Fakulta

72%

Komentáře a recenze 9

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
7
Když se Robertovi chce tak to prostě jde. Fakulta je příjemný mix hororu a komedie,který už nějaký ten pátek pamatuje,ale to mu rozhodně neubírá na kvalitě. Příjemné obsazení mladých hrdinu a dobré speciální efekty dělají z toho dílka poctivý divácky zážitek. Doporučuje všemi deseti
Pete69
Pete69
30 053 bodů
6.5
Hezké avšak trošku naivně vyhlížející hororové teen sci-fi. Mladý Frodo Pytlík zahrál slušně, stejně jako třeba Josh Harnett. Atmosféra je místy hutná, ale povětšinou se to line téměř v duchu nadsázky, či komedie. Je to pěkný neokoukaný film a horor na pohodu.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 449 bodů
9
Snímek je pojat na stejném konceptu, jako byl úspěšný ´Vřískot´, který se zaměřil na téma -masový vrah v masce- a který ve své zábavnosti neponechal nic náhodě. Robert Rodriquez šel stejnou cestou jako Wes Craven, avšak se pro změnu zaměřil na téma neznámého organismu parazitujícího v těle člověka. Co už takových filmů bylo. Jedno je však jednoznačné a to použití námětové šablony snímku ´Věc´. Například scéna, kde se studentíci pomocí drogy testují, jestli někdo z nich není napaden, rozhodně není náhodná. Jistě si vzpomeneme na obdobnou scénu právě v onom snímku ´Věc´. Jinak je tu mnoho odkazů i na jiné klasické filmy a pozná je jen skutečný znalec. S stejně jako ´Vřískot´je snímek pojat zábavně, místy až parodicky a žánrově zásadově. Potoky krve a useknuté údy tu rozhodně nejsou a na hrůzu se také nijak zvlášť nehraje. Takže co víc dodat? Jedná se o ucelený teenagerovský popkornový sci-fi horor a stejně tak by se měl brát. Zkrátka se jedná o čistou hororovou zábavu a nic víc.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7
Spojení autora Vřískotu Kevina Williamsona a režiséra Rodrigueze nakonec vlastně docela funguje, ostatně Rodriguez se v žánru umí pohybovat slušně, což už několikrát dokázal. Tady ještě docela šlapal do pedálů a pracoval ještě pro velká studia. Dívat se na to dá a dnes je to spíš kuriozita, než cokoli jiného.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
6
Páni, nadprůměrný horor který stojí za to vidět.
hrumsrt
hrumsrt
9 364 bodů
6
Plnohodnotný pokus Roberta Rodrigueze vstoupit do hororového žánru, který si už zkoušel otestovat o pár let dříve v případě Od soumraku do úsvitu, kde čerpal ze scénáristické geniality svého kamaráda, mistra v oboru, Quentina Tarantina, kdy si podruhé nechal pomoc a ke scénáři pustil ikonu devadesátkových teenagerovských hororů Kevina Williamson, jenž je znám především za první kultovní Vřískot (i když osobně mám radši Tajemství loňského léta), a výsledkem je variace na kultovní horor Invaze zlodějů těl (kterou navíc v podobném pojetí ještě o rok dříve dodala i Buffy). Fakulta je další z hororové odnože pro teenagery, která do standardního coming of age přihazuje trošku toho strašení. Může se především pyšnit napěchovaným obsazením plného tolika budoucích hvězd, jejichž vlastní značka dělá z Fakulty asi největší důvod, proč se na ni po letech podívat... Samotný koncept nejen, že není původní, ale v zásadě není ani nejlépe podaný a i po skončení ve mně zanechává řadu otázek.. Jsem potěšen kolikrát to přechází více do sci-fi podání, které kombinuje klasiku jako je Vetřelec či Věc, kde je samotný příběh asi nejsilnější. A zrovna když se to snaží rozmíchat nějakou paranoiu a poštvat postavy proti sobě, dojde na několik působivých prvků.. Škoda, že když už si to celé sedá, totálně tomu ustřelí nohy závěr. Navíc díky Rodriguezovi není nouze o pár odvážnějších efektů či zabití.. Svižná zapamatovatelná jednohubka se solidní atmosférou, která se nakonec toho kultovního statusu taky dočká, jen to ještě bude pár let trvat.. 60%
Cortesz
Cortesz
6 542 bodů
8
Nějak sem nevěřil tomu, že režisér byl sám Robert Rodriguez, tvůrce takových hitů jako Depserado, Sin City atd., ale po nějaké době to ve filmu bylo cítit. Film je spíše teenage hororem pro mladé, ale dokáže pobavit i starší, má skvělé téma o invazi mimozemského druhu ve stylu invaze lupičů těl a jiných, s dnes již slavnými jmény v hlavních rolích Josh Hartnett a Elijah Wood a jiní méně známí, kteří měli každej napsané své role tak skvěle, že jsou každá jiná ( frajer, looser, sexbomba, fotbalista, "emo lezbička" a nová holka), a skvěle zapamatovatelná a každej se v některé určite viděl. K tomu si připočteme zvučnej soundtrack s Wall od Pink Floydů, kteří filmu dodávají hodně. Ještě připomenu skvělou postavu trenéra Willise v podání Roberta Patricka známého z T2. To vše dává dohromady jeden z nejlepších "teen hororů".
Duffman97
Duffman97
1 618 bodů
8
Není to čistý horor......spíše hororová komedie.Williamson opět ukázal že mu Metahorory prostě jdou a dělá si tu srandu z The Thing,T2,Akty X,Scream a spoustu dalších klasik.Bohužel před finálem jakoby film ztrácel tempo.Naštěstí tu je final fight,který byl zábavný.
Cortyx
1 571 bodů
8
Beckovy horor,ktery me ale vzdy dokaze prilakat k obrazovce,ma v sobe neco co me nuti mu udelat 70%