Mělo jít o peníze, hvězda prvního Návratu do budoucnosti ale dostala padáka za politické názory

Mělo jít o peníze, hvězda prvního Návratu do budoucnosti ale dostala padáka za politické názory
Michael J. Fox a Crispin Glover v Návrat do budoucnosti | Universal Studios
I druhý díl zažil střídání, většina diváků a divaček si ho však nevšimla. Crispin Glover, který v jedničce Návratu do budoucnosti hrál George McFlye, ve dvojce nebyl. Dlouho se mělo za to, že na to došlo kvůli jeho velkým nárokům na honorář, kvůli nimž z projektu vycouval. Proč tehdy v pokračování neabsentuje? Režisér Robert Zemeckis se postavy George nehodlal vzdát, nechal proto vytvořit masku podle Gloverovy tváře a jeho scény natočil náhradník. Glovera to samozřejmě nakrklo, zažaloval studio, že využilo jeho podobu bez svolení, a soud vyhrál. Se Zemeckisem podle všeho později zakopal válečnou sekeru, neboť si v roce 2007 zahrál v jeho Beowulfovi. Ale to předbíháme...
Než na to došlo, léta právě Zemeckise vinil z toho, že ze série dostal padáka. V rozhovoru pro The A. V. Club Glover popsal svou verzi příběhu následovně: „Nelíbil se mi konec jedničky. Mluvil jsem o tom s Robertem Zemeckisem, že podle mě není správné, aby na konci rodina měla peníze. Nebylo to správné poselství. Odměna by neměla být právě v tomhle.“ Glover to řekl s tím, že to celé na něj mělo (v rámci tehdejšího politického klimatu) příliš reaganovskou příchuť. Zemeckis dle Glovera nebral poznámky ohledně konce dobře, a protože byl poté Slotz nahrazený Foxem, Glover cítil, že si kritikou scénáře podkopl židli. Od té chvíle raději mlčel a dělal, co mu řekli. I tak to nepomohlo.
Jeffrey Weissman jako George McFly v Návratu do budoucnosti II
Jeffrey Weissman jako George McFly v Návratu do budoucnosti II | Universal Studio
Později ho totiž prý Zemeckis a Bob Gale (scenárista trilogie) chtěli za jeho názory v pokračování potrestat dvěma způsoby: finančně a fyzicky. Zaprvé tu byla inverzní terapie zad George McFlye, která byla podle Glovera vepsána do scénáře jen proto, aby mu co nejvíc znepříjemnila natáčení.
A pak peníze. Vždy se mluvilo o Gloverově chamtivosti, ten však uvedl následující: „Nabídli mi 150 000 dolarů, abych se podílel na dlouhém scénáři. Něco jako dvousetstránkový scénář. Bylo mi jasné, že to rozdělí na dva filmy. Ale Lea Thompson vydělávala něco kolem 650 000 dolarů a Tom Wilson něco kolem 350 000 dolarů, takže to byla méně než polovina toho, co dostávali moji kolegové, kteří měli zhruba stejně velkou roli. A můj agent věděl, že to není fér. Neříkal jsem, že potřebuju vydělat víc peněz. V podstatě jsem jen chtěl, abych měl spravedlivou odměnu.“
Později se Gale snažil Gloverovi namluvit, že studio už Foxovi a ostatním nabídlo víc peněz, než měli dostat, a proto pro něj nemají víc peněz. A poté nabízený obnos ještě snížili, takže Glover přestal váhat a hodil ručník do ringu. Gale poté tvrdil, že Glover chtěl plat jako Fox a prý ho také často pomlouval na place dvojky, což byl hlavní důvod, proč se Glover nakonec rozhodl prolomit mlčení.
Crispin Glover, Michael J. Fox, Lea Thompson
Návrat do budoucnosti | Universal Pictures
Ať už je pravda jakákoli, pro Glovera to vlastně dopadlo dobře. Ve dvojce sice nehrál, ale většina diváků si stejně díky masce myslí, že ano. A v rámci žaloby na studiu vysoudil 760 tisíc dolarů, což bylo pětkrát víc, než kolik činil nabízený plat. To není špatné na roli, v níž se vzhůru nohama potil někdo jiný.
zdroje: Giant Freakin Robot, The A. V. Club, IMDb