Blu-ray: Ve stínu oceněné devíti Českými lvy v domácím kině (recenze)

Blu-ray: Ve stínu oceněné devíti Českými lvy v domácím kině (recenze)
Jiří Štěpnička a Ivan Trojan ve filmu Ve stínu (2012) | Alžběta Jungrová
blu-ray-ve-stinu-ocenene-deviti-ceskymi-lvy-v-domacim-kine-recenze
FILM - 80%
Konečně. Konečně jsme po delší době dokázali natočit film s velkým F, který vypadá famózně, je bezchybně obsazen a vůbec se může téměř ve všem měřit se západní produkcí (za podobou dobovku by se rozhodně nemuseli stydět ani v Hollywoodu).
Proč tedy "jen" 80%? Protože scénář. Ano, byl oceněn Českým lvem, ale tato cena zcela po právu vzbudila největší rozpaky. Scénář Ve stínu je totiž jeden velký chaos a je na něm znát, že byl 17x přepisován. Návaznost scén je spíše nahodilá, některé linie jsou neukončené a co je nejhorší, zápletka a její rozuzlení nedává vůbec smysl. Jde o obdivuhodné selhání a smutné potvrzení toho, že v současné době chybí českému filmu hlavně kvalitní scénáře, případně pečlivější dramaturgický dohled, který by chyby vyhladil. Celku přesto nelze upřít působivost, atmosféru a hlavně pozici plnohodnotného filmu.
Zkrátka je jen škoda, že podobný projekt, do něhož bylo nepochybně vloženo extrémní množství energie, není v rámci scénáře lépe ošetřený.
OBRAZ A ZVUK - 85%
Začneme tím, co mi vůbec nedělá radost - Ve stínu vychází pod hlavičkou MagicBoxu, který před nedávnem vydal na Blu-ray 96 hodin: Odplata. A pro oba filmy platí to, že jsou nepoužitelné pro majitele Playstation 3. Použitý přepis si totiž s herním přehrávačem společnosti Sony nerozumí a obraz obou disků jde trhaně (týká se filmu i bonusů). Díky tomu je obraz pro majitele "péestrojky" de facto nekoukatelný a nákup je naprosto zbytečný.
Pokud jste majiteli "obyčejného" přehrávače, nejspíše na problém nenarazíte (minimálně ho zatím nikdo nezaznamenal). Video vypadá v plynulém stavu perfektně, přičemž jistá "vybledlost" je úmyslná stylizace filmařů. V rámci hudební stopy nádherně vyniká soundtrack i nejrůznější ruchy. Na Ve stínu je určitě radost se v domácím kině dívat. Jen vám film musí jít, ehm, plynule.
DODATEK: V MagicBoxu již na nešťastnou sérii titulů, které nelze v PS3 přehrát, reagovali omlouvou a je možná reklamace disků. Nejde jen o druhých 96 hodin a Ve stínu, ale též oba díly Bobulí a Sedm psychopatů.

Trailer:

BONUSY - 70%
Bonusová nálož je použitelný nadprůměr. V prvé řadě je tu série vystřižených scén s volitelným komentářem režiséra, které vám mimo jiné odhalí alternativní úvod a nepoužitou nejdražší scénu filmu vůbec (zastřelení koně). Dále je na disku dvacetiminutový film o filmu, upoutávky a hudební video.
Jediné, co mi tu chybí k opravdové spokojenosti, je audiokomentář u filmu. Snímek prošel řadou úprav (nemluvě o neustálých přepisech scénáře), tudíž by šlo v tomto případě zřejmě o nejhodnotnější bonus. Je ale dost možné, že se tvůrci po všech peripetiích nechtěli k natáčení více vyjadřovat.
CELEK - 80%
Ve stínu
je solidní přírůstek do domácí HD sbírky, jemuž sráží atraktivitu především nedotažený přepis, který z filmu dělá pro určitou skupinu kupujících nevhodný kousek. A možná by neuškodila STEELBOOK edice. Chci tím říct - jestli by si ho nějaký český film zasloužil, je to Ve stínu.
Obraz: 1,85 :1, Zvuk: DTS HD Master 5.1, česky, Běžná cena s DPH: 499 Kč
Blu-ray film Ve stínu koupíte s internetovou slevou na e-shopu www.filmarena.cz. Za zapůjčení disku k recenzi obchodu děkujeme.