Prstýnek

70%
Prstýnek
Plakát traileru
Vyhlášený pytlák Jan Sochor se tvrdě staví proti tomu, aby si mladý kníže namlouval jeho dceru Barušku. Příliš dobře si pamatuje na dobu vlastního mládí a na své zásluhy o zachování knížecího rodu... Kostýmní komedii Prstýnek natočil režisér Martin Frič podle povídky Ivana Olbrachta Táta, otištěnou v jeho sbírce Devět veselých povídek z Rakouska i republiky. Scenáristé Josef Neuberg a Josef Hlaváč spolu s režisérem drobnou povídku podstatně rozvedli a domysleli. V jejich pojetí se předloha přetavila v romantický obrázek ze starých časů, vylehčený jemným ironickým nadhledem a spontánním humorem. I režijní pojetí bylo lehké, vtipné a svěží, se silným poetickým nábojem, dotvořeným exteriérovou kamerou Václava Hanuše a Julia Vegrichta. Hereckým výkonům dominoval oblíbený Otomar Korbelář ve vděčné dvojroli Jana Sochora mladšího i staršího, debutoval zde Zdeněk Dítě jako knížecí synek Robert, jeho nevlastní sestřičku ztělesnila půvabná Jana Dítětová. Vedle Otomara Korbeláře v tomto filmu největší prostor dostala Vlasta Fabianová, od jejíhož narození v těchto dnech uplyne 110 let, v roli kněžny Andresové. Po úspěšném debutu ve filmu Pohádka máje a výrazných rolích ve filmech Rukavička a Tanečnice i zde prokázala svůj nesporný talent a zaujala svým nevšedním zjevem a temperamentním projevem. Prstýnek byl posledním českým filmem, který byl před koncem války ještě uveden do kin. Premiéra se konala v polovině února 1945 ve třech největších pražských kinech a byla nadšeně přijata vděčným obecenstvem. Dodnes se snímek setkává u diváků s vlídným přijetím. (Česká televize)



Pete69
Pete69
29 978 bodů
6.5
Pohodový snímek, který je pro mě na svou dobu dosti vyumělkovaný. Krásné příroda na jedné straně, mírně přehrané scény na té druhé. Příběh je to takový obyčejný na svou dobu až tuctový a na filmu neshledávám nic výjimečného, ani nevidím odklon od tehdejšího filmového proudu.
VitvarJane
VitvarJane
4 487 bodů
7.5
Stará česká klasika, na kterou se vždycky ráda podívám.
LenkaVL
LenkaVL
2 331 bodů
2
Starý film, který není až tak úplně pěkný. Tedy podle mě. Jistě klasický motiv. Nešťastná kněžna, starý kníže, touha mít dědice a mladý pytlák. Z toho snad každý uhádne, k čemu to povede. Pytlák odmítnut, jeho dcera zaujme mladého knížete, což je vlasně jeho nemanželský syn. Zkrátka obehraná písnička, která ani motivem moc nezaujme.
  • nic moc

Dodatečné informace

Původní název:
Prstýnek (více)
  • Československo Prstýnek
  • Československo Der Fingerring
  • Československo The Wedding Ring
Premiéra v ČR:
16. 2. 1945
Distributor:
Nationalfilm
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Předplatná

Powered byJustWatch