Heineken nebylo vždy jen pivo, ale i jméno slibující tučné výkupné

Heineken nebylo vždy jen pivo, ale i jméno slibující tučné výkupné
Pro Holanďany je nicméně Heineken významem stejně důležitý jako pro nás Prazdroj nebo Budvar - velký podnik s historií a jeden ze symbolů státu. Jenže zatímco u nás se v majetkových věcech nikdo moc nevyzná, u Nizozemců je tomu naopak. Heineken je od začátku rodinným podnikem, který se předává z generace na generaci. Vše začalo v roce 1864, kdy Gerard Adriaan Heineken zakoupil amsterdamský pivovar, který se pod jeho vedením začal rozrůstat. Pro nás je ale důležitá postava jeho vnuka - Alfreda Henryho Heinekena. Pod Freddyho vedením (jak se Alfredovi říkalo) dosáhl pivovar věhlasu a rodina se stala jednou z nejbohatších v celém Holandsku.
heineken-nebylo-vzdy-jen-pivo-ale-i-jmeno-slibujici-tucne-vykupne
Proto byl Freddy v roce 1983 unesen spolu se svým řidičem Abem Dodererem. Únosci požadovali výkupné asi 16 milionů Eur. Rodina jim vyhověla a Freddy zamířil na svobodu. Pětice únosců si svůj majetek dlouho neužívala, neboť je policie nakonec dopadla po různých koutech světa.
Jednoho z únosců pomohl dopadnout investigativní novinář Peter R. de Vries, autor knihy o Heinekenově únosu s názvem Kidnapping Freddy Heineken a právě z této knihy vychází William Brookfield, podle jehož scénáře vznikne stejnojmenný kriminální thriller v režii Daniela Alfredsona.
Anthony Hopkins
I herecké obsazení hlavních rolí je více než zajímavé - Anthony Hopkins si střihne starého pána, zatímco tří únosců se zhostí Ryan Kwanten, Jim Sturgess a Sam Worthington. Natáčení začne ještě tento měsíc v Belgii a později se přesune i na lokace v Amsterdamu a New Orleans.
Víte že...
... jeden film na téma Heinekenova únosu byl již natočen před třemi lety? Hlavní roli v něm hraje Rutger Hauer a prý se na to dá docela koukat.