Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň

69%

Komentáře a recenze 22

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Nejsem fanoušek Letopisů, ale uznávám, že se na to dá podívat. Je to prostě fantasy a tak to beru. Dvě a půl hodiny ale bylo na mě dost dlouho a chvílemi jsem ztrácel pozornost. Oceňuji zpracování a myslím si že pro děti určitého věku je to velmi kvalitní podívaná.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
4
Zklamání z doby, kdy to vypadalo, že fantasy potáhnou... Krom výpravy v něm není nic k vidění. A příběh nedokáže těžit z knihy, z které si bere jen křesťanské poučky. .Navíc příšerný casting.
Fingon
16 886 bodů
6
Letopisům Narnie se často vyčítá (kromě spousty jiných věcí) vykrádání Pána prstenů. Je to pravda. Přesto se Adamsonovi (a tímto mu vzkazuji, ať radši točí Shreka a do vod hraného filmu moc nebrousí) podařilo (ať už úmyslně nebo ne) tímto vykrádáním zopakovat historii. Snad každý, kdo se o fantasy tohoto typu (v případě Narnie hraničící s pohádkou) ví, že páni spisovatelé Tolkien a C.S.Lewis byli přátelé a kolegové, a - teď přijde to hlavní - Lewis napsal Narnii jakožto inspiraci Tolkienovým dílem (ovšem Silmarillionem). Takže za tohle bych Adamsona nekamenoval. Ale ti bobři byli super...
sabule
14 227 bodů
7
Moc pěkná a povedená fantasy skvělé kulisy a zajímavý děj
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
5.5
Tak jako pohádka pro mladší možná ideálni. Mě to vůbec nechytlo.
hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
8
Taková pohádková verze ze světa Pána prstenů.. Mimo jiné, je to ale trošku takové udřenější. Ten úvod je opravdu hodně dlouhý, než se naplno opřeme o fantasy. Ale jakmile už nám do skřínky naskáče celá čtveřice, tak si to už jede svoje, s tím, že se jen tak neodtrhnete. Pořád musím vzpomínat na Tildu Swinton, co by Bílou čarodějnici, která si to dala náramně. Prostě děsivá chladná zákeřná, ale cítíte tam tu její motivaci. Jakmile se děj překlopí do té druhé části a dorazíme do tábora, tak už si to jede fakt parádní příběh a ta závěrečná bitva je výborná. Ale nelze nezmínit ten fakt divný rozmazaný pohled Petra na Aslana, který mě dodnes trhá tu závěrečnou pasáž. Spolu s nádhernou hudbou a neokoukaným Jamesem McAvoyem, šlo v dětství o jeden z mých nejoblíbenějších filmů. 70%
M3lios
M3lios
9 141 bodů
10
Lev šatník a čarodejnica mi v mnohých prípadoch pripadá ako kultová záležitosť a nič to ani nezmení. Ako malý som tento film miloval a milujem ho aj teraz. Až ako starší som sa dostal ku knihám (vďaka čomu som si rýchlo obľúbil pána Lewisa) a tak sa od doby, čo som sa z kníh dozvedel o konci série sa snažím dostať k ohodnoteniu jej filmovej verzie. Prvý diel ako jeden z málo filmov podľa kresťanskej knihy si zo sebou nesie aj nejaké to kresťanské zmýšľanie, čo jedine super, pretože som rád, že sa film nesnaží podkopávať myšlienku originálneho autora tým, že si vymyslí svoju vlastnú. Príbeh sa tiež skoro vôbec nezmenil (okrem zopár vystrihnutých pasáži je to viac-menej totožný príbeh). Stále je to milá a rodinná rozprávka, kde dobro víťazí nad zlom s mnohými narážkami na dianie v Biblii. Čo sa, ale zmenilo dosť je vizuál. Chápem ľudí, ktorý tvrdia, že filmová Narnia vyzerá ako detský Pán Prsteňov. Toto tvrdenie má len jeden problém. V podstate je to naozaj pravda. Nie je tajomstvom, že C.S. Lewis bral hlavnú inšpiráciu v dielach svojho dobrého kamaráta J.R.R. Tolkiena. Ak sa ale odprostím od všetkých týchto blbostí, s ktorými vlastne ani nemám problém je pre mňa Narnia: Lev, šatník a čarodejnica nestarnúci filmový kult, na ktorý sa aj ako starší rád pozriem. Je vidieť na akú cieľovku film hlavne mieril, ale to v podstate aj kniha a tú som si veľmi obľúbil. Je to rovnako prepracované dobrodružstvo so sympatickými a neohrozenými súrodencami Pevensiovými. Jeden z piatich filmov, u ktorého neviem vysvetliť, prečo je taký dobrý. Proste taký je a basta. Veď kto by si nezamiloval malú Lucku objavujúcu nový svet v almare. V mojom srdci bude mať tento film vždy miesto. „Jednoho dne budete dost staří na to, abyste znovu začali číst pohádky...“ Clive Staples Lewis...
Milandob
Milandob
8 900 bodů
4
uz povodnu knihu som nedokazal docitat do konca pre jej jednoduchost a infantilnost a s filmom to nie je o nic lepsie avsak aspon som ho dopozeral ale ze by som bol dajako nadseny to teda nie. otrasne otravne vykony detskych predstavitelov (az na malu lucku, ktora bola celkom uveritelna a hlavne mi nepila krv ako ty ostatni fagani), priamociary dej ako pre ludi po lobotomii, sem tam slabe triky a bitka bitiek je teda dost slabo natocena nuda! vazne slabe!
Pas
Pas
6 225 bodů
1
Jednou a dost Narnie vypadá lacině. Podivné kostýmy (královna vypadá jak kuželka), dialogy děsné (povstaň sire vlkobijče!), herecké výkony diskutabilní (hlavně ten dušínovský blonďák v hlavní roli). Triky jsou tu nevýrazné, ve větším měřítku až na samém konci. A je to neuvěřitelně zdlouhavé. Přesto se to celé snaží tvářit jako nějaká dětská verze Pána prstenů. Předlohu jsem nečetl, ale z filmu to na mě působí jako nezdařená mixáž Pána prstenů, Řady nešťastných příhod a Sněhové královny od Andersona. Paskvil. I přes to všechno si myslím, že se to dětem bude docela líbit. Já bych si to znovu ale nedal.
blazma
blazma
4 928 bodů
10
S odstupem času by jsem nejspíš takto vysoko nehodnotil, ale pamatuju si že jsem na to šel do kina na samotném začátku jako teenager a tehdy jsem byl prostě touto fantazy věcí fakt unešen. Bylo to skvělí, mělo to všechno a vypadalo to bravurně. Herci nebyli nijak známí a tak jste se s nimi mohli vžít aniž by jste mysleli na to, že hráli i v jinačím filmu. Zkrátka a jednoduše nenáročné fantazy, které před lety nijak neurazilo, dneska už by to nebyla taková sláva.