Hříšný tanec slaví třicet pět let a stále ho milujeme. Několik generací chtělo tančit jako Johnny a Baby

Hříšný tanec slaví třicet pět let a stále ho milujeme. Několik generací chtělo tančit jako Johnny a Baby
Patrick Swayze a Jennifer Grey ve filmu Hříšný tanec. | Vestron Pictures
V čem spočívá kouzlo Hříšného tance? Jak to, že tak starý film stále patří v žebříčcích nejlepších romantických filmům k těm nejvýše postaveným? Patrick Swayze jednou poznamenal, že je to nejspíš nadčasovým příběhem, který je aktuální v každé době. Setkání dvou lidí z různých společenských vrstev, kteří k sobě vzplanou, ačkoli jim všichni stojí v cestě, je nesmrtelné téma. K úspěchu filmu možná navíc přispěl i fakt, že je inspirovaný skutečnými zážitky, které na hranici dospělosti nasbírala scenáristka filmu Eleanor Bergstein.
Ať už je to jakkoli, Hříšnému tanci se nedá upřít jeho výjimečnost. Nejde jen o univerzální příběh zakázané lásky, který se může stát komukoli, a o povedené taneční scény, ale i o pojmenování některých sociálních problémů. Předsudky spojené se sociální třídou můžou přispívat k rozdělení lidí na privilegové a neprivilegované, což odráží i uvažování o tom, kdo je schopný provést něco špatného. V Hříšném tanci jde samozřejmě o dějovou linku s nelegální interrupcí, kdy se o tanečnici Penny následně stará otec Baby a ze všeho viní Johnnyho.
Patrick Swayze, Jennifer Grey
Hříšný tanec | 2012 Getty Images
O úspěchu snímku hovoří i mimo jiné čísla. Rozpočet Hříšného tance činil šest milionů dolarů. Jen ve Spojených státech ale snímek vydělal šedesát pět milionů, tedy více než desetinásobek, celosvětově pak dvě stě čtrnáct milionů dolarů!
Není tedy divu, že se tvůrci snažili o natočení pokračování, Patricku Swayzemu nabídli šest milionů dolarů. Herec měl ale k filmovým pokračováním averzi a lukrativní nabídku odmítl. I když za jeho rozhodnutím možná stálo i to, že se příliš nemusel se svou hereckou kolegyní Jennifer Grey. O jejich averzi na place bylo již napsáno mnoho, ale málokdo asi ví, že se chovali jako skuteční profesionálové. Když sami viděli, jak to mezi nimi na natočených záběrech funguje, hodili neshody za hlavu a snímek společně dokončili.
Patrick Swayze, Jennifer Grey
Hříšný tanec | Vestron Pictures
Ostatně když Patrick Swayze v roce 2009 podlehl rakovině, Jennifer Grey se nechala slyšet: „Když na něj myslím, vzpomenu si na to, jak mě držel v náručí, když jsme byli děti. Jak jsme tančili, trénovali zvedačku v ledovém jezeře, jak jsme se bavili těmi malinkými titěrnými tanečními pohyby, o kterých jsme si mysleli, že si jich nikdo nevšimne. Byl to skutečný kovboj s něžným srdcem. Patrick byl vzácnou a nádhernou kombinací ryzí maskulinity a neuvěřitelné elegance.“
Přitom ani jeden z nich původně ve snímku hrát neměl. Pro roli Baby byla vybrána Mindy Cohn, její pracovní vytížení jí však nedovolilo přijmout. A ačkoli se o roli ucházely i Sarah Jessica Parker a Sharon Stone, roli nakonec dostala Jennifer Grey. Také Johnny mohl mít tvář Vala Kilmera nebo Billyho Zanea. Režisér snímku Emile Ardolino ale chtěl co nejvíc zkušených tanečníků, aby pokud možno vůbec nemusel používat dvojníky, jako tomu bylo ve velkém měřítku u snímku Flashdance. Patrick byl proto jasná volba a většinu scén zahrál sám, včetně té na kládě, ze které si ale po ošklivém pádu odnesl další vážné zranění kolene.
Cynthia Rhodes, Patrick Swayze
Hříšný tanec | Vestron Pictures
Zajímavostí je, že ačkoli v 80. letech Patrick Swayze dvojku natočit nechtěl, volného pokračování s podtitulem Havana Nights (u nás to byl originálně pouze Hříšný tanec 2) z roku 2004 se zúčastnil a roli tanečního instruktora Johnnyho si zopakoval. A stejné plány má nyní i Jennifer Gray, která se upsala k jedné z hlavních rolích ve snímku se stejným názvem Dirty Dancing, v němž si zopakuje roli Frances „Baby“ Housemanové a bude i výkonná producentka. Autory scénáře jsou Elizabeth Chomko a Jonathan Levine, který bude snímek režírovat. Natáčení by mělo odstartovat na konci letošního roku s tím, že premiéra proběhne v roce 2024.
Na jakékoli přiblížení děje je samozřejmě ještě příliš brzy, ale Levine prozradil, že se diváci mohou těšit na příběh letní lásky pro nové, mladší publikum. Bude obsahovat hudbu z původního snímku v kombinaci s hip-hopem z 90. let. A ačkoli Patrick Swayze už ve filmu hrát nemůže, filmaři vyjednávají s jeho rodinou, jak ho přeci jen zapojit... Tak se nechme překvapit, co z projektu nakonec vzejde.