5 Pravidel

?
5 Pravidel

Buďte poslušní a budete šťastní. Ale musíte se přizpůsobit Systému. Jeho zákonům, pravidlům a zvyklostem. Ať se vám líbí nebo ne. Přestáváte být svobodnými lidmi. Za svou svobodu vyměníte kázeň a přiměřenou odměnu. Dokument o riskantní experimentální hře – jak rychle se podvolíte totalitnímu systému. Padesát lidí se dobrovolně přihlásilo do hry, aniž by tušili, jak se dokáží s totalitním systémem vypořádat. A může jít o totalitu komunistickou, fašistickou nebo totalitu nadnárodních korporací. Od každého najdete kus. (oficiální text distributora)



Recenze: 5 Pravidel

Kinobox.cz
50%

Snímek každopádně rozhodně není nezajímavý a je dost možné, že si po něm nějaký ten LARP budete chtít sami vyzkoušet na vlastní kůži. Tvůrci buď ale měli více mlžit a tím mu dostat zajímavější dramatickou stavbu, nebo naopak naplno odkrýt zákulisí hry. Zvolený kompromis toho moc neřekne.


Tom Hardy
Tom Hardy
8 339 bodů
5
Dokument marně hledající svou identitu. Úvod je mile mystifikační pro ty, co netuším, o čem film vlastně je. Tvůrci následně odhalí karty a může začít "pohled za kulisy" jedné hry na totalitu. Jakoby se ale nedokázali filmaři rozhodnout, zda chtějí vyprávět o fenoménu LARP, nebo o jejích hráčích. Díky tomu z obojího máme střípky, celek nám ale uniká. Nevidíme komplexní zákulisí hry, ani nevíme, kolik toho mají hráči předem dané. Buď to chtělo podrobnější pohled na pravidla a tvoření podobné hry, nebo více mást a přiznat pravou povahu dokumentu třeba až v polovině. Rozhodně jsem se ale nenudil, překvapilo mě, kolik obyčejných lidí byli překvapivě dobří herci (a jak špatný byl naopak jeden z pořadatelů, vysvětlující důležitost věrohodného hereckého výkonu). Film mě nalákala na LARP, ale řekl mi toho příliš málo.
dr.biokiss
18 bodů
10
První český film natočen z prostředí larpu...

Dodatečné informace

Původní název:
5 Pravidel (více)
  • Česká republika 5 Pravidel
Premiéra v ČR:
28. 3. 2013
Distributor:
Pegasfilm
Země původu:
Česká republika
Ocenění:
Žádná ocenění