Pamatujete na malou Lex z Jurského parku? Herectví pověsila na hřebík a místo toho ohromuje jiným talentem

Pamatujete na malou Lex z Jurského parku? Herectví pověsila na hřebík a místo toho ohromuje jiným talentem
Ariana Richards v Jurském parku | Universal Pictures
Richards debutovala u filmu v roce 1987 ve filmu Into the Homeland ve kterém hrála roli malého děvčátka. První výraznější úspěch zaznamenala coby Mindy v kultovním komediálním hororu Chvění (1990). Trefou do černého byla však až o tři roky později role Alexis "Lex" Murphyové v kultovním Jurském parku Stevena Spielberga, za níž získala řadu cen.
pamatujete-na-malou-lex-z-jurskeho-parku-herectvi-povesila-na-hrebik-a-misto-toho-ohromuje-jinym-talentem-1
Chvění | Universal Pictures
Roli Lex si zopakovala (leč již ve výrazně menším rozsahu) ještě o čtyři roky později v pokračování Ztracený svět: Jurský park. Běžně se studia snaží podobnou popularitu nějak rychle vytěžit, to ale nebyl případ Richards, jenž hrála jen sporadicky. Důvodem bylo to, že se intenzivně věnovala škole. V roce 2001 úspěšně zakončila studium na Skidmore College v New Yorku, kde získala stupeň Bakalář výtvarného umění a drama a ve vzdělání pokračovala na Art Center College of Design v Pasadeně. Přestože se tedy u diváků zapsala jako herečka, její skutečnou životní cestou se ukázalo být malování.
Svou "druhou" uměleckou kariéru, tentokrát coby malířka, oficiálně započala roce 2002. Mnoho jejích prací je dnes vystaveno v galerii Lee Youngmana ve městě Calistoga v státě Kalifornie. V říjnu 2005 byla oceněna první cenou v soutěži Národních profesionálních malířů, kterou vyhrála za obraz Lady Of The Dahlias (Dáma z dálií), v říjnu 2006 zase vyhrála vrcholné ocenění na soutěži Oil Painters of America, kde získala cenu Art Of The West's Award Of Eccellence za obraz Forget Me Not (Pomněnka). Jak její díla vypadají, to se můžete podívat na jejích oficiálních stránkách, kde své obrazy i prodává.
Pokud jde o svět filmu, tam byla Richards aktivní do roku 2001, kdy si zopakovala roli Mindy ve Chvění. Pak se ze světa filmu vzdálila. O 12 let později se jí ale po kamerách nejspíš zastesklo a tak se rozhodla k herecké profesi vrátit. Stalo se tak bohužel v mizerném hororu Vlkodlak: zabijácký virus (2013) od nechvalně proslulé společnosti The Asylum. Šlo o ojedinělý výstřel, po němž znovu herectví opustila. Dříve uvedla, že jedním z důvodů, proč se přestala o hraní zajímat, byly nezajímavé nabídky. Zmínění Vlkodlak byl nejspíš pomyslným posledním hřebíkem do kariérní rakve.
pamatujete-na-malou-lex-z-jurskeho-parku-herectvi-povesila-na-hrebik-a-misto-toho-ohromuje-jinym-talentem
Vlkodlak: zabijácký virus | The Asylum
Dnes se tak Ariana Richards živí hlavně malováním, na "minulý život" ale nezapomíná - červený koberec u druhého Jurského světa (Zánik Říše) si například ujít před třemi lety nenechala. A i ve svých 41 letech má stále ten samý úsměv, kterým si kdysi jako Lex podmanila diváky po celém světě.