9. ročník Fresh Film Festu vyhrál snímek Pavilon režiséra Tima Suttona

9. ročník Fresh Film Festu vyhrál snímek Pavilon režiséra Tima Suttona
Nic se mě nedotkne
V mezinárodní soutěži prvních a druhých celovečerních filmů Fresh Generation zvítězil americký snímek Pavilon (2012) režiséra Tima Suttona. Tříčlenná porota ve složení Sean Ellis (na Oscara a BAFTA nominovaný britský režisér), Jody Lee Lipes (nezávislý americký kameraman a režisér) a Josefina Rodriguez (argentinská mistryně zvuku) ocenila „přístup k tématu, kameru a strukturu filmu.“ „Intimní vtah s postavami vyzvednul Pavilon na nejvyšší místo, a to i přesto, že musel bojovat s řadou velice talentovaných konkurentů,“ uvádí porota. Zvláštní cenu této poroty získal argentinský film Germánia (2012) režiséra Maximiliana Schonfelda za „citlivé zkoumání a zachycení komunity, morálních soubojů a touhy po lásce.“
Nic se mě nedotkne
Nic se mě nedotkne
V mezinárodní soutěži hraných a dokumentárních studentských filmů Konfrontace si Cenu za nejlepší hraný film odnesl dánský snímek Nic se mě nedotkne (2011) režiséra Milad Alami. Člen prooty, slovenský filmový teoretik Daniel Vadocký, ve svém zdůvodnění vyzvedla: „Díky kombinaci překvapivě vyzrálé zručnosti, působivé kamery a zápletky plné zvratů vás tento film zcela pohltí. Slibný režisér si troufá pustit se do dobře známých témat, avšak zcela nečekaným způsobem. Kdybychom měli vše shrnout do jediného slova, řekli bychom zkrátka „úchvatné“. Stejný film získal i Cenu diváků. Ocenění za nejlepší dokument v této sekci získala režisérka Inka Achté za finský snímek Čekání (2012). „Je to skutečně poetické a citlivé dílo, které nás dojímá a bere nám slova z úst. Jeho vizuální preciznost vede k emočně velmi intenzivnímu zážitku. Je plný krásných a inteligentních vizuálních metafor, které podporují téma a přibližují nám postavy filmu. Režisérovi se podařilo v každičkém záběru přesvědčivě vystihnout prázdnotu a ztrátu,“ uvedla porota.
Zvláštní uznání putuje do Argentiny za film Mohl jsem vidět pumu (2011) režiséra Eduarda Williamse. „Místo aby režisér popisoval něco, co už známe a dávno jsme viděli, vytváří něco zcela nového. Film má unikátní, surreálně působivou atmosféru a současně je atraktivní i znepokojivý. Nemůžeme se dočkat dalšího snímku!“, zdůvodňuje uznání porota.
Mohl jsem vidět pumu
Mohl jsem vidět pumu
9. ročník festivalu Fresh Film Fest nabídl od 29. srpna do 2. září v Praze přes 120 snímků v soutěžní i nesoutěžní části a řadu doprovodných programů – výstavu, masterclass, koncert, party atd.. Hlavním tématem letos byla Manipulace. Celkově festival navštívilo přes 6.000 návštěvníků.