Fresh Film Fest oslaví na konci srpna desáté výročí pod vlajkou fanatismu

Fresh Film Fest oslaví na konci srpna desáté výročí pod vlajkou fanatismu
Tim Roth ve snímku Alana Clarkea Made in Britain. Poznali byste ho?
Pro hlavní programovou sekci si letos pořadatelé vybrali téma fanatismu. „A to jak ve smyslu značící pozitivní umanutí a horlivost, tak i negativní posedlost nějakou myšlenkou,“ vysvětluje umělecký ředitel Jan Stehlík. „Chceme ukázat, jak se v oblasti filmu zobrazuje fanatismus – a to jak nacionální, etnický či rasistický, tak i třeba konzumní nebo spotřební,“ doplňuje. Autory letošního „fanatického“ vizuálu se stali grafický designer Jiří Troskov a mladý nadějný fotograf Jaroslav Moravec.
fresh-film-fest-oslavi-na-konci-srpna-desate-vyroci-pod-vlajkou-fanatismu-1
Alan Clarke
První potvrzenou retrospektivou, která se vztahuje k tématu fanatismu, je kolekce snímků britského politicky provokativního režiséra Alana Clarka (28. říjen, 1935 – 24. červenec, 1990), u něhož začínali herci jako Tim Roth, Gary Oldman nebo Ray Winstone. Alan Clark patří k předním průkopníkům realistické kinematografie. „Neúnavně, inovativně a kontroverzně zkoumal tehdejší britskou společnost, ať už se jednalo o studium řádění fotbalových fanoušků, extrémistického terorismu, kritiku společenských institucí, života ve věznicích pro mladé či radikálních skinheads,“ přibližuje dramaturg Michal Hogenauer. Clarke nepatří k nejznámějším režisérům, i když každý komu je v Británii nad 45 let a dívá se na televizi, tvrdí, že ho brutální síla Clarkova filmu Scum dostala,“ říká Andy Kimpton-Nye, který osobně na festivalu uvede své další dva krátké dokumenty o Timu Rothovi a filmu Elephant.
fresh-film-fest-oslavi-na-konci-srpna-desate-vyroci-pod-vlajkou-fanatismu
Tim Roth ve snímku Alana Clarkea Made in Britain. Poznali byste ho?
Hlavní „fanatickou“ sekci doplní soutěže celovečerních debutů a studentských filmů, zvláštní uvedení, distribuční premiéry, koncerty, workshopy, diskuse, výstavy a party. „Celkově se můžete těšit na výběr 150 snímků, které jinde nemáte šanci vidět – progresivních, neotřelých, zajímavých, prostě fresh,“ uzavírá ředitelka festivalu Radka Weiserová.
Projekce Fresh Film Festu proběhnou v kině Světozor, Kino 35 – Francouzský institut, FAMU, Studio Béla – Maďarský institut, kino Ponrepo a také pod širým nebem v Riegrových sadech, kde bude volný vstup.
Více informací o celém programu na www.freshfilmfest.net.