Magical Mystery Tour

66%

Zajímavosti 7

  • Album Magical Mystery Tour v době premiéry filmu ve Velké Británii nevyšlo, písničky z filmu se objevily pouze na dvou LP deskách. Elpíčko vydal Capitol v USA a na ostrovech se prodávalo v obchodech s importovaným zbožím. Teprve v roce 1976, v rámci velké vlny reedicí desek Beatles, pustila společnost Parlophone na trh i LP Magical Mystery Tour.
  • Film měl televizní premiéru o Vánocích 1967. Prakticky všechny recenze v časopisech a denním tisku byly negativní, jediný New Musical Express jej ohodnotil příznivě.
  • Při takřka muzikálové scéně, při níž Beatles za zvuků Your mother should know sestupují ze schodiště, má Paul jako jediný v klopě černý karafiát, zatímco ostatní členové skupiny mají červené. Tento fakt se všeobecně považoval za jeden z důkazů ve známé kauze "Paul je mrtev". Totéž prý dokazoval i kostým mrože, ve kterém je Paul oblečen v písni I am the Walrus (v severských zemích je mrož považován za symbol smrti).
  • John Lennon vždy tvrdil, že text k písni I am the Walrus vznikl díky dopisu jednoho školáka, ve kterém se dočetl, že je učitel nechal rozebírat texty Beatles. John přiznal, že do písničky namlátil všechny nesmysly, co ho zrovna napadly, a poté potměšile poznamenal, ať tenhle text někdo zkusí rozebrat.
  • Nápad k realizaci Magical Mystery Tour se zrodil v hlavě Paula při letu z amerického Denveru do Londýna. Vracel se z oslav narozenin své tehdejší přítelkyně Jane Asher. Tvrdí se ale, že mu s vymýšlením hodně pomohl bývalý cestovní manažer Beatles Mal Evans
  • Přestože to tak místy nevypadá, film měl napsaný přesný scénář, podle nichž se natáčela většina scén. Pouze při záběrech v autobusu měli herci volnou ruku k improvizaci. Lennon a Harrison se netajili nechutí k natáčení, proto většinu času strávili spaním nebo se vyhýbali kamerám.
  • Scéna, kdy John Lennon tlusté dámě nakládá lopatou špagety, se zakládala na Johnově skutečném snu.