Baldur´s Gate je zpátky aneb Návrat legendárního RPG titána

Baldur´s Gate je zpátky aneb Návrat legendárního RPG titána
Baldur´s Gate III | Larian Studios
Sérii Baldur´s Gate vytvořilo v roce 1998 kanadské studio Bioware, přičemž dodnes je tato sága opěvována jako jeden z nejlepších výtvorů, co tato momentálně upadající firma kdy vytvořila. Po vydání druhého dílu, který osobně dodnes považuji za nejlepší RPG, měl původně přijít na řadu i třetí díl, ale nestalo se tak. Vydavatelské studio Black Isle bylo rozpuštěno, protože se společnost Interplay, pod kterou Black Isle spadalo, potýkala s vážnými finančními problémy. Na Baldur´s Gate 3 tak nikdy nepřišlo.
baldurs-gate-3-navrat-legendarniho-rpg-titana
Baldur´s Gate: Enhanced Edition | Beamdog/Interplay
Během let ovšem vyvstávala otázka, kdo by se případného třetího dílu mohl ujmout. Nejlogičtějším kandidátem by byli opět tvůrci od Bioware, ovšem studio se momentálně přízni herních fanoušků příliš netěší, přičemž mnoho z nich se shodlo na tom, že zlatá éra tohoto kdysi skvělého studia je už dávno pryč. Dalším kandidátem bylo studio Obsidian Entertainment, které se skládá z mnoha členů rozpuštěného Black Isle. Po mohutném úspěchu třetího Zaklínače se někteří lidé obraceli i na polské studio CD Projekt Red. Koneckonců, na Baldur´s Gate přeci jenom začínali jako překladatelé. Zájem projevilo i studio Beamdog, které je zodpovědné za vylepšené edice obou Baldurů. Ale nakonec to spadlo do klína někomu zcela jinému. A to malému sympatickému belgickému studiu Larian, které je zodpovědné za hry ze série Divinity.
Šéfové z Larianu se vyjádřili, že nadcházející Baldur´s Gate 3 je vůbec největším projektem, na jakém kdy pracovali. A rozhodně nehodlají fanoušky zklamat. Co nás čeká příběhově? Děj se bude samozřejmě opět odehrávat ve světě Forgotten Realms, ve městě Baldurova Brána. Ovšem veselo tam asi úplně nebude, poněvadž se ocitne pod ohrožením strašlivých Illithidů. Dějově však na staré díly navazovat nebude. Sága o mocném zplozenci Bhaala je již uzavřená, tudíž se k ní Lariani vracet nebudou. To ovšem neznamená, že se nedočkáme různých odkazů a referencí!

Trailer:

Baldur's Gate III
Otázkou ovšem zůstává, jak bude vypadat samotná hra. Čeká nás podobný izometrický zážitek z předešlých dílů? Nebo bude Baldur´s Gate 3 připomínat modernější hry, přičemž se mu dostane filmovějšího kabátku, který bude evokovat hry například ze série Dragon Age? To se necháme překvapit. Jedno je ale jisté – Baldur´s Gate se vrací. A to se vší parádou.
Těšíte se?