V nové verzi hororu Carrie terorizuje Chloe Moretz Julianne Moore. Co nám k tomu herci a režisérka prozradí?

V nové verzi hororu Carrie terorizuje Chloe Moretz Julianne Moore. Co nám k tomu herci a režisérka prozradí?
Kniha Carrie byla prvním bestsellerem Stephena Kinga a dílem, které nastartovalo veleúspěšnou kariéru tohoto autora. Hororový příběh vypráví o mladé, nepochopené studentce, která žije v područí přehnaně ochranářské matky. Dívka objeví, že disponuje telekinetickými silami a neváhá je použít ve chvíli, kdy je vystavena školní šikaně. Právě moderní současné době přizpůsobila režisérka a scénáristka Kimberly Peirce novou verzi příběhu.
0aa5475a
Chloë Moretz v roli senzibilní Carrie.
Režisérka Kimberly Peirceová říká: „Mým cílem bylo co nejhlouběji zatáhnout diváky do Carriina života. Popsat jim její intenzivní snahu být obyčejným teenagerem uprostřed výsměchu svých vrstevníků. Přiblížit jim pocity spojené s objevem a využíváním nadpřirozených schopností. Ukázat neobvyklé a pevné pouto s hluboce věřící a ochranářskou matkou Margaret a uvrhnout diváky do středu fatálního konfliktu, který se rozvíjí ve chvíli, kdy se Carrie stává ženou."
Julianne Moore
Julianne Moore v roli Carriiny psychotické matky.
Pro filmový příběh je klíčový vztah mezi Carrie (Chloë Moretz) a její chorobně ochranitelskou a fanaticky věřící matkou Margaret. V této roli se na plátně objeví hollywoodská star Julianne Moore. „Spolupracovat s ní byl jeden z nejúžasnějších zážitků mé dosavadní kariéry. Tento film by bez ní byl úplně jiný," říká Chloë Moretz. „Roli Margaret svým osobitým způsobem obohatila. Zapůsobí na vás tak, že vám jí skoro bude líto,“ dodává mladá herečka. Carrie svou matku samozřejmě miluje, ale neuznává její způsob života ani argumenty. Na základě rozporuplného vztahu mezi matkou a dcerou bylo natočeno několik velmi intenzivních scén. Důležitou roli v celé atmosféře filmu má nejen asketická podoba Carriina domova, ale i vzhled její matky. Maskéři vyzkoušeli mnoho různých podob tak, aby byl výsledný efekt dokonalý. Atraktivní herečka se tak ve snímku změnila k nepoznání.
„Matka Chloë mne viděla vždy jen namaskovanou na scéně," říká Julianne. „Jednoho dne jsem si pro něco musela dojít na „plac“ ve své civilní podobě a ona vykřikla: “Můj bože! Vy jste tak hezká”! Musela jsem se smát. Je tedy vidět, že podoba Margaret je skutečně působivá."

Trailer k filmu Carrie:

Nejhrozivější a zároveň nejikoničtější scéna filmu probíhá během maturitního plesu, kdy je hlavní hrdinka korunována jako Královna plesu. Carrie se ale bohužel stane obětí krutého žertu svých spolužáků, kteří jí ve chvíli korunovace vylijí na hlavu kbelík prasečí krve. Natočit správně efekt s vylitím krve je ve skutečnosti mnohem náročnější než by se v první chvíli mohlo zdát.
Chloë Grace Moretz
„Akční sekvence se většinou točí několika kamerami najednou, protože na ně máte jen jeden nebo dva pokusy," popisuje režisérka snímku. „Zkoušeli jsme množství 3, 4 a 5 galonů z výšky 5 stop. Nakonec jsme vybrali kaskádovité lití pod úhlem 45 stupňů a dodali jsme krvi potřebnou viskozitu a hustotu, aby vypadala reálně. Pořád jsme si však nebyli jistí, zda to bude fungovat, když bude stát dole Chloë. Všichni jsme doslova zadržovali dech, ale vyšlo to! Lidé se mne ptají, kolik krve jsme při natáčení filmu použili. Hádám, že to bylo kolem 1000 galonů!“