Book the film: festival amatérské filmové tvorby v Městské knihovně v Praze

Book the film: festival amatérské filmové tvorby v Městské knihovně v Praze
Kateřina Tučková | Nakladatelství Host
Book the Film není pouze projekcí filmů v prostorách, kam si lidé běžně chodí půjčovat knihy, ale také místem vzájemného setkávání amatérských a studentských filmařů i filmařek. „Jako téměř každý rok, festival letos opět zahájíme festival v sále Kavárny Liberál na Praze 7. Rezervujte si svůj čas jako diváci, ale také prostor jako filmaři, a přijďte objevovat smysl a jedinečnost krátkého hraného filmu,“ vyzývá zakladatelka Jaroslava Dvorská. 
Festival začne v pátek 20. října 2023, od 19 do 22 hodin bude probíhat pestrý doprovodný program. Zúčastní se ho spisovatelka Kateřina Tučková, která za svůj rozsáhlý román Bílá Voda obdržela v minulém roce Státní cenu za literaturu. Již předtím však zaujala svou knihou Žítkovské bohyně. „Na tomto večeru bude číst a diskutovat právě o románu Bílá Voda, čeká nás rovněž krátká projekce,“ prozradila Dvorská.
Oskar Georg Siebert
Oskar Georg Siebert | Künstlerischer Leiter
Druhým hostem bude úspěšný německý filmař Oskar Georg Siebert. Za svou činnost v neprofesionálním filmu získal mnoho cen po celém světě. Promítání jeho snímků zakončí čtení ukázky ze Siebertovy poslední knihy Nežádoucí, která nedávno vyšla rovněž v českém vydání. „Oskar Siebert mluví výborně česky, nebude tedy třeba tlumočit,“ upřesnila organizátorka.
Druhý den festivalu připadá na 21. října, kdy se program přesune do Ústřední knihovny MKP. V Malém sále poběží od 16 do 22 hodin projekce soutěžních bloků amatérské a studentské krátkometrážní hrané tvorby zakončené vyhlášením vítězných snímků a předáním ceny Book the Film Award.  
Festival má několik tematických sekcí. Tou první budou Oddychovky, tedy blok, který přinese spoustu zábavy v podobě grotesek, fan fikce a jedné pohádky. Dále budou následovat Filmová dramata, která se zaměří na vážnější témata. Artovky ve svých příbězích nabídnou umělecký pohled na všední i nevšední situace. Napínáčky nabídnou řádnou dávku napětí a téměř plynule na ně na festivalu naváže druhá část Oddychovek s peprnějším humorem, ironií a dvojsmysly.  
Více informací najdete na webových stránkách Městské knihovny v Praze či na Facebooku.