Král reggae a rastafarián Bob Marley ve filmu afroamerického režiséra

Král reggae a rastafarián Bob Marley ve filmu afroamerického režiséra
Bob Marley: One Love | Paramount Network
Bob Marley: One Love
Bob Marley: One Love
61%
Bob Marley, celým jménem Robert Nesta Marley, se stal mezinárodní hudební a kulturní ikonou. Ve svých skladbách mísil převážně reggae, ska a rocksteady. Na sólovou dráhu se vydal v roce 1974 po rozpadu jeho skupiny The Wailers. Odstěhoval se do Anglie a roku 1977 vydal album Exodus, kterým se rázem proslavil a stal se jedním z nejhranějších a nejprodávanějších autorů. Právě singl s názvem One Love byl součástí této desky. Ve stejném roce byla Marleymu diagnostikována rakovina, jíž ve šestatřiceti letech podlehl v Miami.
„Jedno srdce, jedna láska, jeden osud,“ říká ve filmu rastafarián, který reggae hudbu zpopularizoval po celém světě a jenž se svými dredy a háčkovanou čapkou v typické zeleno-žluto-oranžové barvě dodnes slouží jako symbol jamajské kultury a identity. Časopis Rolling Stone ho v roce 2004 zařadil na 11. místo v seznamu nejlepších hudebních umělců všech dob. Svými koncerty rovněž propagoval světový mír a nenásilí jako mnoho dalších po světových válkách, válce v Koreji a ve Vietnamu. Jeho hudební styl ostatně inspiroval nejen řadu dalších hudebníků a hudebnic, ale rovněž zrození městských subkultur, které prosluly jako kultura revolty.
Bob Marley: One Love: trailer | Paramount Network
Ve filmu studia Paramout Pictures, který je nyní v postprodukci, si Boba Marleyho zahrál Brit Kingley Ben-Adir, shodou okolností letos rovněž šestatřicetiletý. Mohli jste ho vidět například v seriálech Peaky Blinders – Gangy z Birminghamu, The OA nebo High Fidelity. Ben-Adir proslul rovněž jako představitel bojovníka za lidská práva Malcolma X ve filmu z roku 2020 One Night in Miami a prezidenta Baracka Obamy v minisérii Showtime The Comey Rule ze stejného roku. Objevil se také v marvelovské sérii Tajná invaze nebo v nadcházejícím snímku Grety Gerwig Barbie. Ve filmu dále hrají Lashana Lynch Bobovu ženu Ritu Marley a James Norton hudebního producenta Chrise Blackwella.
Snímek se zaměřuje na Marleyho život od začátků jeho kariéry až po smrt v roce 1981. Režisér natáčel podle scénáře Zacha Baylina, Franka E. Flowerse a Terence Wintera. „Reggae je hudba lidí. Svádí je dohromady,“ říká ve filmu Marley Ben-Adirovými ústy. Vznik biopicu podpořili Marleyho dědicové Richard Hewitt, Orly Marley a Matt Solodsky jako výkonní producenti. Z ostatních příbuzných se zapojili rovněž vdova Rita Marley a děti Cedella a Ziggy, všichni v producentských úlohách. O Bobovi Marleym dosud vznikaly především dokumenty, například Bob Marley and The Wailers: Bob Marley Story (1986) nebo Bob Marley: Rebel Music (2000).
Datum premiéry je stanovené na 12. ledna 2024.