Jeden z šéfů HBO se omlouvá za „tajnou armádu“ napadající kritiky na sociálních sítích

Jeden z šéfů HBO se omlouvá za „tajnou armádu“ napadající kritiky na sociálních sítích
Brumbálova armáda v Harry Potterovi | Warner Bros.
HBO se dostalo do soudních sporů, což pro tak velký konglomerát není neobvyklé. Jejich součástí však bylo i zveřejnění určitých úseků vnitřní komunikace ve firmě. Několik novinářů z popkulturního magazínu The Rolling Stone si dokumenty prošlo a našli víc, než si troufali čekat.
Casey Bloys
Casey Bloys | Jerod Harris / Stringer / Getty Images
Ukázalo se, že kůže ředitele programu Caseyho Bloyse je tenčí, než bychom tušili. Vážně mu lezou na nervy otravní lidé, kteří tvrdí, že jeho stanice nabízí publiku cokoli jiného než ryzí zlato. Nechal tedy zorganizovat to, čemu říkal „tajná armáda“. Což samozřejmě po odhalení kauzy dalo vzniknout řadě memů odkazujících na Brumbálovu armádu z Harryho Pottera (rovněž z portfolia Warnerů/HBO). Novináři našli o této sabotérské organizaci šest zmínek v komunikaci mezi Bloysem a jeho viceprezidentkou pro drama Kathleen McCaffrey, datovanou mezi létem 2020 a jarem 2021.
O co šlo? Skupina falešných profilů napadala a zesměšňovala profesionální kritiky a kritičky na X/Twitteru. Redaktoři Rolling Stone k vlastnímu pobavení zjistili, že se terčem sabotáže stali i oni sami – autorovi negativní recenze neúspěšného seriálu Josse Whedona Viktoriánky najatí trollové vytýkali zbabělost, oslavu neoriginality a nezáživnost jeho psaní. Některé zprávy (včetně té útočící na The Rolling Stone) diktoval Bloys osobně. Celá akce byla zřejmě především jeho soukromou křížovou výpravou.
McCaffrey absurdita celé situace neunikala – jinému kolegovi si stěžovala, že její šéf je „posedlý Twitterem“. Falešné účty pořídila, aby od něj měla pokoj. „Pořád mi textuje a chce po mně, abych našla nějaké své přátele, kteří by postovali jeho tweety. Existuje způsob, jak si pořídit falešné účty, které k nám nepůjde vystopovat?“ Inu, Kathleen, pokud existuje, tohle nebyl on.
Viktoriánky
Viktoriánky | HBO
Bloys už se měl k celé kauze možnost vyjádřit a magazín Variety publikoval jeho omluvu. „Ti, kdo mě znají, vědí, že jsem jako programový producent velmi, velmi vášnivý ohledně pořadů, které se rozhodneme vytvořit. Jsem vůči nim také značně ochranářský, stejně jako vůči všem lidem, kteří na nich odvádějí tolik těžké práce. Chci, aby byly skvělé. Chci, aby je lidé milovali. Abyste je všichni milovali! Názor vás všech je pro mě nesmírně důležitý. Když si k tomu připočtete, že jsem byl v sezóně 2020/21 uvězněný doma, jako všichni ostatní, a trávil nezdravé množství času na Twitteru, snad bude jasnější, proč jsem přišel s tímhle pitomým nápadem, jak řešit svoji frustraci.“
Bloysovo chování je samozřejmě zcela nepřípustné a nehodné nikoho, kdo se zaklíná upřímným zájmem o názory druhých. Zvlášť v době, kdy profesionální kritika čelí tolika výzvám a útokům. Bylo by naivní si myslet, že se jedná o unikátní či izolovanou praktiku. Pokud mu však může něco sloužit ku cti, tak že se při střetu s negativními ohlasy zřejmě skutečně cítí hluboce lidsky dotčený a nejde jen o korporátní vypočítavost.
Ode dneška si při čtení negativní recenze na novinku od HBO můžeme představit multimilionáře v luxusním křesle kdesi v Los Angeles, jak v jedné ruce vzteky mačká výtisk novin a ve druhé drtí sklenku s whiskey. Snad Bloys napříště tuto energii vloží do zlepšení nabídky HBO namísto snahy své kritiky ponížit a znevážit.
Zatím udělejte Caseymu radost a podívejte se na seznam nejlepších seriálů z nabídky HBO Max podle databáze Kinoboxu. Tolik si na nich dal záležet!
zdroje: The Rolling Stone, Variety