Strážci Galaxie 3 jsou mistrovským dílem o ochraně zvířat, ocenila je PETA

Strážci Galaxie 3 jsou mistrovským dílem o ochraně zvířat, ocenila je PETA
Strážci Galaxie: Volume 3 | Marvel Studios
Nejnovější marvelovka a přímé pokračování dvou předchozích dílů z let 2014 a 2017 se opět zaměřuje na známé postavy jako Star-Lord (Chris Pratt), Drax (Dave Bautista) nebo Gamora (Zoe Saldana). Ti tentokrát musí spojit své síly, aby zachránili život sveřepému mývalovi Rocketovi (Bradley Cooper), jenž neustále popírá, že je mýval. Klíčovou linii příběhu přitom tvoří Rocketova minulost, v níž ho zloduch High Evolutionary (Chukwudi Iwuji) držel v zajetí, mučil jej a snažil se z něj udělat nebezpečnou zbraň.
„Prostřednictvím Rocketa dal James Gunn obličej, jméno a osobnost milionům zranitelných zvířat, která i teď kolují laboratořemi,“ uvedla viceprezidentka organizace PETA Lisa Lange v pondělním prohlášení. „PETA si Strážců Galaxie 3 cení jako nejlepšího letošního snímku o zvířecích právech, který divákům a divačkám umožňuje nahlížet zvířata jako jedince. A který naznačuje, že jen protože můžeme se zvířaty experimentovat, neznamená to, že bychom to dělat měli,“ pronesla Lange, která film dále nazvala „mistrovským dílem o ochraně zvířat“. Podle PETA stráví většina zvířat v laboratořích své životy v bolestech stejně jako zdejší zvířecí postavy Rocketa, Lylly, Teefse a Floora.
Strážci Galaxie 3
Strážci Galaxie 3 | Walt Disney Studios
PETA komentuje příběhy a zákulisní události hollywoodských produkcí pravidelně, nedávno se kupříkladu zaměřila na nákladný seriál Amazonu Pán prstenů: Prsteny moci. Při jeho výrobě měl zemřít jeden z koní a Lange v dřívějším prohlášení reagovala apelem na užívání digitálních náhražek živých tvorů. „Pokud se nedokážou vyvarovat zneužívání zvířat pro své umění, měli by vyhledat jiné médium. Nikdo nechce sledovat televizní spin-off, jehož tématem je trýznění zvířat,“ stálo v oficiální reakci.
Strážci Galaxie 3 jsou oproti tomu filmem vytvořeným z velké části digitálně. Postavu Rocketa, již dabuje Bradley Cooper, na scéně zastává režisérův bratr Sean Gunn. Publikum i kritici si snímek rychle oblíbili právě pro jeho emocionální přesah a ochranářský postoj ke zvířatům, vede si dobře po finanční stránce a skomírající produkci Marvelu dle většinového mínění oživil. Řada fanoušků a fanynek se tedy přirozeně ptá, zda nedojde i na čtvrtý díl.
Minimálně dva z nich oslovili Jamese Gunna na jeho twitterovém účtu, přičemž jeho odpověď byla jednoznačně negativní. Marvel možná na nesourodou partičku v budoucnu nezanevře, ale jejich duchovní otec, scenárista a režisér už u toho nebude. Má totiž plné ruce práce u konkurenční filmové stáje DC Comics, jíž šéfuje. Natočí pro ni novou verzi Supermana. Svou rozlučku se Strážci ovšem zvládl více než důstojně.

Kinolog, Sisu: Důchodci vládnou filmovému světu. Kam zmizeli všichni mladí akční hrdinové?
Ostatní7. 5. 2023
Kinolog, Sisu: Důchodci vládnou filmovému světu. Kam zmizeli všichni mladí akční hrdinové?
Všechny Marvel filmy chronologicky.