Brzy v kinech: Jedna chyba by znamenala smrt. Nejodvážnější sólolezec na nejstrmější skále světa

Brzy v kinech: Jedna chyba by znamenala smrt. Nejodvážnější sólolezec na nejstrmější skále světa
Free Solo | Artcam Films
Free Solo
| National Geographic Documentary Films
O čem to je: Free Solo je směsicí napínavého thrilleru a inspirativního životního příběhu sportovce Alexe Honnolda, který si klade fyzicky i psychicky náročné cíle a snaží se dosáhnout hranice nemožného. V období začátku příprav na obtížný výstup se jeho aura nepřemožitelnosti, kterou si po desetiletí zdařile budoval, nečekaně rozpadá. Vztah s novou přítelkyní znamená také změnu ve vnímání nebezpečí úrazu a nezdarů. Tvůrci Elizabeth Chai Vasarhelyi a Jimmy Chin umně a s citem zachycují hluboce lidské okamžiky stejně jako životu nebezpečný výkon, to vše s excelentní, místy až závrať způsobující kamerou. Výsledkem je triumf lidského ducha. (Artcam Films)
„Během příprav a natáčení tohoto snímku jsme si ani nedokázali představit odezvu, která následovala po jeho uvedení,” vyjádřili se režiséři Elizabeth Chai Vasarhelyi a Jimmy Chin. „Většina z nás by rozhodně nesnila o sólovém zdolání 900 metrů vysoké skalní stěny, ale Alexův příběh odvahy, odhodlání a naprostého odevzdání se tomuto snu je velmi nakažlivý a musíte jej prožívat s ním. Jsme vděční za spolupráci s National Geographic a Fox Home Entertainment a těší nás, že Alexova výprava bude nadále inspirovat ostatní k tomu mít odvahu a snít.”
Elizabeth Chai Vasarhelyi, Jimmy Chin
Free Solo - režiséři Jimmy Chin a Elizabeth Chai Vaserhelyi | Artcam Films
Snímek Free Solo získal Oscara, cenu BAFTA a další filmařská a žánrová ocenění. Do českých kin se v rámci kinodistribuce dostane ve čtvrtek 16. května 2019, předpremiéra se uskuteční 7. května v pražském Bio Okov rámci cestovatelského cyklu Diáky.
Kdo je Alex Honnold?
Free Solo
Free Solo - Alex Honnold | National Geographic Documentary Films
Profesionální lezec, jehož odvážné sólové výstupy na největší americké skály z něho učinily jednoho z nejuznávanějších a nejsledovanějších horolezců na světě. Nadaný, ale tvrdě pracující sportovec Alex "No Big Deal" Honnold je známý pro svoji skromnost a pro výstupy na strmé stěny, které zdolává bez jakéhokoliv jištění. Honnold poutá pozornost médií. Objevil se titulní stránce National Geographic, v mezinárodních televizních reklamách a hrál v mnoha dobrodružných dokumentech. Založil Nadaci Honnold - neziskovou organizaci v oblasti životního prostředí.
Free Solo
Alex Honnold
Free Solo | Artcam Films