Recenze: Zátah - akční král festivalu (Fresh Film Fest)

Recenze: Zátah - akční král festivalu (Fresh Film Fest)
Zátah | 2012 - Sony Pictures Classics
Iko Uwais
Zátah | 2012 - Sony Pictures Classics
Kdyby vás někdo lákat do kina větou "pojď na novej indonéskej akčňák", zřejmě by to neznělo o moc věrohodněji, než "drsný český horror", "dobrá německá komedie" nebo cokoli, v čem se sejdou slova "kvalitní" a "Nicolas Cage". Jenže sem tam filmový svět překvapí. A Zátah (2011) je jednou z těch nenápadných bomb, které vám nedají spát.
Tvůrci se zbytečně nikde nezdržují. Trvá to pouhých pár minut, než  jednotka vpadne do budovy a spustí se drtivá akce, které dává svou energií a choreografickou promyšleností vzpomenout na to nejlepší od Johna Woo. Z každého záběru je vidět, že muselo trvat hrozně dlouho, aby všechno bylo tak dokonale zinscenované a přestože ani jednou nebudete pochybovat, že je vše pečlivě nacvičené, pořád je to ohromující podívaná. Může za to především drajv, jaký se celým filmem táhne. Ať už jde o souboj dvou mužů tělo na tělo, divoké přestřelky nebo akci na chodbě, ve které hrdina vyřídí najednou několik desítek lidi, vše má přímo kulometné tempo.
Režisér Gareth Evans projevuje ohromný cit pro žánr a přestože je omezen jedním prostorem (z budovy se vyjma úvodu a konce ani na minutu nevzdálíme), pokaždé dokáže využít mantinely na maximum. A to nejen režijně, ale i dějově. Přestože k tomu námět nevybízí, mimo účelného akčního základu poskytuje i nečekaně silnou linii s rodinnou tématikou.

Necenzurovaný trailer:

Body navíc si film zaslouží i za dostatečně výrazné obsazení, díky němuž si postavy nebudete plést, přestože jste herce nikde jinde dříve neviděli. Hlavní hrdina je sympaťák, boss si vystačí s málem a přesto z něj máte respekt a vyloženě excelentní je jeho poskok, pro něhož je boj vyloženým koníčkem.
Zátah
Zátah | 2012 - Sony Pictures Classics
Pokud Zátah někde ztrácí, je to ve finální bitvě tří mužů, která je zhruba dvakrát delší, než by bylo záhodno a pokud má zbytek filmu - i díky nemalé míře naturalismu - punc realistického inferna, finále jede na vlně hollywoodských akčňáků, ve kterých postavy mají výdrž Terminátorů.
I přes finální škobrtnutí je Zátah naprosto výbornou žánrovkou a mimo jiné může sloužit jako základ k diskuzi na téma, co vše lze natočit za málo peněz. Snímek totiž stál v přepočtu cca 20 milionů korun, tedy zhruba polovinu toho, co stojí běžný český film. Takže se ptám: Proč tohle nedokážeme u nás?
Hodnocení: 85%
P.S. Projekce filmu je dnes ve 22:30 v kině Světozor.