Prokletá filmová série Poltergeist – náhlá úmrtí, vražda a nečekaná zástava srdce dětské herečky

Prokletá filmová série Poltergeist – náhlá úmrtí, vražda a nečekaná zástava srdce dětské herečky
Poltergeist | MGM
První Poltergeist, k němuž napsal scénář Steven Spielberg, oslaví letos v červnu čtyřicet let od své premiéry. Když přišel do kin, mnozí diváci utíkali z kinosálů a kritici ho považovali za mistrovský kousek hororového žánru. Další dvě pokračování už takovou díru do světa neudělala, své fanoušky ale mají. Jakkoli jsou samotné filmy děsivé, husí kůži nahání především příběhy záhadných úmrtí, které jednotlivé díly provází.
Začneme příběhem herečky Dominique Dunne, jež zemřela ve dvaadvaceti letech. V prvním filmu hrála Danu a v průběhu natáčení se rozešla s přítelem Johnem Sweeneym. Ten se v listopadu roku 1982, pět měsíců po premiéře filmu, ukázal před jejím domem a prosil ji, aby ho vzala zpátky. Dunne odmítla, čímž si podepsala rozsudek smrti. John ji v záchvatu vzteku škrtil tak dlouho, dokud neupadla do bezvědomí. Poté odešel a nechal Dunne umírat na příjezdové cestě.
Po převozu do nemocnice zůstala Dunne v kómatu a po čtyřech dnech byla kvůli nulové mozkové aktivitě odpojena od přístrojů. Sweeney byl obviněný z vraždy a o rok později stanul před soudem, který mu vyměřil trest tři a půl roku vězení. Pobyt za mřížemi by byl pravděpodobně delší, kdyby jeho právník případ nepojal jako zločin z vášně a nezabránil tomu, aby před porotou vypovídala bývalá partnerka obžalovaného. Kdyby se tak stalo, dozvěděla by se porota o tom, že i ona byla obětí domácího násilí.
prokleta-filmova-serie-poltergeist-nahla-umrti-vrazda-a-necekana-zastava-srdce-detske-herecky
Will Sampson a Julian Beck | MGM
Poltergeist II přišel do kin v roce 1986. I on neplánovaně plnil novinové titulky několik měsíců po premiéře, když zemřel v šedesáti letech na rakovinu Julian Beck, který ve filmu hrál kněze. O rok později ho následoval třipadesátiletý Will Sampson, jenž ztvárnil šamana. Podstoupil transplantaci srdce a plíce a operaci nepřežil.
Největší pozdvižení každopádně způsobilo úmrtí dvanáctileté dětské herečky Heather O'Rourke. Heather záhy po premiéře filmu Poltergeist III onemocněla něčím, co se jevilo jako chřipka. O den později zkolabovala a selhalo jí srdce. Podařilo se ji sice oživit a byla letecky přepravena do nemocnice, tam ale bohužel při operaci zemřela. Její smrt je označována za úmrtí za nejasných okolností. Lékaři měli za to, že zemřela kvůli vrozené střevní abnormalitě.
prokleta-filmova-serie-poltergeist-nahla-umrti-vrazda-a-necekana-zastava-srdce-detske-herecky-1
Heather O'rourke | MGM
V rámci hollywoodské historie je podobný výčet úmrtí, která by provázela každý film série, ojedinělý. Vzhledem k samotné podstatě filmů, v nichž nadpřirozené bytostí škodí živým, se v 80. letech rozšířila teorie, že je série prokletá. Nejednou byla doprovázena falešnými zprávami, jako když fámy tvrdily, že zemřel i Oliver Robins, který hrál druhé dítě rodiny v prvním Poltergeistovi. Ten je však stále naživu a pracuje jako herec a režisér.
Ať už je Poltergeist prokletý, nebo ne, faktem zůstává, že první snímek patří k vrcholům žánru. Pokud jste ho neviděli, je ideální čas to v rámci výročí vzniku filmu napravit.