu Teorie všeho (2014) (za který byl rovněž nominován)). Edward Norton a Mark Ruffalo nominovaní na nejlepšího herce ve vedlejší roli ztvárnili Bruce Bannera/Hulka (Norton ve filmu Neuvěřitelný Hulk (2008), Ruffalo ve filmech Avengers (2012) a Avengers: Age of Ultron (2015)).
  • Devět nominací získaly dva filmy: Birdman (2014) a Grandhotel Budapešť (2014). V obou filmech hraje Edward Norton a oba filmy produkovala společnost Fox Searchlight.