Bony a klid II: 24 dní, méně peněz, cenzura a všechno už je jen kšeft?

Bony a klid II: 24 dní, méně peněz, cenzura a všechno už je jen kšeft?
| 2media.cz
Mezi postavami jsou všechny z vekslácké partičky z prvního dílu: někdejší automechanik a nyní právník Martin (Jan Potměšil), vekslák-pěšák a vyhlášený šprýmař Bíny (Roman Skamene), bývalý šéf veksláckého gangu a současný starosta malého města Richard (Josef Nedorost) a Evička Tričko (Veronika Jeníková). Do děje vstoupili také noví hrdinové – dvojice Martin (Jakub Prachař) a Linda (Česká Miss 2013 Gabriela Kratochvílová).
Bony a klid 2
| 2media.cz
„Natočit složitý stominutový celovečerní film za čtyřiadvacet dní je na hranici lidských sil. Ale díky několika spolupracovníkům ve štábu, a především hlavním představitelům filmu, se to nakonec podařilo. Doufám, že prvnímu dílu neuděláme ostudu,“ říká Vít Olmer, režisér a scenárista filmu.
Roman Skamene, Vít Olmer
Režisér Vít Olmer a herec Roman Skamene. | 2media.cz
Zatímco někdejší kultovní film z 80. let byl spjat s centrem Prahy, které v něm hrálo velkou roli, ve dvojce se děj dostal i mimo hlavní město – především do imaginárního městečka Brod, kde je nyní starostou Richard a kam se dostanou i Bíny a mladý Martin při svém putování za obživou.
Jakub Prachař
Herec Jakub Prachař prvně zakusí Bony a klid. | 2media.cz
Natáčelo se proto na zajímavých a leckdy kuriózních místech: v luxusní soukromé rezidenci v Brandýse nad Labem, na zámku v Liblicích u Mělníka, na koňské farmě, ale i na veřejných záchodcích na Okoři či na zbraslavském hřbitově. Při natáčení nechyběly ani kaskadérské scény či luxusní auta v ceně 40 milionů.
Gabriela Kratochvílová, Jakub Prachař
Jakub Prachař a Gabriela Kratochvílová. | 2media.cz
První filmovou příležitost dostala ve filmu Česká Miss 2013 Gabriela Kratochvílová. „Role Lindy v pokračování dnes už legendárního filmu Bony a klid je pro mě určitě velkou výzvou. Ze začátku jsem měla obavy, zda to zvládnu, je to moje první filmová zkušenost a stále mám obrovský respekt především k režisérovi Vítovi Olmerovi, ale už si natáčení víc užívám a doufám, že to těm úžasným hercům, se kterými mám možnost točit, nepokazím“, směje se Gabriela.
Roman Skamene
Jakub Prachař a Roman Skamene. | 2media.cz
Premiéra filmu Bony a klid II (2014), komedie nabité nečekanými dějovými zvraty, se předpokládá v 1. polovině roku 2014. Režisér a scenárista Vít Olmer se vrací nejen k původní herecké sestavě, ale ve filmu bude opět znít hudba Ondřeje Soukupa a britské kapely Frankie Goes To Hollywood. Producentem filmu Bony a klid II je NOGUP agency s.r.o.
Krátký rozhovor s Vítem Olmerem
Vít Olmer
| 2media.cz
Jaký máte pocit ze samotného natáčení?
Pocit z natáčení? Mnohem slavnější, geniální kolega Miloš Forman kdysi napsal, že když točí, střídají se u něho nálady - chvílemi má pocit, že točí na Oscara, chvílemi propadá depresi. To moc dobře chápu, až na to, že tady nemáme Oscary, a i ti Čeští lvi, které si přihazovala partička kamarádíčků, prý už skončili (Petr Vachler nabídl znovu ČFTA pokračování, čeká se na dohodu, pozn. redakce).
Roman Skamene, Vít Olmer
Roman Skamene a Vít Olmer. | 2media.cz
Bylo to jako vstoupit podruhé do stejné řeky nebo to byla úplně jiná práce než před pětadvaceti lety?
Před pětadvaceti lety se natáčelo s daleko větším nadšením než dnes. Řekl bych, že v současnosti český film berou ti, kteří se na něm podílejí, povětšinou jen jako kšeft. Kromě toho paradoxně funguje větší cenzura a jde hlavně o peníze, které se ale v poloprázdných kinech stejně nevyberou. A náš stát, na rozdíl třeba od Francie, na podporu kinematografie zvysoka kašle.
Co vás po těch letech naopak příjemně překvapilo?
Stará garda: Skamene, Potměšil, Nedorost, Jeníková, Kopečný. Práce s nimi byla moc příjemná, jakoby ani neuběhlo těch neuvěřitelných pětadvacet let, kdy jsme točili Bony a klid (1987)...
Obrázek článku