Filip Lizner

Filip Lizner

Autor

Články autora

  1. Slavný britský režisér Guy Ritchie je gentlemanem se slabostí pro mafiány
    Téma10. 9. 2020
    Slavný britský režisér Guy Ritchie je gentlemanem se slabostí pro mafiány

    Britský režisér Guy Ritchie dnes slaví 52. narozeniny. Letos do kin uvedl novou gangsterku Gentlemani, vloni představil originálního Aladina, který možná mnohé nepotěšil, každopádně ale zaujal. Přispěvatel Kinoboxu se ohlíží za předchozími Ritchieho snímky, které mu vynesly úspěch u diváků i kritiků.

  2. Praha jaksepatří. Tihle světoví filmaři neupřeli naší metropoli slavný původ
    Téma23. 8. 2020
    Praha jaksepatří. Tihle světoví filmaři neupřeli naší metropoli slavný původ

    Jakožto jedno z nejkrásnějších měst Střední Evropy si Praha měla možnost zahrát v nespočtu domácích i zahraničních filmů. Není divu. Praha je pro zahraniční filmaře relativně levná, nabízí bohaté množství památek a oplývá atmosférou, kterou žádné jiné město na světě nemá. V mém článku se podíváme na příklady filmů, které byly z velké části natočené v Praze. Do svého výběru jsem se rozhodl zařadit jen ty snímky, v nichž Praha vystupuje sama za sebe. Filmům, ve kterých Praha představuje Vídeň, Moskvu nebo Paříž, se pro dnešek věnovat nebudeme.

  3. Christian Bale: Vyšinutý mechanik, mistr iluzí a trojnásobný Batman
    Téma30. 1. 2020
    Christian Bale: Vyšinutý mechanik, mistr iluzí a trojnásobný Batman

    Jeden z nejlepších britských herců poslední dekády Christian Bale tento den slaví své 46. narozeniny. V článku připomenu Christianovy nejlepší role dle mého subjektivního pohledu, v nichž ve mně zanechal silný dojem a díky kterým se navždy zapsal tučným písmem do světa filmu.

  4. Zapomeňte na mýtus o líné generaci. Mladí točí filmy o důležitých tématech
    Festivaly a ceny7. 1. 2020
    Zapomeňte na mýtus o líné generaci. Mladí točí filmy o důležitých tématech

    V prosinci 2019 se uskutečnil první ročník Teenfilmfestivalu zaměřený na tvorbu mladých tvůrců nejnižšího věku až do jednadvaceti let. Festival má za úkol povzbuzovat mladé lidi v kreativní tvorbě a podle samotných slov pořadatelky festivalu, pedagožky a producentky Zuzany Dražilové vyvrátit mýtus o dnešní líné generaci, která jenom sedí doma u počítače a nedělá nic produktivního.

  5. 7 opravdu zvláštních filmů, které "možná" neznáte
    Téma2. 3. 2019
    7 opravdu zvláštních filmů, které "možná" neznáte

    Existují různé typy snímků. Někdy máme chuť se pořádně bát u nějakého hororu a jindy si zase hezky pobrečet u romatického "slaďáku". Ale někdy toužíme po tom vyzkoušet něco jiného. Pustit si film, který přináší ojedinělý zážitek a posouvá hranice možností na novou úroveň. V našem článku se tedy podíváme na několik takových "zvláštních" snímků, na které příliš často v kině nenarazíte!

  6. Suspiria: Jak dopadne remake italského hororu v rukou jednoho z nejtalentovanějších filmařů dnešní doby?
    Filmy10. 12. 2018
    Suspiria: Jak dopadne remake italského hororu v rukou jednoho z nejtalentovanějších filmařů dnešní doby?

    Kultovní čarodějnický snímek italského režiséra Daria Argenta se konečně dočkal v tomto roce nového zpracování. Původní příběh se točil okolo mladé Američanky, která přijíždí do vyhlášené evropské baletní akademie. Škola má ovšem nemalé tajemství - je ovládána čarodějnicemi, které udělají cokoliv, aby docílily svého.