Za volantem nepřítel

24%
Za volantem nepřítel
Plakát traileru

V éře normalizace nalezneme jen málo takových filmů, které by odhalovaly rejdy protisocialistických sil v roce 1968 ještě zavileji nežli tento politický pamflet Karla Steklého. Režisér svůj příběh zasadil do atraktivního taxikářského prostředí, kde se také poctiví a čestní komunisté s uvážlivým ředitelem podniku v čele stávají obětí zakuklených padouchů. Ideologická klišé, těžkopádná inscenace a naprosto toporné vypravěčské uchopení museli být zřejmé už v době vzniku, nyní se film již blíží k nezamýšlené sebeparodii.




lamps
lamps
15 156 bodů
0
Kdyby Kája Steklý vyučoval na filmových školách, jeho specialita by byla asi Filmová tvorba pro jedince s lobotomií, popřípadě Provádění lobotomie prostřednictvím agitačních filmových s*aček. Za volantem odpad, jeden obrovskej, nesrozumitelnej a ideologicky dementní odpad..
kawa
3 388 bodů
4.5
Ideologické drama z období kolem roku 1968. Příkladně čestní komunisté jsou utlačováni, a protivníci jsou ochotni sáhnout i k vraždě. Tento film je zajímavý asi jen zobrazením údalostí z tehdejších oficiálních pozic, včetně legitimizace kultu osobnosti z 50 .let. Willig & Skarke jsou toporní, ani tehdy populární Rázlová není lepší. Herecké výkony vidíme jen u dalších šoférů. Ale jinak zapomenuté komunistické dílko, které je zpracováno jinými technikami než obdobné filmy z 50 .let. Režisér Steklý má daleko lepší počiny než tento film. (Švejk)

Dodatečné informace

Původní název:
Za volantem nepritel (více)
  • Československo Za volantem nepřítel
  • Československo Za volantem nepritel
  • Československo Am Steuer der Feind
Premiéra v ČR:
1. 10. 1975
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění