Vítězství

64%

Komentáře a recenze 4

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
6.5
Vítězství je přesně ten typ filmu, které mám velmi rád. Je to totiž snímek o mém oblíbeném sportu fotbalu a navíc je v něm dokonale ukázány týmový duch a síla lidské vůle. K tomu všemu se po hřišti prohání legenda Pelé ( a spousta dalších významných hráčů kopané) a v bráně nestojí nikdo jiný než Sylvester “Rambo” Stallone. Když k tomu všemu přihodíte vynikajícího Michaela Cainea, tak není o čem přemýšlet. Oslava fotbalu jako takového a souboj dobra proti zlu. Výborný snímek.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
4
Velice odvážný pokus vrátit na plátna kin téma o útěcích ze zajateckých táborů v době druhé světové války, ve kterém byla použita skutečná událost, neboť toto téma už bylo dávno pryč. Tentokrát byl uspořádán fotbalový zápas mezi zajatci a německým wehrmachtem. Vznikla tím kombinace zajateckého tématu se sportovním, ale byl vytvořen tak nevýrazný snímek, že naprostému propadáku nezabránily ani skutečné hvězdy, jakou byl Michael Caine, Max von Sydow či skutečný fotbalový fenomén své doby Pelé. Středem divácké pozornosti je samozřejmě Sylvester Stallone, který se stále neúspěšně snažil vymanit z Rockyho slávy. Diváci ho prostě měli zaškatulkovaného vždy a všude, ať udělal co udělal. A právě tímto vlivem zřejmě záměrně není úplně dějově středem pozornosti. Nakonec to stejně nepomohlo. Mnohé scény snažící se o vážnost spíše budí úsměv nad marnou snahou dané přesvědčivosti. Nejkritičtější je samotný fotbalový zápas v druhé polovině snímku. Hůř natočené snad už ani spatřit nelze. Přitom námětově dějová linka snahy útěku není zase až tak špatná, jak vypadá. Chtělo to ale na scénáři více zapracovat. Scéna, kdy se všichni v poločase v tunelu na útěku zarazí a chtějí se vrátit, neboť prohrou zápasu ztratí daleko více než svobodu, si už nechápající divák nad stylem zpracování může hlavu ukroutit. V rámci převážně Stalloneho filmografie je to sice jeho fanoušky vyhledávaná klasika, která ale z hlavy vyšumí dříve, než by se kdo nadál. Jen tak mimochodem, jedná se o americký remake maďarského filmu ´Dva poločasy v pekle´ (1961), nebo o inspiraci či přímo ukradení námětu?
Kamil Fila
Kamil Fila
4 112 bodů
4
Stallone chytá ve zpomalených záběrech míče. Úchvatné zpracování tématu 2. světové války!
TARANTlNO
TARANTlNO
3 345 bodů
7.5
Film mě zaujal nejen tím,že jsem fanoušek fotbalu a v mladí jsem hrál fotbal několik let jako brankář a ještě ktomu ve filmu chytá S.Stallone! Nepřemýšlel jsem ani chvilku a herci:Michael Caine, Sylvester Stallone, Max von Sydow, Daniel Massey, Pelé.Sledování filmu mě zaujalo tak,že ho mám v srdci ještě dnes,jak prostředí na zápase tak i v zajateckém táboře .Ve filmu Vítězství hrálo mnoho fotbalistů na obou stránách, jak za spojence, tak za Německo. Hodně z mála slavných fotbalistů byla z týmu Ipswich Town a navzdory tomu se neobjevili ve filmu, například anglický Mistr světa ve fotbale (brankář) Gordon Banks trénoval Sylvestera Stalloneho. Les Shannon, bývalý hráč Burnley. Zajímavosti:Zápas byl natočen na Hidegkuti Nándor Stadium v Budapešti v Maďarsku, protože filmaři nemohli najít velký fotbalový stadión bez věžového osvětlení, které se začalo používat až po 2. světové válce. Zápasu se zúčastnilo 250 tisíc maďarských komparzistů.Stallone si při tréninku zlomil prst, když chtěl zabránit Pelému dát gól. Pelé dodnes osobnost,který miluje i pana Masopusta :).Film pro fotbalového fanouška,ale proč ne?