Hongkongský film rozbouří stověžatou Prahu

Hongkongský film rozbouří stověžatou Prahu
První dívka, kterou jsem milovala (2021) | Mei Ah Entertainment
Filmasia představí nové filmaře a filmařky, aktuální tvorbu těch známých i obnovená díla klasiků. Program doplní digitální a fyzická výstava fotografií čtyř filmových fotografů a fotografek – Jupitera Wonga, Wonga Wai-Luna, Quist Tsang a Sharon Salad. Ti za posledních pětadvacet let zdokumentovali svými výjimečnými snímky téměř dvě stovky lokálních filmů. Každý z nich vypráví jedinečný příběh hongkongské kinematografie prostřednictvím nového uměleckého rozměru a zaujetí.
Filmasii odstartuje 1. prosince česká premiéra komedie Legenda o pálivém mistrovi v kině Lucerna. Debutující režisér Coba Cheng a uznávaná herečka a producentka Sandra Ng se k ceremoniálu připojí živě prostřednictvím hologramu.
Podzimní příběh
Podzimní příběh | Fortune Star Media
Díky programu Making Waves se mohou čeští diváci a divačky osobně setkat s významnými filmovými talenty z Hongkongu, a to prostřednictvím úvodů před filmy a besed. Mezi letošní hosty a hostky bude patřit legendární režisérka Mabel Cheung, která uvede svůj nejnovější snímek Mému devatenáctiletému já a obnovenou klasiku Podzimní příběh. Filmasie se zúčastní též režisérka Kearen Pang s významným dramatem Syn mé matky a jeden z dvojice režisérů filmu První dívka, kterou jsem milovala Yeung Chiu Hoi a herečka Renci Yeung.
„Je nám ctí, že jsme součástí programu Making Waves, protože hongkongský film je pro náš tým srdcovou záležitostí,“ říká ředitelka festivalu Filmasia Karla Stojáková. „Hongkongská kinematografie s českým publikem vždy rezonovala a rádi jí věnujeme další ročník festivalu. Vyhledávat tamější nové talenty je vždycky fascinující,“ dodává dramaturg Dan Krátký.
Prostředník
Prostředník | CJ ENM
Festival českému publiku představí i nové korejské filmy, letošní ročník nabídne hned dvě. Nový svět je postpandemickým hororem a thrillerem, který nachází unikátní cesty, jak vyděsit těmi nejběžnějšími každodenními činnostmi. V Prostředníkovi pak můžeme obdivovat spolupráci jednoho z nejlepších korejských herců Songa Kang-hoa s japonským autorem Hirokazuem Koreedou.
hongkongsky-film-rozbouri-stovezatou-prahu
18. ročník Filmasia se zaměří na Hongkong | Filmasia
Článek byl zpracovaný s využitím tiskových materiálů přehlídky Filmasia.

Kinolog: Jakmile je to Číňanka, je podezřelá! Co by jinak dělala v Koreji, pane rado?

Filmy z Jižní Koreje se vyznačují tím, že jen málokdy mají jeden žánr. Proto je Podezřelá nejen krimi thrillerem, ale i romancí a komedií. A stejně jako předcházející díla režiséra Parka Chan-wooka (Old Boy, Komorná) jde o podmanivou výtvarnou podívanou.