Seznamte se: Seriálový thriller Stoupenci zla od scenáristy Vřískotu

Seznamte se: Seriálový thriller Stoupenci zla od scenáristy Vřískotu
| copyright © Columbia Pictures
Letos se na televizní obrazovky vrátil se show Stoupenci zla (2013), v níž se Kevin Bacon snaží znovuoživit svou pomalu uvadající kariéru (upřímně, kolik filmů s ním z posledních několik let dokážete vyjmenovat?).
2f148849
Příběh pojednává o bývalém profesoru literatury Joeovi Carrollovi (James Purefoy), který se díky své zálibě v zabíjení dostane za mříže se zaručeným trestem smrti. Měsíc před popravou se ale z vězení záhadně vytratí a FBI povolává jejich ex-agenta Ryana Hardyho (Bacon), jenž Carrolla před osmy lety chytil. Hardy se z FBI nerozloučil zrovna v nejlepším a jeho nejbližším kamarádem se za ta léta stala vychlazená flaška vodky. Přesto se nechá přemluvit a přidává se k týmu jako "konzultant". 
Kevin Bacon
| copyright © Columbia Pictures
Stoupenci zla nabízí krásně vykompenzovanou dávku bizardnosti, napjaté atmosféry a surovosti. I když byl Bacon svého času jedním z nejoblíbenějších herců a jeho plakáty pokrývaly ložnice nejedné slečny, v poslední době se tak trochu vytrácí. Přesto bylo nasazení zrovna jeho do role Hardyho dobrou volbou. Doufám, že mu dají tvůrci v příštích dílech výraznější scény. Když už nemůže běhat bez toho, aby se po každých dvaceti metrech zastavil a hluboce oddechoval (jeho postava má problémy se srdcem), tak se scénárista zaměří alespoň na jeho alkoholismus. 
James Purefoy alias horší Gerard Butler ze Ctihodného občana (2009) sice chytí svým charismatem leckoho, ale chybí mu určitá mrazivost, kterou na záporácích milujeme (Gary Oldman, Heath Ledger). Prozatím ale nedostal tolik prostoru a v příštích epizodách nám to snad vynahradí.
e2712fb0
Oceňuji, že Stoupenci zla nepřipomínají obyčejné, tuctové policejní pořady (jakákoliv kriminálka). Snad tu do budoucna nehrozí, že vyšetřovatelé z odrazu kamery zjistí poznávací značku auta a během několika vteřin jim na obrazovce vyjedou veškeré informace o tom, kdo vozidlo řídil a jaké na sobě zrovna měl spodní prádlo.
Stoupenci zla pracují zejména s thrillerovou stránkou věci a docela se jim to daří. Sympatické (i když někdy přitažené za vlasy) flashbacky krásně nastiňují úmysly jednotlivých postav a diváka nutí k přemýšlení
Na poli televizních pořadů Stoupenci zla určitě nad žánrovými souputníky vyčnívají a určitě nabízí napdrůměrnou podívanou, která stojí za pozornost každému fanouškovi ať už detektiních či thrillerových příběhů. 
P.S. Píseň "Sweet Dreams" už se nejspíše stala povinností pro každou detektivní show.

Další názor - Tomáš Chvála

seznamte-se-serialovy-thrilller-the-following-od-scenaristy-vriskotu
Stoupenci zla jsou pro mě milé zjevení, jímž si Kevin Williamson upevňuje pozici jednoho z nejšikovnějších scenáristů Hollywoodu. Jde o tvůrce, jenž nikdy nehrál na umělecké srdce. Má rád žánry, které si bere do parády a tam, kde by se jiní vydali známými cestičkami, Williamson pobaveně hledá nové směry. Stoupenci zla nejsou výjimkou. První díl sice dostatečně neprokreslil postavy, příslib chlastajícího Bacona, který musí z nečekaného důvodu spolupracovat se svou nemesis (víc lepší neprozrazovat), je ale dostatečně nosnou zápletkou. A celkově působí seriál svým pojetím ohromně svěže, drze a nekompromisně. Tím mi pilot v dobrém slova smyslu připomněl Dextera. Doufám, že budoucí díly pocit jen posílí.