Rosencrantz a Guildenstern jsou mrtvi

72%
Rosencrantz a Guildenstern jsou mrtvi
Rosencrantz a Guildenstern jsou mrtvi

Shakespearův Hamlet viděný očima jeho dvou přátel z dětství. Měli by jeho strýci - tatínkovi a tetince - matce pomoci odhalit příčiny podivného princova chování, ten úkol je však zřejmě nad jejich síly...




xxmartinxx
xxmartinxx
22 290 bodů
8
Na naprosté docenění tohohle filmu bych musel mít Hamleta v živé paměti, mám takový pocit, což vzhledem k tomu, že jsem ho četl před nějakými pěti lety, neplatí. Každopádně - chytré dialogy a velmi "jiný" humor spolu se skvělým hereckým duem člověka skutečně vtáhne. Věřím, že jednou tomu dám pět hvězd.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
2
Nepobral jsem to. Kdyby Roth s Oldmanem jen seděli a filosofovali, byl by to parádní zážitek, ale tohle jsem prostě nezvládl. Asi to chce mít taky hodně nakoukaného Hamleta..
RolandBones
RolandBones
3 583 bodů
7
Rosencrantz a Guildenstern jsou mrtvi - pribeh Hamleta je vcelku znama vec. Nyni se na neho podivame trochu z jineho pohledu. Rosencrantz a Guildenstern jsou povolani kralem danskym, aby se dostavili a pomohli objasnit zmenu, ktera probehla v chovani prince Hamleta. A tak zacina klasicky pribeh o Hamletovi, tentokrat vsak vypraveny z pohledu jeho dvou pratel. Pomerne dlouho jsem nebyl u nejakeho filmu tak rozpolceny jako u tohoto. Herecke obsazeni a vykony jsou vyborne. Pribeh nepostrada ani humor ani nestrada v dramatickych castech. Presto...ne, nemuzu rict ze by se mi film nelibil ani nemuzu rict ze je spatny. Jen jsem mel problem se do filmu zakoukat. Jsou filmy, ktere si divaka ziskaji temer okamzite a nepusti az do zaverecnych titulku. Jsou film, ktere po par minutach ma clovek nutkani vypnout. A pak jsou filmy a pro me je tento film onim prikladem, ktere sice nema clovek nutkani vypnout, ale ani do nich neni zazrany. Mozna je to tim, ze film je puvodne divadelni hra a filmovy prepis tomu uplne nepomohl, takovych pripadu je spousta. Mozna je to tim, ze film vcelku silne hraje na surrealistickou notu. Nevim. Jedno ale vim a rikam na rovinu, NENI to spatny film. Hereckemu obsazeni vyslovene kraluji Gary Oldman a Tim Roth jakozto ustredni dvojice. Predevsim Oldman (vazne nemuzu verit tomu ze porad doma nema Oscara) hraje takoveho uzasneho blbecka, ktery je vybornym doplnkem Rothovi postavy. Roth s Oldmanem neslezou z obrazovky a film tezi z jejich hereckeho umu maximum. Dalsi kdo odvedl vynikajici praci je Richard Dreyfuss, hrajici vudce herecke spolecnosti. Jeho vykon je opravdu vyborny, ikdyz bych vcelku rad videl jak by film vypadal kdyby tuto roli hral puvodne zamysleny Sean Connery. Za zminku jeste stoji Iain Glen, nyni znamy z Hry o truny, ktery hraje prince Hamleta a perfektne zvlada hrat sileneho. Donald Sumpter, mimochodem take z Hry o truny, ktery hraje stryce-otce, nedostal prilis prostoru a o matce-tete Joanne Miles nemluve. Verdikt - Film stoji a pada s hereckym vykonem dua Oldman/Roth a kazdemu jiste nesedne pojeti jakym je film provedeny. Je zde nekolik vyslovene komickych situaci, ale i pokud se na to clovek bude divat jako na drama, nudit se nebude. Neni to film pro kazdeho, ale to koneckoncu vetsina filmu.

Dodatečné informace

Původní název:
Rosencrantz & Guildenstern Are Dead (více)
  • Velká Británie Rosencrantz a Guildenstern jsou mrtvi
  • Velká Británie Rosencrantz & Guildenstern Are Dead
  • Velká Británie Rosencrantz a Guildenstern jsou mrtví
  • Velká Británie Rosencrantz e Guildenstern sono morti
  • Velká Británie Rosencrantz e Guilderstern sono morti
  • Velká Británie Rosencrantz és Guildenstern halott
  • Velká Británie Rosencrantz & Guildenstern sont morts
  • Velká Británie Rosencrantz i Guildenstern
  • Velká Británie Rosencrantz ja Guildenstern ovat kuolleet
  • Velká Británie Rosencrantz und Güldenstern sind tot
  • Velká Británie Rosencrantz y Guildenstern han muerto
  • Velká Británie Rosenkranz & Güldenstern
Země původu:
Velká Británie, USA