Zjizvená tvář

84%

Komentáře a recenze 34

Dle počtu bodů
karlik4801
1 942 bodů
7.5
Jen z nejlépe atmosferických filmů. Ta atmosféra srší napětím snad v každé scéně. Ať už jde o přestřelky, dialogy mezi přáteli nebo rodinou. Pár zvratů ve scénách, jako zatýkání a střílení "vlastní krve". Al Pacino v nejlepší formě, do role Tonyho Montany se dostal svižně a dobře se v ní představil. Všechny jeho scény vypadali tak doopravdicky. Celkově ale chybí pořádná lomcující podívaná.
Bordoshut
1 647 bodů
8
Recenze na film Scarface (Zjizvená tvář): Hádám, že na rok 83' pecka. Mě v roce 2022 už to úplně tak nenadchlo, příběh Tonyho Montany za těch 40 let skutečně zestárl. Spíše než s vykulenýma očima jsem na to tedy koukal s nostalgickým úsměvem. Co filmu nelze ani po letech upřít, jsou herecké výkony, hláškování a osmdesátkový vibe, který je Scarfacem prorostlý skrz naskrz jako plíseň Nivou. Kvituju pomalejší tempo a budování atmosféry, starší filmy ještě netrpěly pospíchavou nemocí od akce k akci. Na druhou stranu, že by tu zase bylo toho napětí tolik, to se taky říct nedá. Taková pozvolná gangsterka, přijde mi, že si sama škodí tím, že vůbec nezobrazí jakýkoliv projev nějakých hlubších emocí hlavního hrdiny (nebo vlastně kohokoliv!), než je vztek. Tony Montana se tu celých 170 minut jenom buď a) vzteká, nebo b) vážně kouká do kamery. Nemohl jsem se do něj pořádně vcítit, prostě... mě moc nezajímal. P.S.: Parádní byla scéna v restauraci, konečně vím, odkud čerpal Ektor inspiraci na klip Hranice.
padre
padre
1 288 bodů
10
Moje nejoblíbeňejší role Al Pacina. Příběh jak se jeden kubánec dostal "zo stoky hore" s výbornou dobovou hudbou a atmosferou Miami 70. let. Poslední scéna v Tonyho paláci je dokonalá.
Enon
Enon
1 096 bodů
10
Instantní klasika, kterou jsem určitě neviděl naposledy. Brian De Palma nám v 83. roce minulého století naservíroval skvost, který se týká peněz, drog a hlavně moci a jaký efekt mají tyto věci na lidské chování a psychiku. Po celou dobu zde sledujeme brilantního Al Pacina v roli drogového bosse Tonyho Montany, který se do USA dostal, jakožto emigrant, z Kuby. Touží po moci a touží využít možností, které mu nová země nabízí a dostává se společně se svým přítelem k drogovému průmyslu. Postupem času se dostává k vyšším pozicím, se kterými ovšem souvisí i vetší ambice a větší touha mít víc. Samotný rozklad osobnosti a rozpad veškerých vztahů související s drogami, alkoholem a stoupajícím egem hlavního hrdiny, je zrežírován, a hlavně zahrán, bravurně. Al Pacino se zkrátka narodil pro role nenasytných drogových magnátů. Konec je, myslím si, dost ikonický na to, že i člověk, který to neviděl ho určitě zná, takže netřeba rozebírat jak moc neskutečný je. Takové filmy dnes tak trochu chybí, takové, které nesází na známou značku, na známé tváře ani na speciální efekty, jedná se jen o čistou vysoce kvalitní filmařinu. Zjizvená tvář se tudíž stává pro mě jedním z nejlepších gangster filmů a dokonce si dovolím říci, že ho budu preferovat před Kmotrem od pana Coppoly. 88%
voleman
voleman
927 bodů
9.5
Legendární gangsterka, která byla ve své době nezvykle brutální. Musím říct, že až na druhé shlédnutí jsem docenil všechny kvality tohoto filmu a musím říct, že jde o opravdu podařený snímek s hustou osmdesátkovou atmosférou. Al Pacino v legendární roli Tonyho Montany předvádí opravdu vynikající výkon, a zastinuje tím všechny ostatní. Hudba je sice laděná hodně osmdesátkově a dnes působí zastarale, ale do tohoto filmu se to opravdu hodí jako nikam. 95%
TomSti
TomSti
583 bodů
9
Dlouhou dobu jsem přemýšlel nad tím, jak film ohodnotit. Je to sice ostuda, ale Zjizvenou tvář jsem viděl poprvé až nyní. Zub času se na filmu podepsal a před deseti lety bych byl již od začátku rozhodnutý hodnotit film pěti hvězdami. V současné době má film jako celek velmi slušné čtyři hvězdy. Přesto jsem názor změnil a dávám pět hvězd, protože výkon Al Pacina mi nedá spát. Prakticky jsem neviděl film, kde by Al Pacino byl špatný, ale tohle je spolu s Kmotrem jeho životní výkon.
RafCapone
RafCapone
522 bodů
10
Brian DePalma dokázal skvěle přehledně natočit úžasnou gangsterku se skvělým zasazením, hereckým obsazením, atmosférou a úžasným charakterovým developmentem Al Pacina. Tři hodiny uběhly jako jedna.
  • záběrování velkého prostoru nenudí
  • herci
  • zasazení
  • atmosféra
  • některé lehce nevysvětlené body v příběhu
mafi
mafi
306 bodů
9.5
:)
chilli.off
chilli.off
301 bodů
9
vynikající film který ukazuje, že peníze neznamenají dobrý život 9,5/10
carloss
carloss
246 bodů
10
Perfektní filmový požitek od začátku do konce, od scénáře po střih, hudbu až briliantní obsazení a herecké výkony. Tato klasika nádherně ukazuje neduhy tehdejší doby a samotná story zločince, který z ničeho měl vše a nic je ohromně poutavá. Výborné výkony herců, kamera a střih precizní, není co vytknout.