Vládne pořád dinosauří mánie, nebo se u Jurského světa 2 dostavil "Solo efekt"?

Vládne pořád dinosauří mánie, nebo se u Jurského světa 2 dostavil "Solo efekt"?
Jurský svět: Zánik říše | Universal Pictures
Úspěch dinosauřího nášupu se sympaťákem Chrisem Prattem bychom považovali za jistou věc nebýt Hana Sola. Sólovka jedné z nejoblíbenějších postav Star Wars vypadala jako sázka na jistotu a propadla. A ne málo - po pěti týdnech má Solo: Star Wars Story na kontě 353 milionů dolarů, což je v rámci série směšné kapesné a zdaleka to nepokrývá veškeré náklady.
Jurský svět 3 má datum premiéry a režiséra Star Wars
Filmy1. 4. 2018
Jurský svět 3 má datum premiéry a režiséra Star Wars
Abyste chápali, o jak velký průšvih jde - předchozí odbočka Rogue One: Star Wars Story vydělala miliardu. Kouzlo se podle všeho vyčerpalo a Star Wars už nejsou tak výjimečným artiklem, aby fanoušci museli opravdu na každý film do kina. Není se čemu divit, že studio přehodnocuje taktiku a zrušilo některé spin-offy. Je toho zkrátka trochu moc.
Jurskou sérii "Solo efekt" zatím nepoznamenal. Ostatně, na pokračování jsme čekali tři roky, takže ještě nejde o tak okoukanou věc. Jurský svět: Zánik říše už se dva týdny hrál ve světě, takže nějaké ty ohlasy jsme k dispozici před premiérou ve Státech měli a bylo jisté, že tentokrát budou výsledky horší.
O víkendu film konečně zamířil i do USA a otevřel za 150 milionů dolarů, což se zdaleka jedničce (208 milionů) neblíží. Domácí tržby budou - oproti předchozímu dílu - nejspíš poloviční. Ve výsledku přesto půjde o megahit. Z ostatních trhů už totiž hladoví dinosauři urvali 561 milionů, přičemž 202 přiteklo jen z Číny. Miliarda by padnout měla. O moc víc to ale nebude.
Jak si vedly ostatní filmy, to zjistíte v našem kompletním žebříčku US tržeb.
Jurský svět: Zánik říše (5)
Alden Ehrenreich