Mr. Bean se vrací, aby v nové komediální sérii Netflixu svedl boj s extrémně drzou včelou

Mr. Bean se vrací, aby v nové komediální sérii Netflixu svedl boj s extrémně drzou včelou
Včela na mušce | Netflix
Roztržitý táta Trevor (Atkinson) patří k těm, kteří když se na něco upnou, obtížně svou pozornost soustředí na něco jiného. To ho už mnohokrát v životě stálo nejen nervy, ale i práci. Jeho poslední šancí, pokud mu má exmanželka ještě někdy „půjčit“ dceru na výlet, je placené hlídání luxusní nemovitosti. Ostatně, kdo by nechtěl práci, díky níž se na několik týdnů nastěhuje do moderně vybaveného sídla, aby si užíval jeho výhody, a ještě za peníze? Ve stejný moment, kdy Trevor poprvé překročí práh domu, ovšem proletí dveřmi i včela. A stane se pro Trevora ztělesněnou noční můrou.
Včela na mušce
Základní zápletka nového seriálu Včela na mušce (jehož hlavním hmyzím hrdinou je ve skutečnosti čmelák, ale budiž) je krystalicky jednoduchá. Po celých devět epizod, až na některé drobné momenty, sledujeme one man show Atkisona, jak se snaží různými způsoby vyzrát nad včelou. Její přítomnost vede k tomu, že Trevor postupně ničí vybavení domu.
V jádru jde vlastně o hrozně vychytralý koncept, neboť ona nemovitost je napěchovaná moderními vymoženostmi a drahými uměleckými díly. To v praxi znamená, že na jedné straně zoufalý Trevor bojuje s tím, jak přes senzory otevřít pouhou skříňku v kuchyni, a na té druhé je prakticky na každém kroku přítomný nějaký vzácný předmět, nastražený k destrukci.
Dokud se Trevor v úvodu vesměs jen snaží dům poznávat a do toho se občas ožene po včele, ještě to celé docela šlape. Kdo by neznal to, že bezmyšlenkovitě máchne rukou a omylem srazí něco z blízkého stolku (v tomto případě vzácnou sošku, jíž upadne hlava). Jednotlivé gagy jsou postavené na vrstvení špatných rozhodnutí ve vypjatých situacích, což v rámci pilotu ještě baví. Poté ale včela nabere osobnost. Začne cíleně Trevora terorizovat, aby se uchyloval k ještě větším a větším zhovadilostem. A v tu chvíli přestává hlavní postava fungovat a stává se stále větší karikaturou.
mr-bean-se-vraci-aby-v-nove-komedialni-serii-netflixu-svedl-boj-s-extremne-drzou-vcelou-2
Včela na mušce | Netflix
Výchozí bod je velmi podobný tomu, když Mr. Bean musel ve svém prvním celovečerním filmu opravit zničenou Whistlerovu matku. Tam ale hrdinova zoufalá snaha o boj s nemožným úkolem neiritovala mimo jiné proto, že se Bean (v rámci možností) snažil situaci logicky řešit a uvědomoval si, do jaké šlamastyky se dostal. Trevor naproti tomu v úvodních epizodách zničí umělecké předměty za desítky, ne-li stovky tisíc liber, ale vesměs to neřeší. Jako kdyby něco takového zcela jistě nadobro nepohřbilo nejen jeho nově nabytou práci, ale i šanci na to, že ještě někdy stráví čas se svou dcerou.
Celá zápletka by mnohem lépe fungovala, kdyby se Trevor nacházel ve vlastním domě a ničil svoje věci. V tu chvíli by jeho posedlost včelou stejně jako ignorace nelichotivé reality, která ho postupně začíná obklopovat, nejen dávala větší smysl, ale hlavně by postava nepůsobila natolik nesympaticky.
mr-bean-se-vraci-aby-v-nove-komedialni-serii-netflixu-svedl-boj-s-extremne-drzou-vcelou
Včela na mušce | Netflix
Včela na mušce je samozřejmě tvořena s obrovskou nadsázkou. Pokud ale v nastavených mantinelech postava nejedná uvěřitelně, ale jen jako šílenec, je obtížné se opravdu bavit jejími patáliemi. Není to popleta, který překročil určitou mez. Trevor je zkrátka jen cvok, který se zdá být mimo realitu.
Protože jde ale o komediální pořad, jehož jediným smyslem je vršit jeden gag za druhým, přirozeně se najdou i povedené momenty. Například návštěva lupičů, jejichž nepřímá interakce s Trevorem je vpravdě geniální. Každý lepší okamžik ale vystřídá něco, co zkrátka nefunguje. Někdy jde čistě o vkus,⁠ jako když Trevor obličejem rozmázne psí exkrement⁠, jindy jde vyloženě o maniakální chování hlavního hrdiny –⁠ zběsilé ničení starého auta, které Trevor rozebere jen proto, že se včela schovala někde v jeho útrobách.
mr-bean-se-vraci-aby-v-nove-komedialni-serii-netflixu-svedl-boj-s-extremne-drzou-vcelou
Včela na mušce | Netflix
Je ale třeba uznat, že vzhledem ke střízlivému formátu jednotlivých epizod, jež jsou časově v rozmezí mezi deseti a dvaceti minutami, nestihne Včela na mušce nudit. Je jen škoda, že stejnou mírou baví, jako otravuje.
Nepříliš šťastně rozdané karty o hlídání cizího domu částečně ospravedlní pointa (ano, něco takového tu je), hrdinovo chování to ale nespasí. Jakkoli nikdo nemůže zpochybnit Atkinsonův komediální talent, tentokrát pracuje s postavou, která nepřiroste k srdci. A vzhledem k tomu, že námět vyšel z jeho hlavy, nemůže z tohoto, ač snaživého selhání vinit nikoho jiného než sebe.
hodnocení: 50 %

Tip redakce
Proč jsou Stranger Things nejsledovanějším seriálem všech dob?
Perex: Sci-fi hororová minisérie vstoupila na Netflixu do čtvrté a finální sezóny. Obří zakončení nás čeká 1. července. Víte, proč byl projekt původně patnáctkrát zamítnutý a na jaké jiné filmy odkazuje?